Диабет тип 2

Диабет тип 2 – Лечение

Диета при Диабет тип 2

Консумацията на храни богати на въглехидрати (хляб, картофи, ориз и т.н.) временно повишават кръвната захар и нивото на инсулина. Нивото на покачване на кръвната захар, което предизвиква определена храна се нарича „гликемичен индекс“ и той зависи от това колко бързо се усвояват въглехидратите. Много храни богати на въглехидрати имат гликемичен индекс подобен на този на захарта. Варивата, граха, плодовете, овеса имат нисък гликемичен индекс, въпреки високото си съдържание на въглехидрати, главно поради съдържанието на водно разтворими въглехидрати.

При диабет II тип, за разлика от диабет I тип придържането към въглехидратна диета с възможно по-нисък гликемичен индекс дава по ясни резултати отколкото при диабет I тип. Това включва главно варива, грах, овес и плодове. При диабет II тип се препоръчва диета осигуряваща 25 грама растителни влакна (тези които не могат да се усвояват от организма). Изследвания обаче показват че това дори не е достатъчно и че още по-ефикасни резултати в контрола диабет II тип се постигат при диети осигуряващи 50 грама растителни влакна.

Превключването към вегетарианска диета (изключваща месо, млечни продукти и яйца) е особено ефективно средство при диабет II тип, особено при диабетични невропатии. За разлика от благоприятния ефект при придържането към главно въглехидратна диета, богата на растителни влакна, превключването към диета бедна на белтъчини не дава ясни резултати и особени ползи в контрола на диабет II тип.

Замяната на наситените мазнини с ненаситени в редица изследвания води до по-добър контрол на нивата на кръвната захар и нивото на холестерол според някой изследвания. Това е особено вярно при диабет II тип. Най-лесния начин да се постига това е като се използва зехтин, вместо останалите растителни и животински мазнини.

Други Фактори при Диабет тип 2

Повечето хора с диабет II тип са с наднормено тегло. Допълнителното тегло не намалява продукцията на инсулин, но намалява чувствителността на организма към инсулина. При повечето изследвания нормализирането на теглото води до подобрения в контрола на диабет II тип.

Физическите занимания намаляват телесните мазнини и подобряват инсулиновата чувствителност. Трябва да се има предвид обаче че физическите упражнения могат да понижат допълнително кръвната захар и да се стигне дори до хипогликемични състояния, поради което е необходимо да се координира физическия режим и дозировката при лечението на диабет II тип.

При здрави хора минималната до умерена консумация на алкохол подобрява глюкозната толерантност. При възрастни обаче и особено при пациенти с диабет II тип, глюкозната толерантност се влошава. В тези случаи се увеличава също и вероятността от усложнения и невропатии. При алкохола, ключа остава в количеството. Отново границата се върти около 25-50мл алкохол на ден. Над тази граница контрола на диабет II тип се влошава при всички изследвания и настъпват усложнения. Пълното въздържание от консумация на алкохол, макар и не в 100% от случаите, но също води до по-лош контрол на диабет II тип. Това разбира се важи само за случаите когато отсъстват други утежняващи състоянието заболявания, като чернодробна цироза/хепатит, гастрит или язва на дванадесетопръстника и т.н. Най-вероятно тук отново влиза в действие благоприятната роля на алкохола при сърдечните заболявания, а връзката между сърдечносъдовите заболявания и диабета е повече от ясна.

Както и при диабет I тип, тютюнопушенето влошава изхода и прогнозата при диабет II тип. Тази тенденция е толкова ясна, че умишлено не се спираме на нея. Просто спрете цигарите!

Витамини при Диабет тип 2

Хром

Хромът е минерал, който освен редицата си други функции увеличава ефективността на инсулина, подобрява контрола на глюкозата при всички видове диабет, включително диабет I тип. Хромът намалява холестерола и триглицеридите. Приема на хром подобрява контрола на диабет II тип в по-голяма степен отколкото при диабет I тип. Обикновени при повечето изследвания се използва дозировка от над 200мкг дневно. Дозировката може да стигне до 1,000мкг на ден, при диабет II тип. Често хрома може да се набавя чрез консумацията на висококачествена бирена мая – една чаена лъжичка бирена мая осигурява около 60мкг хром. Да, в някои клиники се използва до 7-9 грама бирена мая дневно. Важно е приема на бирена мая или хром да се контролира от лекар и по-точно да се промени адекватно дозировката на инсулина за да не се стигне до хипогликемични състояния, поради увеличената ефективност на инсулина под влияние на хрома.

Магнезий

В повечето случаи с диабет II тип нивата на магнезий са ниски. Логично би било приема на магнезий да подобрява контрола на диабет II тип. Данните обаче са доста объркващи. Почти еднакъв брой изследвания сочат подобрения в контрола на диабет II тип, както и никакъв ефект от приема на магнезий. В случаите когато магнезия се включва в лечебния план на пациентите с диабет II тип, дозировката е около 500-600мг дневно.

Алфа-Липоична Киселина

Алфа-Липоичната киселина е мощен антиоксидант. Редица изследвания, включително и такива с двойна контролна група, демонстрират нееднократно благоприятното действие при диабетични невропатии при дозировка от 600-1,200мг дневно. В изследване продължило 18 месеца алфа-липоичната киселина в дозировка от 600мг дневно е забавило значително бъбречните увреждания характерни за диабет II тип.

Глюкоманан

Това вещество представлява водно разтворим въглехидрат който се извлича от корените на Amorphophallus konjac. Глюкоманана забавя стомашното изпразване, което води до по-постепенна абсорбция на захарта от храната. Този процес намалява процеса на покачване на кръвната захар след хранене и намалява нуждата от инсулин при диабет I тип. При изследванията се е използвал успешно глюкоманан в дозировки от 500-700мг за всеки 100 килокалории.

Витамин Е

Както при останалите основни витамини, така и при дефицит на витамин Е риска от развитие на диабет II тип е по-висок. Засега ефекта от приема на витамин Е при диабет е установен само що се отнася до диабетичните невропатии и ретинопатии. Витамин Е играе важна роля при глюкозилацията – процеса на свързването на захари с протеини. Този процес обикновено е индикатор за развитието на диабета. При редица, макар и не всички, изследвания се демонстрира, че витамин Е намалява процеса на глюкозилация при диабет. Този ефект се постига обикновено след 3 месеца прием на витамин Е, при дозировка от около 900-1,000IU витамин Е. Благоприятния ефект от приема на витамин Е е по-ясен при очните и бъбречни усложнения в резултат на диабет II тип, отколкото просто в контрола на диабет II тип.

Витамин С

Витамин С заедно с витамин Е потиска глюкозилацията на захаридите, намалява нивата на сорбитол в организма. Сорбитола е вид захар, която се натрупва вътре в клетката и представлява един от основните механизми които водят до диабетичните увреждания и усложнения. Приема на витамин С при дозировка от 2х500мг дневно в продължение на 1 година води до значително намаление на загубата на протеини с урината (протеиноурия). Това е обикновено един от симптомите за оценка на агресивността и прогнозата при диабет II. Както и при много други състояния и заболявания дозировката на витамин С е предмет на много дебати. Редица клиники и лечебни планове препоръчват прием от 1-3 грама витамин С дневно.

Витамини В

Хората страдащи от диабет проявяват различен по степен дефицит на витамин В. Приема на на витамин В1 (25мг на ден) и витамин В6 (50мг на ден) е довело до значително подобрение на диабетичната невропатия при изследване проведено в Африка. При друго изследване комбинацията на витамин В1, В6 и В12 е довело до подобрения в диабетичната невропатия след 12 седмици.

Някой лечебни планове препоръчват приема на големи дози витамин В3 (2-3 грама). Няма достатъчно данни за ефекта върху диабета на такъв прием, за да се правят някакви изводи. Остава обаче опасността от промяна на глюкозната толерантност, така че такова лечение трябва да се прави задължително под контрола на лекар.

Голяма част от пациентите страдащи от диабет имат ниски нива на витамин В6. Тези нива са дори още по-ниски при диабетични невропатии. Няколко изследвания с пациенти страдащи от диабет II тип използват специална форма на витамин В6 – пиридоксин алфа-кетоглутарат при дозировка от около 1,800мг дневно и демонстрират драматична промяна на подобрение на глюкозната толерантност. Приема на витамин В6 играе благоприятна роля в лечебния план на пациенти с всички видове диабет.

Витамин В12 е необходим за нормалната функция на нервните клетки. Приема на витамин В12 при дозировка от 500мкг дневно подобрява симптоматиката при диабетична невропатия в 39% от пациентите. Комбинацията на интравенозен и орален прием подобрява симптоматиката при 2/3 от пациентите. Повечето лечебни планове включват дозировки от 3х500мкг дневно. Точната дозировка е добре се уточни с лекуващия ви лекар.

Витамин D

Витамин D е необходим за да се поддържат нивото на инсулина в кръвта. Рецептори за витамин D са открити в панкреаса, където се произвежда инсулина. Няколко изследвания насочват към идеята че приема на витамин D може да понижи риска от развитие на диабет II тип. В едно изследване се цитира че приема на 2,000 IU дневни витамин D в продължение на 3 месеца подобрява над 50% от случаите с диабетична невропатия. Не е ясна оптималната дозировка на Витамин D. Имайте предвид че високите дозировки Витамин D могат да бъдат токсични.

Антиоксиданти

Антиоксидантите играят важна роля особено при диабетичната ретинопатия. Комбинацията от 500мкг селений, 800IU витамин Е, 10,000IU витамин А и 1,000мг витамин С в продължение на няколко години е демонстрирала подобрения при почти 100% от пациентите с ретинопатия. Приема на над 250мкг селений дневно нормално трябва да се консултира с лекуващия ви лекар.

Билки при Диабет тип 2

Алое

Няколко лабораторни изследвания и предварителни изследвания с хора показват че алое има понижаващ кръвната захар ефект. Дозировката която се използва е 15мл гел (1 супена лъжица) от алое дневно.

Сминдух

Семената от сминдух (Trigonella foenum-graecum) е средство, което се препоръчва при диабет от българската народна медицина. Семената на сминдуха са богати на водно разтворими въглехидрати и забавят обработката и абсорбцията на въглехидратите и по този начин спомагат за намалението на кръвната захар. Лабораторните изследвания също сочат за директен стимулиращ образуването на инсулин ефект при диабет II тип. В българската народна медицина се препоръчва 1 чаена лъжичка счукани семена от сминдух да се запарят с 200мл вряща вода. След прецеждане се пие по 3 пъти дневно.

Гимнема

Гимнема е традиционно аюрведическо средство използвано от векове при лечението на диабет. Растението е Gymnema Sylvestre известно в Индия като Gurmar. Всеки може да провери ефекта от тази билка като отворите една капсула от това растение и изсипете билката от капсулата в устата си. Пийте малко вода за да се разтвори билката и изплюйте билковият разтвор. Изяжте парче шоколад. Какво усещате? Обикновено се усеща вкуса за нещо мазно, усеща се вкуса на солта но не се усеща вкуса на захарта. Изследвания се правят от 5-6 години. При изследване с контролна група приема на 400мг дневно екстракт от гимнема води до намаление на необходимия инсулин при диабет II тип. Друго изследване наскоро потвърди намалените нива на кръвна захар при лечение с гимнема при дозировка от 800мг дневно както при диабет II тип, така и при диабет II тип. Тази билка не е заместител на инсулина!!! Приема на растението обикновено изисква корекция в дозировката на инсулина затова е необходимо да се консултирате с лекуващия ви лекар.

Азиатски Жен Шен

Азиатския жен шен се използва от традиционната китайската медицина при лечението на диабет. В лабораторни изследвания е демонстрирано многократно увеличената продукция на инсулин от панкреаса, както и увеличаване на инсулиновите рецептори. Жен шена има също и директен намаляващ захарта в кръвта ефект. Не са известни обаче в медицинската литература изследвания с хора които да потвърждават тези лабораторни наблюдения. Има някои предварителни изследвания които сочат подобни ефекти и при Американския женшен.

Бял Имел

Белия имел (Viscum album) не се използва в българската народна медицина като средство за лечение на диабет, но е традиционно средство в лечението на диабет в Европа. Лабораторни изследвания потвърждават стимулиращ образуването на инсулин ефект, но няма изследвания с контролни групи диабетици. Традиционно белия имел се приема като 2-4 чаени лъжички от нарязана на ситно билка (5-12 грама) се накисва в 500мл вода за 8-10 часа. След прецеждане се пие сутрин преди хранене, подсладена с малко мед.

Босилек

Предварителни изследвания са показали понижаващ кръвната захар ефект при пациенти с диабет II тип. Изследванията са правени с разновидности на обикновения босилек – листа от Ocimim sanctum и Ocimum canum. Използвани са дозировки от 1,000мг и 2,500мг съответно босилек дневно и са регистрирани понижение на кръвната захар, на холестерола с ниска плътност и триглицеридите. Не е ясно дали обикновения босилек има същия ефект. Механизма на този ефект не е ясен.

Бял Трън

В изследване с двойна контролна група се установява че приема на силимарин (основната активна субстанция в белия трън) при дозировка от 3Х200мг дневно в продължение на 4 месеца, намалява значително кръвната захар при диабет II тип.

Билки при Диабет тип 2

Спрете цигарите!

Контролирайте теглото си

Алфа-Липоичната киселина, 600мг дневно

Хром, 200мкг дневно

Гимнема, 800мг дневно

Сминдух, 1 чаена лъжичка счукани семена от сминдух да се запарят с 200мл вряща вода. След прецеждане се пие по 3 пъти дневно

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top