Как Да Не Отслабнете (Никога)

За да се осъзнае какво става в организма при храненето е необходимо да се има предвид кои групи храни в какво се трансформират. Най-общо съществуват 3 групи храни – мазнини, въглехидрати и белтъчини. При хранене мазнините евентуално се складират като мазнини, белтъчините се използват за обновяване на различните вътрешни белтъчини (например мускули), а въглехидратите се трансформират в кръвна захар.Въглехидратите не се складират в организма. Този процес на превръщане на въглехидратите в кръвна захар се контролира от инсулина. От друга страна всички излишни калории в тялото се складират като мазнини, независимо от първоначалният им хранителен произход. По този начин имаме 4 основни „играча” – мазнини, въглехидрати, белтъчини и инсулин. Тяхната комбинация обуславя различни аспекти от вашето здраве, тегло и т.н.

1. Много въглехидрати, малко мазнини и умерено белтъчини.

Това е типичната «здравословна» диета, която се препоръчва от повечето медицински лица и специалисти по хранене. Тя обикновено е съставена от много плодове, зеленчуци (т.е. въглехидрати), ограничения на мазнините и умерен до нисък прием на белтъчини. Въглехидратите се трансформират в организма в кръвна захар. Високата кръвна захар стимулира високи нива на инсулин в кръвта. Тази комбинация (повишени нива на въглехидрати и инсулин в кръвта) кара организма да използва кръвната захар като основно «гориво» а излишните калории се складират като мазнини. Така с времето просто се натрупват още и още мазнини защото организма използва кръвната захар като «гориво». Ако може да се направи асоциация, все едно се опитвате да поддържате огън само като слагате хартия. Тя ще гори бързо но трябва да слагате напрекъснато.

2. Умерено въглехидрати, малко мазнини и малко белтъчини.

Това реално е същата комбинация с разликата, че сега и белтъчините са силно ограничени. На практика това е „строгата” диета когато сте само на плодове и зеленчуци. Когато консумацията на белтъчини е недостатъчна (месо, риба, мляко и млечни продукти) и приема на въглехидрати е нормален, тогава организма ще разгражда част от вътрешната мускулатура и я използва като „гориво”, защото умерените нива на кръвна захар и инсулин няма да позволява „превключване” към използването на мазнини като източник на енергия. В организма съществува своеобразна иерархия на разграждането на веществата. Първо се разграждат въглехидратите. Като свършат наличните въглехидрати започват да се разграждат мазнините. Това става обаче само ако съществуват ниски нива на кръвна захар. Ако те са високи, се прибягва към разграждане на белтъчини, т.е. мускули, но не и на мазнини. Съществуват експериментални модели, при които опитни животни, които са подложени на пълен глад умират от ифаркт, защото организма разгражда мускулатурата за да я използва за гориво, но не пипа мазнините, тъй като се поддържат изкуствено (чрез венозни инжекции) високи нива на кръвна захар.

Ако консумацията на мазнини е силно ограничена организма има проблеми да поддържа здравословни тъканите, а в същото време обикновено кръвната захар и инсулина ще са високи тъй като освен ако не стоите напълно гладни, компенсаторно ще консумирате въглехидрати.

3. Ограничени въглехидрати, много мазнини и нормално белтъчини.

Обратно на представата на болшинството от хората естествените мазнини като масло, пълномаслено мляко и млечни продукти и зехтин са здравословни храни. Мазнините са единствените хранителни вещества които не влияят на кръвната захар и инсулина. Първопричината за сърдечносъдовите заболявания не е в наситените мазнини (които са безопасни в контекста на диета с органичен прием на въглехидрати), а в повишените нива на кръвна захар и инсулин. Ако се върнем на примера с огъня, в тази ситуация, поддържате огъня като слагате дебел пън в камината. Той ще гори бавно и може да зареждате камината веднъж дневно.

Освен че е логичния начин да се отслабва, придържането към диета с органичен прием на въглехидрати благоприятства здравето като намалява и нормализира кръвната захар, увеличава „полезните” липопротеини с висока плътност, намалява нивата на триглицериди в кръвта и потиска възпалителните процеси.

За да може да се поддържа мускулатурата и да се губи тегло е необходимо да се приемат достатъчно мазнини и белтъчини, да се намалява консумацията на въглехидрати до такова ниво, което кара организма да «превключва» от «изгаряне» на въглехидрати към «изгаряне» на натрупаните мазнини. Няма универсална „рецепта” за точното съотношение хранителни вещества които трябва да се консумират, но в най-общи линии здравословния начин на хранене, който изповядваме в Доктор Здраве, е богат на мазнини, умерен на белтъчини и беден на въглехидрати. Ако сте свикнали да боравите с калории, 60% би трябвало да се набавят от мазнините, 30% от белтъчините и 10% от въглехидратите. Към този начин на здравословно хранене се причисляват диетата на Аткинс, палео диетата и традиционния начин на хранене отпреди 150 години.

Share this post

PinIt
scroll to top