Вегетарианска Диета

otslabvane_teglo.jpg

Вегетарианството е древна диета и философия позната от древността. Питагор, Плутарх и други известни философи и учени в древна Гърция са били вегетарианци, както и различни религиозно-философски учения в Индия. Вегетарианството в съвременния индустриализиран свят обаче не е продължение на тези древни традиции, а резултат от дейността на една от основателките на адвентиската църква в края на 19 и началото на 20 век – Елън Уайт. Уайт е една от най-влиятелните жени през последните 150 години. Тя „чува гласове“ и „получава“ напътствия чрез многобройните сеанси в които участва, изписва над 100000 страници с „откровения“, написва над 40 книги с напътствия как да се гледат деца, как да се живее праведно и други в този стил, някой от които са превеждани и на български. Един от проблемите които са вълнували основателите на адвентиската църква е мастурбацията при младежите. В едно от „откровенията“ си Елън Уайт получава „напътствие“ че този проблем е резултат от консумацията на месо. Това откровение, както и нейното тълкуване на Библията водят до появата на съвременната доктрина за вегетарианството.  Другата водеща фигура в формирането на тази доктрина е Джон Харви Келог. Келог, също член на адвентиската църква, на практика израства в къщата на Елън Уайт, като  е отговорен за набирането на текстовете на книгите и лекциите на Елън Уайт. Келог, освен че е причина за консумацията на зърнената закуска в индустриалния свят и мантрата че закуската е най-важното ядене за деня, консолидира над 100 производители на зърнени храни в Мишигън. Той също така основава и санаториума в Battle Creek, който по-късно става модел за съвременните болници.  Идеите за храненето и здравето на адвентистите получават още по-голямо влияние от създадената от Лена Купър, която е протеже на Келог, Американска Диетична Асоциация през 1917, чиито основатели са почти изцяло адвентисти. Тази организация по-късно създава различни регионални организации. подпомага се от агро бизнеса и моделира и днес представа за здравословно хранене.

В съвременния свят средно 3-5% от хората са вегетарианци. Ако имате чувството че повече хора са вегетарианци, това е главно поради диспропорционалната медийно внимание, които вегетарианците по една или друга причина получават или са си извоювали. В отделни страни като Тайван или Швеция тези стойности са 13% и 10%, но в страни като Португалия например са под 1%. Повечето от хората, които стават вегетарианци изтъкват здравето и философско-емоциалната дилема с убиването на животните като главни причини за изповядването на вегетарианството. Поради тези или други причини вегетарианците като цяло са често войнствено настроени, понякога до фанатизъм, към всеки, който подлага на съмнение рационалността и моралното достойнство на направения от тях избор. Подобно на правото на избор на религия, не става въпрос дали вегетарианството е правилния избор за съответния човек, а по-скоро за група от въпроси, които човек трябва да има предвид, когато прави избор за начина на хранене. Въпросите за или против вегетарианство са навярно нарочно силно изкривени и политизирани, като зад този псевдо дебат често стоят корпоративни и социално-инженерни интереси. Съществуват стотици и може би хиляди изследвания които подкрепят едната или другата страна на тази „битка“ и факта че тук са цитирани редица изследвания не би трябвало да се възприема като някакъв опит за представяне на „истината“ от последна инстанция, а просто като илюстрация на съответните тези.

В общественото пространство трайно е възприета идеята и от вегетарианци и от хората консумиращи месо, че вегетарианцството е асоциирано с по-здравословен начин на живот. Това най-вероятно е едновременно вярно и невярно твърдение. Съществуват многобройни изследвания, които предстaвят такива изводи и данни, но проблема на всички тези изследвания, е че представят само асоциации, а не причинно-следствени връзки. Вегетарианците като група, съблюдават по-здравословен начин на живот, отколкото средния човек консумиращ месо (израз на това е избора да не се консумира месо, независимо дали това води до желаните резултати). По принципа на ассоциацията, вегетарианците в много по-голяма степен ще съблюдават активно и други аспекти, които биха довели до по-добро здраве – те ще се занимават по-редовно с физическа активност, по-рядко ще пушат и пият, ще консумират разнообразна храна и т.н. Обратно средния човек, който консумира месо, ще е много по склонен да лежи по-цял ден на дивана, да пуши и пие, по-често ще консумира храна от заведенията за бързо хранене и т.н. Така че определено средния вегетарианец има по-здравословен начин на живот отколкото средния човек консумиращ месо. Разликата обаче не е поради това, че се консумира или не се консумира месо, а е въпрос на активно отношение към зрдавето. Когато се премахнат повечето от асоциативните фактори, данните за ползите от вегетарианството се стопяват(1)(2).
Горното изследване проследява заболеваемостта и смъртността на хората, които купуват продукти от магазините за хранителни добавки. Голямата част от хората, които биха отишли и пръснали пари за хранителни добавки, са хора с активно отношение към здравето си, независимо дали консумират или не консумиарт месо. Данните от това изследване показват, че не съществуват разлика между заболеваемостта и продължителността на живот между двете групи. И същевременно, и вегетарианците и хората консумиращи месо, които посещават магазините за хранителни добавки и имат активно отношение към здравето си, живеят по-дълго и имат по-ниска заболеваемост от средно статистическия човек, т.е. консумацията на месо или вегетарианството не е съществен фактор. Подобен е примера в учебниците по статистика илюстриращи ефекта на ассоциацията и липсата на причинно-казуалност – повишените продажбите на сладолед вървят паралелно с повишение броя на жертвите от атаки на акули. Проблема разбира се не е в сладоледа, а в горещото време, при които по-голям брой хора се къпят в морето.

Вегетарианството с малки изклюения не се практикува от примитивните култури и племена(3).

Не съществуват данни за пре-индустриално общество, извън определни религиозно-философкси школи, които да практикуват вегатарианство. 46% от енергетичните нужди на тези традиционни племена се задоволяват от животинска храна. Основната причина хората да предпочитат да консумират животинска храна пред растителна е, че животинската храна е енергетично по-богата отколкото растителната. Радиоизотопни изследвания на скелети от праисторически времена показват подобни стойности – около 50% от енергетичните нужди се задоволяват от животинска храна. Любопитно е, че най-вероятно Неадерталците са разчитали почти изцяло на храна от животински произход(4).

Като се вземат предвид асоциативните фактори, за които стана въпрос по-горе, не съществуват съществени разлики както в общата смътрност между вегетарианци и хората които консумират месо, така и в смъртността при сърдечно-съдови и злокачествени заболявания(5).
Това се потвърждава и от проведеното през 2009, най-мащабно изследване (EPIC-Oxford Study) обхващащо над 30000 вегетарианци(6).

Вегетариансво и витамин В12

Както и повечето вегетарианци знаят, растителната храна не съдържа витамин В12. Съответно стриктните вегтарианци развиват дефицит на витамин В12. Витамин В12 не може да се синтезира в организма, така че хората се нуждаят от внос чрез храната за да поддържат необходимите нива. Витамин В12 има редица функции, но е главно отговорен за нормалната функция на мозъка и нервната система, синтезата и регулацията на ДНК, както и метаболизма на мазнините и амино-киселините. Особено драматичен е този дефицит на витамин В12 при бременни и малки деца. Растителните храни не съдържат витамин В12. Някой растителни храни могат да съдържат аналози на витамин В12 (кобамиди) които по-скоро блокират абсорбцията на витамин В12.

Вегетарианство и хомоцистеин

Липсата на витамин В12 при стриктните вегетарианци води до натрупването в организма на хомоцистеин. Хомоцистеина е токсично вещество и неговото натрупване води до генетични дефекти, поражения върху сърдечно-съдовата система, деменция, остеопороза и други сериозни последтсвия. Орбатно на представите на много хора, съблюдаването на вегетарианска диета освен, че не води до намаление на сърдечно-съдовите заболявания, със сигурност води до повишаване нивата на хомоцистеин в кръвта, който е рисков фактор за развитието на поражения на сърдечно-съдовата система. В Индия където са концентрирани голям брой вегетаринци по религиозни причини, заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания е по-висока от повечето други страни в света(7).
Изследване сред самите тези вегетариснки общества в Индия показва по-високи нива на заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания(8).

Хората с високи нива на хомоцистеин са изложени на повишен риск от развитие на болест на Паркинсон, Болест на Алцхаймер, демеция и кръвоизливи в мозъка(9).

Съществуват многобройни изследвания които потвръждават риска, който представлява комбинацията от фактори – дефицит на витамин В12 и фолиева киселина, високи нива на хомоцистеин и намалените нива на калций и витамин Д за костната плътност с всички последващи последствия за развитието заболявания на костите, въпреки че физиологичните механизми на много от тези механизми не са напълно ясни. Високите нива на хомоцистеин водят до нарушения на минерализациятан на костите и подтиска образуването на нови костни клетки. Приема на витамин В12 при вегетарианци намалява нивата на хомоцистеин с 38% според изследване проведено в Япония и намалява фрактурите на тазобедрената става(10).

Вегетарианството и Стерилитет

Комбинацията от ниски нива на витаминВ12 и фолиева киселина и високи нива на хомоцистеин е особено неблагоприятна и при процесите на фертилизация и представлява един от главните механизми отговорни за развитието на стерилитет и безплодие при мъже и жени. Така например в изследване проведено през 2009(11) 36% от мъжете и 23% от жените страдащи от стерилитет и безплодие са имали дефицит на витамин В12. При почти 40% от мъжете страдащи от стерилитет, дефицита на витамин В12 е основната причина за нарушенията в сперматогенезата. Вегетарианската диета също така често води до нарушения в менструационня цикъл на женните(12).

Вегетарианството и нивата на Цинк

Съблюдаването на стриктна вагатарианска диета води обикновено до намалени нива на цинк в организма. В по-горе цитираното голямо изследване (EPIC-Oxford Study) вегетарианците обикновено страдат от ниски нива на витамин А, Витамин В12, втамин Д, калций и цинк. На теория вегетарианците могат да набавят необходимите количества цинк само от растителни източници, но на практика не е толкова важно количеството на цинк в храната, а количеството цинк което се абсорбира от организма. По-голямата част от цинка съдържащ се в растителната храна е под форма, която не може да се абсорбира адекватно от организма(13). Понижената вътреклетъчна концентрация на цинк е директно отговорна за понижение броя на сперматозоидите и понижени нива на тестостерон в кръвта. Намалените нива на цинк също така имат небалгопричтен ефект върху имунната система и метаболизм ана инсулин.

Вегетарианство и дефицит на Желязо

Вегетарианците консумират същите количества желязо с храната както и хората които ядат месо, но обикновено абсорбцията на желязо от растителни източници е много по-ниска. Това отчасти се дължи на фитатите, които се намират в зърнените и бобовите храни, и които блокират абсорбцията на минералите от храната.

Вегетарианство и мастно разтворими витамини

Мастно разтворимите витамини като витамин А и Д, бидейки мастно разтворими, се съдържат изключително в местни храни. Витамин Д се синтезират главно под действитео на слънчевата радиация освен вноса с органни меса, така че е възможно да се набавят адекватни количества ако се излагате на действието на слънчевите лъчи. Повече за витамин Д може да научите тук. Противно на битуващите представи растителнта храна може да набави само ретинол, който трябва да се трансформира във витамин А. Тази трансформация често е неефективна.

Заключение

Въпроса за оптималния и най-адекватен начин на хранене за хората би трябвало да е резултат от взиманенто под внимание на редица екологични фактори които са повлияли и модифицирали нашия генетичен профил. Причината да не съществуват исторически пре-индустриални вегетариански общества е проста – еволиционно те не биха могли да оцелеят. От друга страна с повече усилия, в 21 век е възможно да се набавят необходимите за пълноценното здраве вещества от вегетарианска диета. При стриктните вегетарианци, добавката на определени добавки и витамини е наложителна.


(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17411462.
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8842068.
(3) Cordain L, Miller JB, Eaton SB, Mann N, Holt SH, Speth JD. Plant-animal subsistence ratios and macronutrient energy estimations in worldwide hunter-gatherer diets.Am J Clin Nutr. 2000 Mar;71(3):682-92.
(4) Balter V, Simon L. Diet and behavior of the Saint-Cesaire Neanderthal inferred from biogeochemical data inversion. J Hum Evol. 2006 Oct;51(4):329-38
(5) Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K. Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):516S-524S.
(6) Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Roddam AW, Allen NE. Mortality in British vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1613S-1619S
(7) Xavier D, Pais P, Devereaux PJ, Xie C, Prabhakaran D, Reddy KS, Gupta R, Joshi P, Kerkar P, Thanikachalam S, Haridas KK, Jaison TM, Naik S, Maity AK, Yusuf S; CREATE registry investigators. Treatment and outcomes of acute coronary syndromes in India (CREATE): a prospective analysis of registry data. Lancet. 2008 Apr 26;371(9622):1435-42.
(8) Kumar J, Garg G, Sundaramoorthy E, Prasad PV, Karthikeyan G, Ramakrishnan L, Ghosh S, Sengupta S. Vitamin B12 deficiency is associated with coronary artery disease in an Indian population. Clin Chem Lab Med. 2009;47(3):334-8.
(9) Vogel T, Dali-Youcef N, Kaltenbach G, Andrès E. Homocysteine, vitamin B12, folate and cognitive functions: a systematic and critical review of the literature. Int J Clin Pract. 2009 Jul;63(7):1061-7
Werder SF. Cobalamin deficiency, hyperhomocysteinemia, and dementia. Neuropsychiatr Dis Treat. 2010 May 6;6:159-95
(10) Sato Y, Honda Y, Iwamoto J, Kanoko T, Satoh K. Effect of folate and mecobalamin on hip fractures in patients with stroke: a randomized controlled trial. JAMA. 2005 Mar 2;293(9):1082-8.
(11) van Mil NH, Oosterbaan AM, Steegers-Theunissen RP. Teratogenicity and underlying mechanisms of homocysteine in animal models: a review. Reprod Toxicol. 2010 Dec;30(4):520-31.)
(12) Pirke KM, Schweiger U, Laessle R, Dickhaut B, Schweiger M, Waechtler M. Dieting influences the menstrual cycle: vegetarian versus nonvegetarian diet. Fertil Steril. 1986 Dec;46(6):1083-8
(13) de Bortoli MC, Cozzolino SM. Zinc and selenium nutritional status in vegetarians. Biol Trace Elem Res. 2009 Mar;127(3):228-33

Share this post

PinIt
scroll to top