Ваксинации или контрол върху раждаемостта

bill_gates.jpg

Фондации на Бил Гейтс за ваксинации

Трудно е да се изчисли точно, но според редица икономисти печалбите, които регистрира фармацевтичната индустрия като цяло в световен мащаб, са малко под 1 трилион долара. Въпреки това през последните 5-6 години големите фармацевтични компании регистрират драстичен спад на печалбите. Според тях това е главно поради регулаторните ограничения, с които трябва да се съобразяват и които им ‘изяждат’ печалбите. Реалната причина е известна отдавна и това е от една страна изтичането на патентния период на повечето от най-продаваните лекарства и от друга страна невъзможността да се разработят успешно нови лекарства, които да са в състояние да демонстрират 5% по-висока ефективност от плацебо контролите.

Така или иначе разходите по разработването на едно ново лекарство са наистина високи. Според специалисти разходите за едно ново лекарство са в порядъка на 5-6 милиарда долара. Главната част от тези разходи (над 90%) са в третата фаза от разработването на едно лекарство, т.е. клиничните изследвания върху голям брой хора. Това налага и модела на агресивен аутсорсинг на тези клинични изследвания в страните от третия свят.

В този контекст, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс (ФБМГ), основателя на Майкрософт, контролира редица организации, повечето от които са юридически независими от ФБМГ, но се финансират изцяло или частично от ФБМГ. Това са GAVI Alliance, Global Health Innovative Technology Fund и Program for Appropriate Technology in Health (PATH). Чрез тези организации Бил Гейтс на практика извършва мащабни клинични изследвания в Африка и Югоизточна Азия. Според уеб страницата на ФБМГ, целта на фондацията е да „ускорява пътя на научните открития към реални решения, да открива по-ефикасни начини на оценка и прецизиране на потенциални ваксини, преди те да са достигнали фазата на скъпи и продължителни клинични изследвания”.

Така например през 2010 фондацията на Гейтс финансира клинични изследвания на разработената от GlaxoSmithKline ваксина срещу малария в седем Африкански страни. Малко по-късно ФБМГ и GlaxoSmithKline обявяват ваксината за ефективна в очакване одобрението на Световната Здравна Организация. Реалните данни от изследванията обаче показват друга картина. Ваксината причинява смъртта на 151 деца и предизвиква сериозни усложнения у 1048 от общо 5949 деца участващи в изследванията. Усложненията включват частична и пълна парализа, припадъци и фибрилни конвулсии. Става въпрос за деца на възраст от 5 до 17 месеца.

Подобно изследване фондацията на Гейтс извършва в Чад, известна като кампания MenAfriVac, където се изследва ефективността на ваксина срещу менингит. Според непотвърдени данни у 50 от 500-те ваксинирани деца се развива парализа в резултат от ваксинацията.

През 2010 една от организациите, контролирани от Гейтс, Program for Appropriate Technology in Health (PATH), тества разработените от GlaxoSmithKline и Merck ваксини срещу рак на шийката на матката, причиняван от HPV (Human Papilloma Virus). Ваксини получават над 23000 момичета в Индия, на възраст между 10 и 14 години. Седем момичета загиват в резултат от ваксинацията, а над 1200 развиват тежки усложнения. Както става ясно по-късно в индийската преса, на никое от децата, развили усложнения в резултат от ваксинацията, не е предложена медицинска помощ, а в редица случаи ваксинации са правени без знанието на родителите им. Според официалната декларация на създадената в Индия парламентарна комисия, дейността на Program for Appropriate Technology in Health (PATH) „нарушава всички закони и норми на провеждане на клинични изследвания и представлява открито нарушение на правата на човека и децата”. Контролираната от Гейтс организация така и до ден днешен не излиза със становище по случая, просто пренебрегва всички данни и обвинения.

По-интересното в случая е не просто драстичното използване на страните в Африка и Югоизточна Азия като ‘опитно поле’. Контролираните от Гейтс фондации реално работят по създаването на нови пазари за ваксини, като в повечето случаи предварително е ясно, че това по никакъв начин няма да помогне на хората в тези страни.

Демонстрация на този модел на създаване на нови пазари е историята с разработената от Merck ваксина Гардасил (Gardasil). Гардасил е ваксина срещу рака на шийката на матката, подобна на тази използвана в Индия. Идеята, че заразяването с HPV (Human Papilloma Virus) в ранното детство, предизвиква рак на шийката матката след 20-40 години просто не е установена. Нормално повечето контакти с HPV (Human Papilloma Virus) се неутрализират от имунната система. Въпреки това, през 2006 Гардасил се предлага на пазара в САЩ и Европа, заедно с масирана рекламна кампания и генерира оборот от 1,5 милиарда долара в световен мащаб. Престижното списание на Американската Медицинска Асоциация през 2009 подлага на унищожителна критика идеята да се предлага на момичета подобна ваксина, в резултат на което, само на следващата година продажбите намаляват драстично.

В тази ситуация се намесва другата фондация на Геитс, GAVI Alliance. През 2011 GAVI Alliance се срещат в столицата на Бангладеш, Дака, с комисия на Обединените Нации, под личната егида на генералния секретар Бан Ки Муун. В резултат от срещата се оповествява създаването на световна програма, под егидата на Обединените Нации, която цели да популяризира ваксините срещу HPV (Human Papilloma Virus) в развиващите се страни. Програмата цели да обхване над 2 милиона момичета в 9 страни в Африка и Азия и се финансира от УНИЦЕФ, Световната Здравна Организация и Световния Алианс за Ваксини и Имунизация. Другата контролирана от Геийтс фондация е натоварена с рекламната кампания на програмата в Индия, Уганда, Перу и Виетнам. В резултат на тези програми, през 2012 Merck обявяват нарастване на световните продажби на Гардасил с 35%. Така реално загубите от Американския и Европейски пазари се компенсират от продажбите в развиващите се страни, които се финансират или от международни организации, като Световната Здравна Организация или директно от здравите бюджети на съответните страни.

Подобна е съдбата на контрацептивния имплант, Норплант (Norplant), който стерилизира жени за период от 5 години. Препарата е оттеглен от Американския пазар, след като се завеждат над 36000 съдебни дела за обезщетения поради тежките и неоповестени странични ефекти, включващи профузно менструално кървене, депресия, гадене и световъртеж. Производителят променя името на препарата от Норплант на Жадел (Jadelle) и сега се разпространява в Африка чрез USAID и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.
Контролираните от Гейтс фондации също разпространяват контрацептива Депо-Провера (Depo-Provera) на Pfizer, с известни тежки странични ефекти, включващи безплодие, депресия, повишено кръвно налягане, косопад, нарушения на зрението, болки в ставите и други.

Според публикациите на Pfizer, представени на Конференцията за Семейно Планиране проведена в Лондон през 2012, се очаква този контрацептивен препарат да се раздаде на над 120 милиона жени в Югоизточна Азия и Африка при цена от 120-300 долара годишно на човек, генериращ продажби между 15 и 36 милиарда долара.

Фондациите на Гейтс първоначално внасят ваксината или контрацептивния препарат в съответната развиваща се страна, след което успяват да убедят съответното здравно министерство да продължи финансирането на имунизацията след първоначалния период. Или с други думи казано, фондациите на Гейтс предлагат (или продават) фармацевтични продукти, отхвърлени от пазарите в Америка и Европа, на развиващите се страни и осигуряват дългосрочни продажби на тези препарати, независимо от липсата на данни за тяхната ефективност и наличната информация за сериозните им странични ефекти.

В заключение само още едно допълнение, което може би ще даде допълнителна перспектива относно дейността на Гейтс и контролираните от него фондации и организации. Бащата на Гейтс, Уилям Гейтс Старши е бил дълги години ръководител на организацията „Планирано Родителство“ (Planned Parenthood). Тази организация, основана от Маргарет Сангер през 1919 и е тясно свързана с другата подобна организация – Американското Общество по Евгеника. Двете организации открито проповядват идеите на Малтузий за контрол върху репродуктивното здраве и са организирали и финансирали програми по насилствена стерилизация, главно на чернокожото население в САЩ. Повечето хора не си дават сметка, че тези две организации, проповядващи евгеника в САЩ, предшестват подобните организации в нацистка Германия и в голяма част от случаите осигуряват финансирането на по-късно образуваните подобни организации в Германия.

Share this post

PinIt
scroll to top