Синузит

Синузита представлява възпаление на синусите. В черепа съществуват 4 синуса чрез които овлажнения въздух циркулира през носните кухини. Най-честия фактор който води до развитие на синузит е настинката и хремата. Други заболявания които също са отговорни за развитието на синузит са сенна хрема, хранителни алергии, зъбни инфекции и други екологични фактори.

Острия синузит обикновено се проявява като хрема, чувствителност, болка и чувство за натиск в областта на синусите, главоболие локализирано в предната, фронтална част на главата и температура.

При хроничния синузит симптомите са по-слабо изразени и най-често се проявяват като хрема, лош дъх в устата и суха кашлица.

Според няколко изследвания около 50-75% от хората страдащи от синузит имат алергия под една или друга форма към различни екологични фактори. Разбира се логично е да се направят първо усилия заедно с лекуващия ви лекар да се идентифицира към какво е алергията, за да се ограничи ефекта на този алерген.

Синузит – лечение

Витамини при Синузит

Бромелейн

Бромелейн е ензим който се извлича от ананаса. Съществуват редица съобщения че този ензим облекчава симптомите съпътстващи синузита. В клинично изследване с двойна контролна група е демонстрирано почти пълно отшумяване на симптомите на синузита при 87% от пациентите. Интересно е че много добри резултати са наблюдавани и при контролната (плацебо) група – 68%! В хода на това и други подобни изследвания е установено че се получава висока ефективност само когато се използва бромелейн с ентерично (стомашно-чревно) покритие, т.е. таблетки и капсули които се предпазват от действието на стомашния сок, който иначе частично разрушава активната действаща субстанция на ензима и намалява ефективността му. Повечето препарати бромелейн не са предлагат в тази форма и резултатите не са толкова впечатляващи.

Ефективността от лечението с бромелейн се измерва в различни единици. Най-често се изпозлва MCUs (milk clotting units), което MCU е единица на съсирване млякото. Обикновено 1 грам (1000мг) бромелейн отговаря на 2000 MCU. Дозировката която се препоръчва е обикновено 3000 MCU, 3 пъти дневно в продължение на 4-5 дни, последвани от 2000 MCU дневно.

Витамин С

Витамин С намалява нивата на хистамин, а хистамина се свързва с увеличение на секрецията и намаление на отока в носните кухини и синусите. Доривките които се цитират са 1000мг, 3 пъти дневно или 2000мг дневно. Съществуват клинични данни за ефекта от инжекции витамин С директно в синусите при хора страдащи от тежък синузит.

Билки при Синузит

Синеол/Евкалипт

Основната активна субстанция в маслото от евкалипт е синеол. Съществува клинични изследвания с двойни контролни групи, според които приема на 200мг синеол, 3 пъти дневно води до значително подобрение на симптомите при остър синузит, така че не са били необходимо да се използват повече антибиотици. Маслото от евкалипт се използва също така и за инхалации, за отпушване на синусите и носните кухини.

Билкова Смес за Синузит

Една от най-популярните билкови средства в Германия за лечението на остър и хроничен синузит е билкова смес която съдържа корени от тинтява, цветове от нощна свещица, листа и стръкове от козя брада, плодове от черен бъз и плодове от върбина. Използването на тази билкова смес стимулира оттока на секретите от синусите (муколитично действие).

Хрян

Едва ли е необходимо да се цитират изследвания за муколитичното действие и ефективност на хряна, всеки който е опитвал хрян знае добре действието му. При лечението на синузит се препоръчва да се използват 1/2 до 1 чаена лъжичка (3-5 грама) прясно настърган корен от хрян, който се приема 3 пъти дневно. Когато се използва течна тинктура от хрян се препоръчва 1/4 до 1/2 чаена лъжичка от тинктурата (2-3мл) 3 пъти дневно.

Ранилист

Няма клинични изследвания, но друго традиционно средство при лечението на синузит е ранилист (Stachys betonica). Билката има противовъзпалително действие и е добре да се комбинира с някой от муколитичните билкови средства.

Други Методи за Лечение на Синузит

Солени разтвори с топла вода са друго емпирично средство което се използва при синузит особено при алергичен и инфекциозен синузит. Съществува специални съдове за лечение на синузит с солна вода известни като нети лота. Напълнете какъвто съд имате с топла вода, добавете сол докато разтвора придобие вкус на сълзи. Най-добре над мивката или в банята и наведете главата си така настрани че едното ушите да са успоредни на пода. Внимателно изливайте топлия солен разтвор през горната ноздра като оставяте разтвора да изтича през долната ноздра. Повторете процедурата като сега смените положението на главата си така че сега долната ноздра е отгоре. Тази процедура се прави 2-3 пъти дневно.

Лечение

Бромелейн 3000 MCU, 3 пъти дневно в продължение на 4-5 дни, последвани от 2000 MCU дневно.

Витамин С 2000мг дневно.

Синеол 200мг, 3 пъти дневно.

1/2 до 1 чаена лъжичка (3-5 грама) прясно настърган корен от хрян, 3 пъти дневно.

Промивки с топла солена вода.

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top