Митология в Медицината

Повече от всяка друга област, здравето и медицината са сфери където битуват много представи които меко казано са далеч от реалността. Някой от тях са «естествени» други се култивират и насърчават активно. Така или иначе на практика това са неистини или откровени лъжи.

Ваксините предпазват от болести!

Ваксините от самото начало на тяхното използване са предмет на много противоположни мнения и редовна тема занимаваща теориите на конспирациите. Идеята на ваксините е, че внасянето на малки количества от съответния болестотворен агент, стимулира имунната система да изработи антитела, които да предотвратят евентуалната, последваща инфекция от съответното заболяване. Преобладаващата част от данните показват, че ваксините не предотвратяват заболявания. Дори и теоретичния краткосрочен ефект от една ваксина се опорочава от многобройните странични ефекти които съпътстват ваксините.

Лекарствата предотвратяват заболявания!

Последната «мода» във фармацевтиката е насочена към здравите хора а не към болните. Болните хора са все пак относително малка част от населението. Голямия процент от хората са здрави. Така се изпуска огромен пазарен дял. Нагледен пример са лекарствата за понижаване на холестерола. Докато до преди 15-20 години те са известни като «лекарства», сега същите активни субстанции са насочени към здравия човек, и се предлагат за предотвратяване на холестерола. Подобни примери има много, сякаш лекарствата са храни или хранителни добавки. Трябва да е ясно на всеки, включително и на медицинските специалисти, че лекарствата не са храни или витамини и организма няма биологична нужда от тях. Ако все още сте скептични, спомнете си кой от вашите познати и приятели със сърдечно-съдово заболяване, след определен курс на лечение с предписаното от лекуващия мъ лекар лекарство, се възстановява напълно и повече не е необхимо да приема съответната терапия.

Паста за зъби

В областта на рекламата и маркетинга е известен термина «маркетинг на паста за зъби» (toothpaste marketing). Използва се когато се прави реклама на продукт, който не притежава характеристиките, които се рекламират. Пастата за зъби е ароматизиран сапун. Няма клинични данни за паста за зъби, която да има някакъв лечебен ефект. Която и да е марката, както и да се казва, който и да е производителя. Лечебен ефект има миенето на зъбите с четка за зъби. Дали слагате паста за зъби върху четката или не, не променя нищо, освен че пастата има приятна миризма.

Лекарите са специалисти за здравето

Лекарите на практика не се занимават със здравето освен ако към това не се считат различните физиологични параметри. Лекарите не учат почти нищо за хранене или здравословен начин на живот. Разбира се лекарите обиновено са високо интелигентни хора и някой от тях придобиват с практиката някаква емпирична информация за здравето. Просто лекарите се занимават с болести не със здраве.

Пациента е просто реципиент на лекарства

Макар и в опростен вариант, съвременната медицина до голям степен разглежда пациента просто като приемник на лекарства. По този начин здравето е продукт и резултат от различните интервенции и човекът не е участник в процеса на постигане и поддържане на здравето. Такава е обаче съвременната научна парадигма, според която светът е съвкупност от части и изучавайки частите можем да им въздействаме и да ги управляваме. Това особено много се харесва от фармацевтичния бизнес, защото е трудно да се оптимизират и прогнозират печалби, когато пациента е активен участник в процеса на постигане на здраве.

Редовните тестове са предпазване от заболяване

Медицината и медицинската индустрия се занимава само с болести. Тя не се занимава със здраве. Редовното сканиране и годишните тестове, които вашия лекар трябва да извършва не е превенция. Това е по-скоро промоция на болестта. Ама как така!

Добър пример е мамографията, която се представя като превантивна. Облъчването при мамография стимулира и допринася за появата на рака на гърдата. И всеки лекар преди да се възмути трябва първо да вземе и се информира за резултатите от многобройните медицински изследвания потвърждаващи това. Най-очевидния маркетинг целящ овладяването на нови пазари се нарича психиатричен превантивен преглед, където просто се «търсят» нови пациенти/клиенти.

Болниците са място за постигане на здраве

Ако искате да сте здрави болницата е може би последното място където бихте искали да попаднете. Помислете само каква храна се сервира в болниците, какъв двигателен режим се предлага на болните. Към това добавете резистентните на антибиотици съвременни вътреболнични инфекции, неизбежните фармацевтични и манипулативни грешки и ще получите представа за връзката между болницата и здравето. Разбира се не трябва да се забравя медицинската и дори социална роля която играят отделенията за спешна помощ, които всекидневно вършат чудеса, но що се отнася до хронични и дегенеративни заболявания бихте били по-добре ако сте по-далеч от болница за да сте здрав.

Конвенционалната медицина е едно от върховите постижения на човешката наука

Медицината е консервативна дисциплина и това по принцип е добре. Ако отворите един учебник по медицина от преди 100 години ще видите разлики, но в много случаи те няма да бъдат толкова драматични, отколкото книга от същото време в друга дисциплина. Разбира се няма смисъл да се изпада в отрицание заради самото отрицание и отрича развитието на медицинската наука. От друга страна медицината въпреки различните и достижения трудно отпуска прегръдката на идеята, че човешкия организъм е съставен от части и системи. Медицината все още чака своята «квантова» революция.

Необходими са повече изследвания за …

Идеята че са необходими още изследвания за да се намери лек срещу … еди кое си заболяване, не отразяват целите на медицинската наука. Медицинската индустрия няма интерес от хапче срещу рак или шампоан против пърхут. В най-добрия случай ще трябва да ползвате лечението/продукта продължително или още по-добре цял живот или пък ще променяте леченията/продуктите всяка година, подобно на модата.

Разбира се целта не е да се отрече достиженията или последствията от откритията на антибиотиците или инсулина например, но това са по-скоро изключенията отколкото правилото.

Трябва да консумирате 8 чаши вода дневно

Мита за осемте чаши е доста стар. Появява се през 1945 когато здравната администрация в САЩ препоръчва консумацията на 8 чаши течности дневно. По някакъв начин с времето “течности” се заменя с “вода”. А идеята че “ако сте жадни вече е късно” е всъщност девиз от рекламна кампания на производител на минерална вода от същия период. Просто когато сте жадни трябва да приемате течности, а когато не сте – не.

Share this post

PinIt
scroll to top