Диета на Аткинс

Диетата на Аткинс представлява диета, богата на протеини и бедна на въглехидрати. Оригинално разработена от Робърт Аткинс, тя е модернизирана и видоизменена вариация на така наречената диета на пещерния човек. В основата си при диетата на Аткинс енергията се осигурява основно от белтъчини и мазнини, а консумацията на въглехидрати се ограничава максимално.

Оригинално разработена през 60те години, диетата придобива популярност с публикуването на книгата «Новата Революционна Диета на Др Аткинс» през 90-те години на 20 век. Според Аткинс повечето хора не трябва да консумиарт повече от 60 грама въглехидрати на ден и диетата представлява методология за постигането на такъв начин на живот. За сравнение медицинската представа за здравословно хранене е базирана на консумацията на около 300 грама въглехидртати дневно, така че диетата на Аткинс представлява алтернатива на философията за здраве и здравослвно хранене. Диетата на Аткинс включва също така и редовни физически упражнения и натоварвания, както и приема на различни витамини и хранителни добавки.

Диетата на Аткинс е популярна, защото на практика няма ограничения върху консумацията на белтъчини и мазнини, а само на въглехидрати, така че, за разлика от почти всички други диети, при тази на Аткинс, човек не е необходимо да се чувства гладен.

Логиката на тази идея е, че приемът на въглехидрати води лесно и бързо до увеличено производство на инсулин. При повишените нива на инсулин в кръвта, храната е много лесно и бързо обработена и трансформирана под формата мазнини в тялото. Силното ограничение в приема на въглехидрати «нормализира» нивата на инсулин. Допълнително ниският внос на въглехидрати кара огранизма да разгразжда мазнини, чрез което се и поддържа оптимално тегло.

При много драстино ограничение на приема на въглехидрати е възможно тялото да започне да изхвърля кетони (разпадни продукти от метаболизма на мазнините) в урината. Тъй като кетоните съдържат калории, това ускорява и загубата на тегло.

Диетата се състои от 4 части, които на практика са 3:

Индукция (първите 14 дни)

През този първоначален период консумацията на въглехидрати се ограничава до не повече от 20 грама на ден. Не се консумират никакви плодове, хляб, зърнени храни, зеленчуци, богати на целулоза и млечни продукти (освен сирене, кашкавал, масло и сметана).

Фаза на загуба на тегло

През тази фаза човек сам настройва нивото на прием на въглехидрати според нивото на тегло, което иска да достигне и поддържа.

Поддържане на Теглото

След като вече е постигнато желаното тегло, то се поддържа чрез нивото на прием на въглехидрати.

За и Против Диетатана Аткинс

Диетата на Аткинс има редица противници. Почти всички останали диети се базират на логиката за калорийно ограничение – колкото по-малко калории се внасят в организма, толкова повече човек отслабва. Диетата на Аткинс излиза извън тази логика. В представата на медицинската наука месото и мазнините са основата на «лошото» и нездравословно хранене, така че някой, който противоречии на тази парадигма, логично е недолюбван от болшинството специалисти. Традиционната японска диета е бедна на белтъчини и мазнини и богата на въглехидрати, но въпреки това, до навлизането на западни храни в Япония, наднорменото тегло е много рядко срещано явление.

Други критици на диетата на Аткинс подчертават, че диета, базирана върху консумацията на белтъчини и мазнини, неминуемо ще доведе сърдечно съдови проблеми. Липсата на зеленчуци и плодове, от друга страна, би трябвало да е проблем за набавянето на необходимите витамини и някои минерали.

Няколкото изследвания, проведени през 2002 и 2006 година, потвърждават ефективността на диетата на Аткинс поне в краткосрочен период. Сравнена с традиционните «калорични» диети, където се ограничава калорийния прием, диетата на Аткинс се оказва по-ефективна. Въпреки че според тези изследвания диетата на Аткинс не причинява заболяванията, за които говорят критиците на диетата, съществуват данни, че диетата може да доведе до нарушения в обмяната на костите.

Очевидно диетата на Аткинс не е подходяща за вегетарианци. Цялата идея на диетата на Аткинс е да се ограничи до минимум консумацията на плодове и зеленчуци.

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top