Диета Кръвна Група

Диета според Кръвната Група

Диетата според кръвната група е разработена от Питър Ди Адамо. Според работата на д-р Ди Адамо способността на хората да обработват и метаболизират различни хранителни вещества се развива и променя с времето и различните кръвни групи отразяват включването на различни храни и хранителни групи в диетата хората.

Според тази логика принадлежейки към определена кръвна група, човек трябва да съблюдава такъв хранителен режим, който съответства на конкретната кръвна група.

Съответните кръвни / хранителни групи са:

Група 0 – диета богата на белтъчини и месо

Група А – главно вегетарианска храна

Група В – разнообразна диета, включваща месо, зърнени храни, мляко и млечни продукти и зеленчуци

Група АВ – комбинация от храните от групите А и В, т.е. основно вегетарианска, с включване от време на време на месо, риба и млечни произведения.

Принципи на Диетата според Кръвната Група

Според теорията на д-р Ди Адамо хората живели преди около 50000 – 25000 години са били преобладаващо от нулева кръвна група. Диетата тогава е била предимно базирана на месо и местни продукти, т.е. т. нар. «диета на пещерния човек». Кръвната група А, се появява в периода около 25000 до 15000 преди н.е., съответствайки на промените в климата (края на ледниковия период). По-късните промени в условията на околната среда водят и до появите на кръвните групи В и АВ.

В допълнение на съблюдаването на диета която съответства на кръвната ви група, д-р Ди Адамо препоръчва и физически режим, който съответства на «кръвната ви група», т.е. на типа физическо натоварване, което е характерно за хората от съответния период. Така например за хората с нулева кръвна група се препоръчва интензивен режим на физическо натоварване, подобно на натоварванията на които са били подложени и пещерните хора.

Диетата според кръвната група разделя храните на 16 групи – месо и птиче месо, риба и морски храни, мляко и яйца, мазнини и растителни мазнини, ядки и семена, бобови растения и варива, зърнени храни, хляб и хлебни изделия, макарони и макаронени изделия, зеленчуци, плодове, вода и напитки, подправки, сосове, билкови чайове и други напитки. Съответно всяка една група храна се обозначава като благоприятна, неутрална или неблагоприятна за съответната кръвна група.

Целите на тази диета, както посочва и самия д-р Ди Адамо, не е толкова насочена към корекция на теглото, колкото към подобряване на здравето. Евентуалната загуба на тегло която може да се получи при съблюдаване диетата според кръвната група е по-скоро следствие от здравословен, специфичен за вашата кръвна група, начин на хранене и живот, отколкото самоцел.

Идеята за диетата според кръвната група на д-р Ди Адамо е резултат на неговите проучвания върху лектините – протеини, които се намират в редица групи храни и особено в бобовите растения и които се усвояват директно от храносмилателната система в кръвта. Според д-р Ди Адамо определени лектини са неблагоприятни за хора с определеи кръвни групи. Тази «непоносимост» към специфични лектини, предизвиква специфична реакция в организма, при което върху протеина се прикачват кръвни клетки – процес известен като аглутинация. Според д-р Ди Адамо процеса на аглутинация е в основата на редица хронични заболявания.

За и Против Диетата според Кръвната Група

Според редица изследователи теорията върху която се базира идеята за диетата на д-р Ди Адамо не е подкрепена с достатъчно факти. Проучванията на Ди Адамо за само лабораторни, .т.е. не е изучаван ефекта на лектини в по-сложни физиологични системи. Редица лектини се метаболизират при термична обработка, така че ефекта от проникването на тези протеини в кръвта би трябвало да е незначителна.

Други учени критикуват идеята на д-р Ди Адамо за избора на кръвните групи АВО като основа за групиране на ефектите на лектините. Както е известно маркерите АВО са едни от многото маркери които се използват в хематологията. Така че ако се използва друг маркер, съответните хранителни и диетични препоръки ще бъдат съвсем други.

Share this post

PinIt
scroll to top