Как Работи Хомеопатията?

Накратко, не е ясно. Не е ясно също така как действа и анестезията, не е ясно и защо тютюнопушенето води до развитие на рак на белия дроб, не е ясно защо човек се прозява и т.н. Много неща не са ясни, но се използват и работят.

Има разбира се теории, както и за всеки от изброените процеси. Според «силициевата теория» например, с енергичното разклащане, в процеса на приготвяне на хомеопатичния разтвор или потенция, се образуват наноглобули (участъци от разтвора с налягане от 10 000 атмосфери, които променят свойствата на водата. Освен това с разклащането малка част от стъклото (6 части на 1 милион) се «отлепват» от повърхността на стъкления съд и се «разтварят» в хомеопатичния разтвор.

Другата основна теория която “обяснява” принципа на хомеопатията е теорията за водната памет. Реално хомеопатичните концентрации (потенции) се правят като 1 част от разтвора се разтваря с 100 части вода. Една част от ново-получения разтвор отново се разтваря със 100 части вода и т.н. Счита се че след 24-30 разреждания (потенции) реално в разтвора не присъстват повече молекули от оригиналното вещество.

Хомеопатията действа като стимулира оздравителните сили на организма на принципа “клин клин избива”. Същото веществото или болестотворен агент който причинява заболяването се използва и за лечението на заболяването, но в по-ниска концентрация. По този начин тази много ниска, “хомеопатична” концентрация стимулира имунната реакция на организма. Хомеопатията се използва включително и при лечението на емоционални проблеми.

Традиционната представа за хомеопатия е че това е лечение просто с вода, тъй като се използват такива концентрации, където е спорно дали в разтвора присъства все още активната субстанция. Обикновено обаче се пропуска факта че освен последователните разреждания, всеки път се извършват и интезивни разклащания на разтворите, обикновено 100 пъти преди новото разреждане. Представям си повдигнатите вежди когато разклащането на един разтвор се представя като някакъв довод.

Share this post

PinIt
scroll to top