Хомеопатия. Къде са Фактите?

Често се повдига въпроса «Къде са доказателствата за ефективността на хомеопатията?» И някакси се остава с впечатлението, че няма такива или когато ги има те са неубедителни, с една дума хомеопатията е «ненаучна» отживелица.

Това не може да е по-далеч от реалността. Най-масовото заболяване в човешката история е епидемията от испанска треска, която избухва през 1918 година.

Испанската треска всъщност няма много общо с Испания, освен че от инфекцията заболява испанския крал и поради това, епидемията се отразява най-пълно в Испания, докато в другите държави, по това време въвлечени в Първата Световна Война, цензурата ограничава отразяването на тази пандемия.

Испанската треска се появява за пръв път в американската база Camp Funston във Fort Riley, след задължителна ваксинация на войници, които са обучавани за да вземат участие във войната. Самият случай в базата е повече от любопитен и редица изследователи поставят под съмнение естествеността във възникването на заболяването, но не това е целта на този материал.

Само в рамките на 2 години 1918-1920 от испанската треска загиват между 50-100 милиона души, което е 3-6% от населението на планетата по това време, а заболяват около 500 милиона души, или близо 1/3 от населението на земята.

Съществуват многобройни медицински данни за различните терапии, които са използвани в болниците, както и много подробни военномедицинските данни за заболеваемостта, ефективността от лечението и епидемиологията на заболяването.

Медицинската науката по това време третира заболелите от испанска треска с ваксини и неспецифични противовъзпалителни средства. Бидейки вирусна инфекция (макар че по това време това не е ясно, тъй като вирусите се откриват по-късно), арсенала за лечението на подобна инфекция е не особено по-богат и днес. Ефективността от лечението на испанската треска се движи около 70%, т.е. смъртността е в рамките на 30%!

Хомеопатията също се използва активно при лечението на испанската треска и смъртността при хомеопатичното лечение се движи между 1-3%, т.е. ефективността и надхвърля 95%.

Така например от 8000 хиляди случаи в Чикаго, които са лекувани хомеопатично се регистрира 1 смъртен случай.

В щата Охайо от 24000 случаи заболели от испанска треска и лекувани според «стандартната» медицина смъртността е 28.2%, а от 26000 случая третирани хомеопатично – смъртността е 1.05%.

Хомеопатичното лечение срещу испанската треска тогава е включвало главно Gelsemium и Bryonia. Трябва да се подчертае също, че хомеопатичното лечение не е включвало ваксинации и/или употребата на аспирин, което е от арсенала на «стандартната» медицина.

Въпреки, че акуратността на данните от това време може да се поставя на съмнение, недвусмислено фактите са, че хомеопатичното лечение по време на най-масовата епидемия, която е регистрирана досега на планетата е било напълно ефективно и адекватно, нещо което не може да се твърди за официалната медицинска наука и практика.

Така че следващия път когато някой пита отново «Къде са данните?» споменете за испанската треска.

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Опитайте отново

scroll to top