Радиация

radiacia.jpg

Радиация

Този материал е иницииран от трагичните събития около атомната централа в Япония, но идея за такъв обзор на проблемите, свързани със здравето и мерките, които човек може да вземе, имах одавна.

България, разбира се, е твърде далеч от Япония, така че надали се налага да се предприемат конкретни стъпки за някаква защита в момента, но така или иначе такъв материал е необходим за Доктор Здраве.

Йод

Йодът е критичен за здравето химичен елемент, необходим за образуването на хормоните на щитовидната жлеза. След радиоактивен инцидент, радиоактивният йод от въздуха се вдишва и натрупва в организма вместо стабилния, нерадиоактивен йод. Допълнително радиоактивният йод, както и други тежки елементи, се натрупват в растенията и от там и в животните и по този начин вторично могат да постъпят в организма.

Ако в организма съществува достатъчно неорганичен, нерадиоактивен йод, радиоактивните частици няма за какво да се «захванат». Те ще преминават през организма, без да са в състояние да предизвикат значима вреда. Най-важното да се запомни е, че е необходимо да се насити организма с йод ПРЕДИ ядрен инцидент или преди приближаването на ядрения облак. Хората могат да приемат много високи дози йод без вреда за организма, така че повечето хора могат доста адекватно да приемат йод като профилактика и защита от ядрен инцидент. Йодът защитава не само щитовидната жлеза от «нахлуването» на радиоактивен йод, но така също и млечните жлези, простатата и яйчниците.

Обикновено дозата, която се препоръчва, в случаите, когато човек не страда от дефицит на йод, е между 12.5 – 50 мг дневно. Ако човек страда от дефицит на йод, а такива според различни специалисти са над 90% от хората, ще са необходими около 3 месеца, за да се насити организма с йод при дозировка от 50 мг дневно, и близо година при дозировка от 12.5 мг дневно.

Разбира се, когато става въпрос за ядрен инцидент, човек не разполага с цяла година, за да насити организма си с йод. Преди появата на антибиотиците йодът се е използвал като основно средство за борба с инфекциите и тогава са използвани дозировки от 300 мг (46 капки) до 1000 мг (154 кпаки) дневно, без опасност за здравето. Според всички специалисти най-адекватната форма на йод за вътрешен прием е йодът на Лугол. Този йод, който носи името на френския лекар Лугол представлява разтвор от 5 грама йод и 10 грама калиев йодид в 100 мл разтвор, който дава концентрация от 150мг/мл. Съществуват вариации на разтвора на Лугол, където концентрацията на йода е по-висока или по-ниска.

Ако единственият йод, който имате в къщи при радиоактивен инцидент, е йод за рани, който не е същият като йода на Лугол и не се приема вътрешно, намажете цялото си тяло с йода, който се използва за дезинфекция на рани. Това се отнася и за децата. Сигурно ще изглеждате като статист от филма «Апокалипто», но това ще осигури някаква защита, докато намерите йод на Лугол.

И за да не изглежда този материал като реклама на продукт, който трябва да си купите, трябва да се спомене, че йодът нямя да предпази организма от действието на другите радиоактивни елементи като уран, цезий или плутоний, така че не оставайте с впечатление, че ако просто приемате Луголов разтвор на йод, всичко ще е наред, просто ще намалите донякъде риска от действието на радиацията.

Калиев Йодид

Калиевият йодид представлява сол на стабилен (нерадиоактивен) йод. Дозировката за калиев йодид при радиоактивност над 5 сентигрейс (cGy) е 16 мг за бебета до 1 месец, 32 мг за деца на възраст от 1 месец до 3 години, 65 мг за деца на възраст 3-12 години. За деца над 12 години и възрастни дозировката е между 65 мг и 120 мг, в зависимост от теглото. Приемът на калиев йодид в такива «екстремни» дозировки може да доведе до странични ефекти под формата на алергични реакции, като обриви; подуване на лицето, устните и езика; сърцебиене; стомашни болки и умора. От друга страна, обаче, приемът на по-ниски дозировки може да избегне евентуалните странични ефекти, но пък няма да е ефективна защита от радиацията.

Сода Бикарбонат

Приемът на сода бикарбонат ограничава действието на урана при радиоактивен инцидент. Бъбреците са първите органи, които изпитват токсичното действие на урана в организма. Прием на сода биакрбонат се препоръчва в старите военни помагала. Содата намалява токсичността на ураниловите йони и стимулира ескрецията на урано-въглеродни комплекси, които се образуват в организма. Содата дотолково ефективно «обезоръжава» урана, че се използва за изчистване на почвата от радиация в емблематичната лаборатория Los Alamos с ефективност от 92%. Най-адекватният прием на сода бикарбонат е под формата на взимане на вани, като содата се разтваря във водата. Най-малкото количество е около 500 грама за една вана вода, но количеството може да се увеличи до 1-1.5кг ако опасността от радиация е по-сериозна. Към разтвора от сода бикарбонат може да се добавят и магнезиеви соли, ако имате такива под ръка. Ваните с разтворена сода бикарбонат трябва да се комбинират с приема на разтворена сода бикарбонат в чаша вода, няколко пъти дневно.

Хомеопатични Средства при Радиация

Хомеопатията разполага с исторически опит при третирането на пациенти, изложени на радиоактивно облъчване. Главните средства, които се използват са:

Cadmium sulph 30 or Potassium iodide 30 – приема се веднъж преди и веднъж след инцидента.

Cobaltum 30C се използва за елиминиране на страничните ефекти от радиацията, като се приема 4 пъти дневно в продължение на 2-3 дни. Ако се прецени от специалист, приемът на Cobaltum 30C може да се продължи, обикновено в дозировки от 4 пъти дневно на всеки 2 седмици, но не по-продължително то 2-3 месеца.

Radium bromatum 30C се използва в случаите, когато се появят обриви и болки в ставите като странични ефекти от радиационно облъчване. Дозировките варират между 2-5 пъти дневно в зависимост от тежестта на пораженията, в продължение на няколко седмици.

Arsenicum album 30C е друго хомеопатично средство, което се използва «при спешност» в случаите на радиоактивен инцидент. Приема се 1 таблетка на всеки 3-5 минути в рамките на първите 30-60 минути след инцидента. След това дозировката се коригира от специалист.

Phosphorus 30C, 200C и 1M се прилагат в последователността, в която са изброени потенциите, пододбно на Arsenicum, .т.е. като първо средство «по спешност».

Calc fluor 12C и Natrum muriaticum 6C са средства, които спомагат отделянето на токсичните вещества, които се образуват в тялото в резултат на радиоационно облъчване и се приемат продължително в рамките на няколко месеца в дозировки от 3 пъти дневно.

Профилактика и Лечение при Радиация

В случаите на радиационно облъчване, особенно когато няма време за предварителна подготовка, първата стъпка би била да напълните вана с гореща вода (дотолкова гореща доколкото може да понесете) и да разтворите във водата сода бикарбонат. Ако имате по-голямо количество разтворете 0.5-1 кг във водата, ако нямате толкова разтворете колкото имате.

Луголов разтвор на йод – 50-100мг (7-15 капки), разтворени във вода.

Калиев йодид – вижте подробности за дозировките според възрастта и теглото.

Хомеопатични средства – вижте изброените по-горе хомеопатични средства.

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top