Акне

Акнето е възпалително заболяване на мастните жлези на кожата. Засяга главно лицето, врата и гърба. Смята се че акнето е последствие от стимулацията на кожата от андрогенни хормони и вторична бактериална инфекция. При по-тежките случаи могат да се образуват кисти и да остана белези по кожата.

Различни изследвания и лечебни режими свързват акнето с различни диетични фактори. Няма обаче клинични изследвания които да дават ясни отговори за някаква зависимост. Клинично изследване е проверило зависимостта между консумацията на шоколад и акнето но не е установена някаква зависимост. Някой лекари съобщават за потенциална хранителна алергия която да стимулира акне особено при възрастни, но и това твърдение не е подкрепено с клинични данни.

Акне Лечение

Витамини │ Хранителни Добавки при Акне

Ниацинамид

В изследване с двойна контролна група 4% гел от ниацинамид, прилаган два пъти дневно в продължение на два месеца е довел до значително подобрение на състоянието. Няма данни обаче за подобна ефективност при орално приложение на този витамин.

Цинк

Съществуват няколко клинични изследвания, които потвърждават ефективността на цинка при лечението на акне. Препоръчва се лечение 3 30мг цинк 2-3 пъти дневно за период от 2-3 месеца, последвано от 30мг дневно в продължение на 4 месеца. Не трябва да се забравя че дългосрочната терапия с цинк изисква приема и на 1-2мг мед (химическия елемент) дневно за предотврати дефицит на мед.

Витамин А

Редица клиники използват големи дози витамин А при лечението на акне. Използват се 300,000 IU дневно при жени и 500,000 IU дневно при мъже. Повечето клинични изследвания съобщават че акнето се възобновява няколко месеца след прекратяване на лечението с витамин А. Такива големи дозировки витамин А могат да имат токсични ефекти и трябва да се приемат само под контрол на лекар.

Витамин В5

Едно изследване съобщава за много добри резултати при лечението на акне с големи дози пантотенова киселина (витамин В5). Използвани са били дозировки от 2.5 грама дневно, 4 пъти дневно. Оралното лечение е било комбинирано с 20% крем на базата на пантотенова киселина, прилаган локално 4-6 пъти дневно. При средно тежко акне е постигнато почти пълно премахване на акнето след 2 месеца, а при тежките случаи след 6 месеца. Постепенно в хода на лечението дозировката на пантотеновата киселина е била намалена до 4-5 грама дневно, които са все още огромни дози и лечението трябва да се консултира с лекар.

Билки при Акне

Чаено Дърво

Сравнително изследване между 5% локално приложение на екстракт от това австралийско дърво известно повече като чаено дърво (Melaleuca alternifolia) (нямащо нищо общо с чая) и лечение с 5% бензоил пероксид показва, че локалното лечение с екстракт от чаено дърво е по-бавно, но с по-малко странични ефекти от бензоил пероксида и като цяло е по-ефективно. В конкретното изследване в продължение на 6 седмици локално се прилага 5% гел от чаено дърво, който се намазва върху кожата с поражения от акне два пъти дневно за 20 минути, след което кожата се измива и подсушава.

Commiphora mukul

Едно изследване съобщава за по-добра ефективност при лечение с Commiphora mukul. Восъка от това индийско растение е традиционна аюрведическа средство използвано в различни билкови рецепти. Едно изследване съобщава за по-висока ефективност на лечението с гугул (така се нарича восъка от растението) в сравнение с тетрациклин. Дозировките които са използвани за лечението на акне са 500мг екстракт от гугул, два пъти дневно.

Голям Репей

Традиционно корени от голям репей се използват в лечението на много кожни заболявания. Препоръчва се дозировка от 2-4мл дневно екстракт от корен от голям репей. Под формата на таблетки се използват 1-2 грама, 3 пъти дневно. Корените от голям репей присъстват също така и в различни билкови препарати които се използват за лечение на акне. Няма клинични изследвания които да са изследвали действията и ефективността на билката спрямо акне.

Витекс

Витекс (Vitex agnus) е разновидност на ментата разпространено по Средиземноморието. Няколко немски изследвания съобщават за добри резултати особено при така нареченото пременструално акне при жени. Предполага се че билката регулира хормоналния баланс. Използвана е дозировка от 40 капки екстракт от витекс един път дневно.

Лечение Акне

4% гел от ниацинамид

Цинк 30мг дневно комбинирано с 1-2мг мед (химическия елемент)

500мг екстракт от гугул, два пъти дневно

Акупунктура

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top