Аутизъм и Ваксинации

Сагата около спора съществува ли или не връзка между ваксинациите и аутизма, който припламва от време на време, получи интересно развитие преди месец, с публикацията на материал в списанието Pace Environmental Law Review. Материала не е медицински, а юридически.

През 1989 американското правителство създава специален фонд за компенсация жертвите от ваксинации.

Фондът съществува вече повече от 20 години и този материал разглежда 1300 случая, които този фонд е компенсирал през този период и при които исковете за компенсация се базират на симптоми за аутизъм или заболявания, които се свързват с аутизъм. При 21 от 1300-те случая, които се разглеждат, решението на съда е базирано директно на диагноза аутизъм или симптоми на аутизъм. Изследователите освен това идентифицират и влизат в контакт с други 150 семейства, които са компенсирани като жертви на усложнения от ваксинации и при 62 от тези случаи се идентифицира аутизъм или общия брой нараства до 83 случая.

Важно е да се подчертае, че това са само случаи, при които държавните органи, които разглежда молбите за компенсации, приемат за факт, че усложненията са причинени в резултат на ваксинация и изплащат съответните компенсации.

В същото това време, обаче, продължава пълното отричане на различни нива в администрацията на каквато и да е връзка между ваксинациите и аутизма.

Абсурдната ситуация продължава, като според Birt Center for Autism Law and Advocacy присъдените компенсации се базират на медицински и научни показания. Как така, обаче, се присъждат компенсации изцяло или частично на основата на аутизма като усложнение причинено в резултат от ваксинацията и в същото време такава връзка се отрича безапелационно, остава загадка.

Според авторите на изследването този абсурд е само върха на айсберга. Стотици случаи с аутизъм се компенсират тихомълком от правителството на САЩ. В момента има заведени над 5000 дела за компенсация на причинени в следствие на ваксинации случаи на аутизъм. Комисията, която разглежда молбите, обаче, според авторите на изследването, компенсира по-бързо и по-щедро искания, в които не се използва думата аутизъм, макар и симптоматиката да е същата. Според президента на Националната Асоциация за Аутизъм, Уенди Фурние, намекът от повече от ясен – «Ако искате да получите финансова компенсация, за да подпомогнете грижите за болните, получили усложнения в резултат на ваксинация, подайте молба, където се използва каквато и да терминология, но не и аутизъм.»

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top