Ксилитол

Ксилитола е вещество което се представя като естествена алтернатива на захарта и се използва като подсладител в редица храни и продукти. Рядко някой се запитва какъв е произхода на ксилитола и до каква степен е по-здравословно да заместите захарта с ксилитол.

Ксилитола се синтезира химически в края на 19 век от френски и немски химици. Реално мащабно производство започва през втората световна война, когато повечето страни в Европа страдат от нарушено производство и доставки на захар.
Ксилитола се синтезира от ксилан – полизахарид, който се намира в клетъчната стена на редица растения, като ориз, бреза, пшеница, царевица, захарно цевкло и други. Повечето ксилитол днес се екстрахира от царевица. Както и повечето други стоки и суровини основен проиводител на ксилитола е Китай, като съществена част от ксилитола се синтезира от генетично променена царевица.

Реалното производство на ксилитол представлява каскада от реакции, които включват употребата на серниста киселина, калциев оксид, фосфорна киселина и активиран въглен. Крайния продукт е химически избелена смес от захарен алкохол, който е сладък на вкус и напълно не се резорбира от организма.

Ксилитола уврежда храносмилателната система и предизвиква болки в стомаха, газове и разстройство. Ксилитола е силно токсичен за кучета и предизвиква у тях чернодробна недостатъчност.
Основния производител на ксилитол е компанията Danisco, която се притежава от DuPont. Някой производители във Финландия и САЩ предлагат ксилитол произведен само от бреза, вместо от царевица или пшеница, като форма която е по-здравословна. Това сигурно е за предпочитане пред масово-използвания ксилитол произвеждан в Китай, но това така или иначе не променя технологията на производството и ефекта на ксилитола върху оранизма.

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Опитайте отново

scroll to top