Месо, Месо и пак Месо!

Обикновено се смята за признак на професионализъм и начетеност, ако се позоваваш на най-новите изследвания и проучвания в дадена област. Това може и да е вярно, но разглеждането на резултати от стари изследвания, понякога също може да даде ценна информация. Такъв обзор вече има публикуван в Доктор Здраве относно хомеопатията и пандемията от испанска треска в началото на 20 век.

Друго интересно проучване, извършено преди повече от 70 години, е историята на д-р Стефансон (Dr. Vilhjalmur Stefansson) – канадски етнолог от исландски произход. Стефансон прекарва 9 години при инуитите или, както са известни в България – ескимосите. Казват, че те се обиждали, когато ги наричат ескимоси, но това е друг въпрос. По време на престоя си при Инуитите д-р Стефансон се е хранил изключително с месо и риба. Разказът на д-р Стефансон се посреща, както може да си представи човек, скептично от медии и медицинска общественост.

Тогава, както и сега, идеята, че някой може да преживее като консумира само месо, е абсурдна и нереалистична. Доводите са повече от познати – човек не е «замислен» физиологично като месоядно същество (устройството на стомаха и зъбите), историята от Библията, развитието на скорбут при липсата на зеленчуци, развитието на протеиново отравяне и ацидоза с последващ колапс на бъбреците и много други.

Стефансон, обаче, упорито не се отказва от историята си и заедно с негов приятел (Андерсен) се съгласяват на особен експеримент – да не консумират нищо друго освен месо в продължение на една година под стриктния контрол на екип от лекари. Двамата изследователи на практика се подлагат на много по-строга диета, отколкото Инуитите, защото последните консумират известно количество боровинки и корени през лятото. Диетата не включва нито риба, нито витамини, нито хранителни добавки. Единственият «лукс», който е бил позволен в експеримента, е чай и кафе.

Месото, което се използва в изследването, включва телешко, агнешко, свинско и пилешко месо, като се използва както мускулното, така и органното месо. Резултатите от това забележително изследване │ експеримент │ са публикувани в Journal of the American Medical Association през 1930. По настояване на контролиращия експеримента лекарски екип, в началото, на двамата се дава само крехко месо, без мазнини. Стефансон предупреждава лекарския екип, че консумацията на месо без мазнина, по време на престоя му при инуитите, е довело до криза в състоянието му, но така или иначе се примирява с избора на лекарите. И при двамата се развива тежко стомашно разстройство само след няколко дни от началото на проучването. По настояване на д-р Стефансон към менюто им се добавя спешно мазно месо и мас и като по чудо всички оплаквания отшумяват след 2 дни.

Според резултатите от изследването и двамата мъже са консумирали средно по около 800 грама месо дневно разделено в 3-4 приема. Количеството белтъчини, които се приемат дневно, се движи в границите 100 – 140 грама, количеството на мазнини – 200-300 грама и въглехидрати – 7-12 грама. Като съотношение диетата е съставена от 15-25% белтъчини, 75-85% мазнини и 1-2% въглехидрати.

Резултатите от изследванията след 12 месеца са: Няма следи от никакви субективни или обективни физиологични или психологични изменения. Няма следи от кариес или други изменения по зъбите. Възпалението на венците, от които страда Стефансон преди началото на експеримента, е изчезнало напълно. Храносмилането и отделянето и е редовно. И двамата изследователи загубват няколко килограма от теглото си, въпреки калорийния прием от около 2500-3000 ккал на ден. Кръвното налягане на Стефансон остава постоянно по време на цялото проучване (105/70 мм), докато това на Андерсон пада от 140/80 мм преди началото на експеримента, до 120/80 мм в края му. И у двамата изследователи не се наблюдава умора или отпуснатост. Не са наблюдавани никакви признаци на дефицит на витамини или калций, въпреки че диетата е силно киселинна и бедна на калций. Андерсон съобщава, че косата му спира да капи малко след започването на диетата, а Стефансон отбелязва че косата му става по-гъста и здрава.

Ацетоновите тела в кръвта (ацетон, ацетоацетова киселина и бета-хидроксибутирова киселина) се движат в границите 0.4 – 7.2 гр, а максималната регистрирана екскреция е 12.3 гр. Киселинността в урината е 2-3 пъти по-висока от нормата, което може и да се очаква предвид диетата. Като цяло не се откриват никакви изменения в бъбреците, въпреки факта, че двамата са били в състояние на кетоза почти през цялата година.

Един от участниците в лекарския екип, който контролира първоначалното изследване, публикува нов материал озаглавен «Едногодишна Диета Само от Месо и 7 Години По-късно» (A Year’s Exclusive Meat Diet and Seven Years Later), в който той прави обобщение на най-важните изводи от опита на Стефансон при неговия престой при инуитите и по-късно от проведения експеримент. Той посещава Стефансон през 1935 (7 години след експеримента) и при прегледа установява, че ученият, който след едногодишното изследване се връща към нормална диета, е 14 килограма по-тежък, косата му е гъста и здрава, както преди, той отново страда от възпаление на венците, кръвното му налягане е 120/80 мм.

Давам си сметка, че резултатите от изследването се противопоставят изцяло на здравно-кулутрната норма на повечето хора, така че в този смисъл е все едно, какви са те. След като почти 100 години медиите и медицинската общественост създават и поддържат една представа за здравословно хранене и начин на живот, почти е невъзможно да се представят каквито и да е било данни, които противоречат на статуквото.

Например, ако се публикува видео материал за извънземен кораб, реакцията ще бъде, че това е или фалшификация, или секретен военен проект. Така и в този случай с представените данни, че човек може да живее здравословно, като консумира само месо, реакцията е въпрос на религиозно-културна гледна точка, т.е. не е въпрос на доказателства. Така или иначе, вярвам че изследването е достатъчно екзотично и рядко, за да заслужава да се доведе до вниманието на по-широк кръг от хора, колкото и да е неудобно с резултатите си.

Share this post

PinIt
scroll to top