Астма

Астма – симптоми и лечение

Астмата е заболяване на белия дроб, което се характеризира със спазми и възпалителни процеси на дихателните пътища, които ограничават циркулацията на въздуха в белия дроб. В повечето индустриални страни, включително и в България заболеваемостта от астма се увеличава след 1980г.

Работата с брашно, памук, пушек, различни специфични химикали се смятат са доказани рискови фактори допринасящи за развитието на астмата. Замърсяването на въздуха е друг основен екологичен фактор повишаващ заболеваемостта.

Фактори които влияят Астмата

Многобройни изследвания показват че ваксините срещу дифтерия и тетанус могат да предизвикат алергични реакции и увеличат риска от развитие на алергии, включително и астма. Изследване сред 14,000 деца показва че риска от развитие на астма е близо два пъти по-висок при децата, които са получили тези ваксини, отколкото при онези, които не са били ваксинирани.

Пристъпа на астма обикновено започва внезапно и се характеризира с кихане, кашляне, недостиг на въздух. Понякога тези симптоми са по-общи и настъпват по-неусетно и се характеризират по-скоро като дихателен дискомфорт.

Витамин С, обичайният заподозрян, е активен антиоксидант, който се намира главно в зеленчуците и плодовете. Витамин С притежава противовъзпалително действие, което повлиява динамиката на астмата. Обширно предварително изследване показва, че симптомите на астма при деца, които се придържат към диета обилна на зеленчуци и плодове и богата на витамин С, се проявяват значително по-слабо, отколкото при контролната група, които се придържат към «стандартна» диета.

Някой изследвания демонстрират че прекомерната консумация на сол, особено при мъже увеличава заболеваемостта и влошава прогнозата на заболяването. Солта при контролирани изследвания повишава реактивността на въздушните пътища и така влошава астмата. Клиничните изследвания обаче по-скоро не потвърждават такава зависимост, тъй като данните при пациенти, които са ограничили драматично приема на готварска сол, не показват статистически промени в динамиката на заболяването.

Все пак при мъже страдащи от астма има смисъл да се ограничи приема на сол, тъй като тя влошава симптомите и оплакванията. Въпреки че повечето хора страдащи от астма не страдат от хранителни алергии, съществуващи такива, могат да влошат оплакванията и прогнозата на заболяването.

Има смисъл, в координация с лекуващият ви лекар да идентифицирате евентуални хранителни алергии. Обикновено това се постига като се елиминира определена храна или групи храни от диетата за определен период от време, след което храната/храните се включват в диетата отново и се наблюдава реакцията. Това повторно включване на храните, които се подозират че предизвикват хранителни алергии, могат да отключат тежки астматични пристъпи, поради което този процес е необходимо да се контролира от лекар или специалист в областта на храненето.

Определени вещества често са отговорни за отключване на астматични реакции. Това са най-често вещества които се използват за обработка на храните – сулфити, тартразин (жълта хранителна боя #5), натриев бензоат, както и някой естествени салицилати (вещества подобни на аспирина). Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на астмата. Намаляване на теглото обикновено облекчава оплакванията на хората които страдат от астма. Контролирано изследване демонстрира, че намаляване на теглото при астматици значително намалява продължителността на недостига на въздух, увеличава общия дихателен капацитет и намалява дозировката на противоастматичната терапия.

Астматичния пристъп може да се предизвика и от фактори на околната среда като полени, плесени, прах и животински екскременти.

Витамини Ефективни при Астма

Ликопен

Ликопен е антиоксидант подобен на бетакаротените и се намира главно в доматите. Ликопена е вещество което е уместно в случаите на астма която се провокира от физически натоварвания. В клинично изследване с двойна контролна група, симптомите на астматичен пристъп в следствие от физически натоварвания се намаляват значително в над 50% от случаите, когато се приема 30мг ликопен дневно в продължение на 1 седмица.

Витамин В6

Дефицита на витамин В6 се среща често при астматици. Не е ясно дали това е следствие на самото заболяване или е резултат от лекарствата, които се приемат за лечение на астмата (теофилин и аминофилин) и намаляват концентрацията на витамин В6 в организма. В изследване с двойна контролна група, приема на 200мг витамин В6 дневно в продължение на 2 месеца при деца е намалило значително тежестта на симптомите, а също така е намалило дозировките за адекватен контрол на астмата. Друго подобно изследване регистрира, че приема на 50мг витамин В6, 2 пъти дневно при възрастни намалява драматично тежестта и честотата на астматичните пристъпи. При едно от изследванията подобна зависимост не е установена.

Магнезий

Астматиците често имат ниски нива на магнезий в кръвта. Лабораторните изследвания показват, че приема на магнезий повишава общата белодробна функция. Съществуват редица изследвания с двойни контролни (плацебо) групи където венозните инжекции на магнезий са водели до бързо затихване на астматичните пристъпи. Приема на хранителни добавки магнезий предотвратяват астматичните пристъпи чрез предотвратяването на спазмите на бронхите. Дозировките при възрастни се движат около 300-400мг дневно в продължение на 3-4 седмици. При децата дозировките са пропорционално на теглото им.

Пикногенол

Пикногенол е смес от флаваноиди които се екстрахират от кората и игличките на средиземноморски бор (Pinus pinaster). Съществуват редица изследвания относно качествата на този екстракт. Клинично изследване с двойна контролна група съобщава за значително подобрена белодробна функция при астматици и значително намаление на дозировките необходими за овладяване на астматичните пристъпи при деца. Дозировките които се използват са 2мг за килограм телесно тегло, разделени в 2 приема дневно, в продължение на 3 месеца.

Витамин С

Витамин С се използва в лечебните програми на повечето заболявания и астмата не прави изключение. Приема на 1 грам (1000мг) витамин С дневно намалява тенденцията за спазми на бронхите според изследване с двойна контролна група. Повечето изследвания проследяват ефекта на витамин С при астма в относително краткосрочен план, 1-2 седмици. Отделно изследване потвърждава ефекта на витамин С в предотвратяване на астматични пристъпи провокирани от физическо натоварване. Друго изследване потвърждава ефекта на витамин С за потискане реактивността на броните към метахолин, вещество което е известно че предизвиква спазъм на бронхите. Единственото дългосрочно изследване за ефекта на витамин С при астма потвърждава ефективността в намаляване тежестта и честотата на астматичните пристъпи. Дозировката която се използва в това изследване е 1 грам (1000мг) дневно в продължение на 14 седмици.

Билки Ефективни при Астма

Съществуват 2 вида билки които се използват при лечението на астма. Това са билки които разширяват дихателните пътища и билки които имат общ противовъзпалителен ефект.

Амрита Бинду

Амрита Бинду е аюрведическа смес от билки и соли с подчертано антиоксидантно действие. Предварително изследване проведено при деца с тежка астма демонстрират забележителни резултати. Прилагат се 250-500мг (според възрастта) 2 пъти дневно, след хранене, в продължение на 3 месеца. Повечето от децата след края на този период не са имали повече астматични пристъпи и са били в състояние да преустановят тяхната стандартна терапия. Колкото и сензационни да са резултатите от това изследване засега няма потвърждение от клинични изследвания с двойна контролна група.

Восък от Boswellia

Восъка от група дървета с името Boswellia е друго традиционно аюрведическо средство които се използва при лечението на астма. Ефективността на това средство е проверена в клинично изследване с двойна контролна група. Пациентите са приемали 300мг, 3 пъти дневно в продължение на 6 седмици. Честотата на астматичните атаки в края на изследването значително намаляват, в сравнение с контролната група. Нещо повече има обективни лабораторни показатели които се подобряват при пациентите приемащи восъка от Boswelliа.

Форсколин

Форсколин е активната субстанция на растението (Coleus forskohlii) което се използва за лечението на астма. Според изследване с двойна контролна група форсколина намалява спазмите на бронхите. Форсколина, стандартизиран до 18% се приема в дозировки от 50-100мг, 2-3 пъти дневно. Дозировката при течните екстракти на форсколин е 2-4мл, 3 пъти дневно.

Босилек

Две предварителни изследвания дават надежди за използването на екстракт от босилек (Ocimim sanctum) при лечението на астма. Приема на 500мг екстракт от босилек, 3 пъти дневно, в продължение на 1 месец довежда до подобрение на дихателната функция на белите дробове и намаление честотата на астматичните атаки.

Тилофлора

Друга билка която се изследва и използва при лечението на астма е тилофлора (Tylophora indica). Тази храстоподобна билка се среща по високите плата на Азия и е също така традиционно аюрведическо средство което се използва при лечението на астма. Съществуват редица изследвания изучаващи действието на билката във всичките и форми. Едно от клиничните изследвания съобщава за значително подобрение до пълно отсъствие на астматични атаки и пристъпи след едноседмичен прием на 150мг сушени листа от билката в над половината от случаите. Резултата при контролната (плацебо) група е бил 20%. Друго изследване използва 350мг дневно листа от тилофора стрити на прах и резултатите показват увеличена белодробна ефективност, намаление на задуха вечер, но въпреки това ефективността от препарат е била по-слаба в сравнение с антихистаминовото лечение.

Билкова формула Сайбоко-то

Друг интересен препарат е традиционната японска билкова формула която се казва сайбоко-то. Подобна формула е известна и в традиционната китайска медицина под името Xiao Chai Hu Tang. Японската формулата съдържа корен от Вupleurum aureum, гъбата Pinus massoniana, Pinellia ternata, магнолия, Азиатски женшен, Scutellaria baicalensis, гол сладник (Glycyrrhiza glabra), японски босилек (Perilla frutescens), джинджифил и Ziziphus zizyphus. Тази билкова смес е изследвана клинично и лабораторно многократно на различни нива. Основното и действие е противовъзпалително. Обикновено се цитират дозировки около 2.5 грама, 3 пъти дневно. Добре е да се консултирате със специалист по китайска/азиатска традиционна медицина преди да използвате тази смес защото съществуват различни вариации на формулата.

Други Фактори Ефективни Астмата

Редица източници потвърждават ефективността на методология от дихателни упражнения разработени от украинския лекар Бутейко. Според повечето съобщения тези дихателни упражнения намаляват дозировката на лечението което се прилага за контрол на астмата и подобряват симптомите и оплакванията на пациентите. Няма разработена процедура за обективна оценка ефективността на тази терапия, но в Обединеното Кралство например тези упражнения са включени в протокола за лечение на астма.

Честата употреба на антибиотици в ранното детство (1-2 годишна възраст) се свързва като фактор водещ до увеличен риск от развитие на астма. Дали това е резултат от своеобразна алергична реакция на организма или е страничен ефект от действието на самите антибиотици не е ясно. Така или иначе употребата на антибиотици в тази ранна възраст би трябвало да е много щадяща независимо от дозировките.

Лечение

Ако сте с наднормено тегло, отслабнете!

Ликопен 30мг дневно в продължение на 1 седмица.

Витамин В6, 200мг дневно в продължение на 2 месеца

Магнезий, 300-400мг дневно в продължение на 3-4 седмици

Восък от Boswellia, 300мг, 3 пъти дневно в продължение на 6 седмици

Форсколин, стандартизиран до 18%, 50-100мг, 2-3 пъти дневно

Билкова смес сайбоко-то 2.5 грама, 3 пъти дневно

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top