Алергия

Алергията представлява реакция на организма и по-точно на имунната система спрямо определени дразнители – храни, вещества разпространявани по въздуха, химически и екологични вещества.

Голяма част от реакциите на организма спрямо различни дразнители или агенти не са на практика алергични реакции. Това са различните токсични реакции, реакции в резултат дефицит на определен ензим, странични ефекти от лекарства, психологични асоциации (споменете си за опитите на Павлов с кучето) и т.н. Класически пример е “алергията към мляко и млечни продукти” при фенилкетонурията, където просто става въпрос за дефицит на ензим, а не реална алергия.

Типичните алергични реакции се проявяват с сърбеж, насълзяване на очите (сенна хрема), кихане, главоболие, постоянна умора, хрема, възпалено гърло, тъмни кръгове около очите, болки в корема, разстройство, обриви и други. Най-честата алергия е хранителната и най-сериозните алергични реакции са тези към фъстъци, орехи и бадеми, риба и миди и някой лекарства.

Алергия и Алергична Реакция

Диагностика

Според някой автори почти всички заболявания могат да се разглеждат като евентуални алергични реакции, в случаите когато не може да се установи друга физиологична причинно-следствена връзка.

Състоянията, при които алергията се възприема като работна хипотеза, вероятно поради факта, че по-трудно се идентифицира друга причинно-следственна връзка, са нощното напикаване, синдрома на периодично повръщане (обикновено свързано с алергия към мляко и млечни продукти), различните видове стомашно-чревни оплаквания и симптоми, автоимунни бъбречни заболявания, алергичен дерматит, нервно мускулни болки, нефротичен синдром и други.

Процеса на идентифициране на алергена е бавен, труден и не винаги успешен. Обикновено се препоръчва така наречената елиминационна диета. Това представлява диета, в която се ограничават максимално най-често срещаните алергени. Това са най-често пшеница, мляко и млечни продукти, яйца, царевица, соя, цитрусови плодове, орехи, бадеми, фъстъци, домати, хранителни оцветители, консерванти, кафе и шоколад. Не трябва да се забравя че тези диети не са лечение, а само методология за идентифициране на алергена. След определен период от време се включват в диетата един по един всяка една от тези храни и се следи за реакция на организма. Този процес изрично трябва да се извършва под контрола на лекар или специалист по хранене, защото повторното включване на алергена е в състояние да отключи остра алергична реакция.

Една от теориите за причината за развитието на алергиите е, че те са резултат от действието на неразградени белтъчини в храносмилателната система. По тази логика използването на протелитични ензими би намалило действието на тези необработени вещества. Предварителните изследвания потвърждават тази теория. Солната киселина в стомаха обработва първично белтъчините и е установено, че голяма част от хората, които страдат от алергия имат ниски нива на солна киселина в стомаха си. Необходими са обаче още наблюдения преди да се препоръча съответни препоръки в тази насока.

В някой случаи избягването на определен алерген за дълъг период от време (месеци и години) води до преодоляване на алергичната реакция, така че след този период от време съответното вещество вече не предизвиква алергична реакция.

По-трудно е елиминирането на алергените които се вдишват и разпространяват по въздуха. Това са най-често прах, плесени, полен, животински екскременти, пух и перушина и др. В тези случаи се препоръчва премахване на килими, пътеки, мокети и всякакви големи тъкани по пода и стените, ежедневно почистване с прахосмукачка, използването на специални филтри, избор на противоалергични матраци, възглавници и завивки. Домашните животни също често са източник на въздушни алергени.

Витамини Ефективни при Алергии

Тимомодулин

Тимомодулин е препарат който се изработва от телешки щитовидни жлези. В клинично изследване с двойна контролна група приема на 120мг тимомодулин дневно предотвратява кожните алергични реакции и понижава нивото на антитела в кръвта, асоциирани със съответния алерген, при деца които вече са провели успешно елиминационна диета. Подобни резултати се съобщават и от други изследователи.

Други Терапии при Алергия

Акупунктурата е методика която може да се използва успешно при лечението на алергиите. Изследвания върху мишки (да има и акупунктурни точки дори и при мишките) показват ефективност на лечението близка до тази на кортикостероидното лечение.

Намалението в симптоматиката освен това съответства на лабораторни промени в кръвта. Липсата на алергични реакции продължава за период от около 2 месеца след провеждане на терапията. Съществуват и клинични изследвания при хора с подобни резултати, но те са обикновено провеждани само върху малък брой хора и е трудно да се правят някакви генерални изводи.

Акупунктурата като принципен метод обаче е повече от обещаващ при лечението на алергиите и е нещо, което си заслужава да се предприеме, ако имате достъп до специалист на когото имате доверие. Провокационната неутрализация е противоречива методика, при която лечението на алергията се състои в инжектиране на минимални количества от съответния алерген в кожата. Съществува също и вариант, при който тези алергени се приемат орално вместо да се инжектират.

Съществуват колкото положителни, толкова и отрицателни резултати от тази терапия, така че е трудно да се даде препоръка за или против. Трети вариант на тази идея е ежедневната консумация (когато става въпрос за хранителна алергия) на алергичните храни като се започне от много малки количества и постепенно тези количества се увеличават, докато се стигне до нормален прием на съответната храна.

Лечение

Тимомодулин, 120мг дневно

Витамин С, 1000мг дневно

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top