Глутенова Ентеропатия

Глутеновата ентеропатия е автоимунно заболяване на храносмилателната система при което се развива анормална имунологична реакция (подобна на алергична реакция) към глутена – една от белтъчините в пшеницата, ръжта и ечемика и в по-малка степен в овеса.

Главното последствие от тази алергична реакция е увреждането на лигавицата на тънките черва.

В някой случаи могат да настъпят увреждания и на панкреаса, щитовидната жлеза и нервната система. Глутеновата ентеропатия може и да не доведе до оплаквания при някой хора. Най-често се проявява с често разстройство, болки и дискомфорт в областта на корема, болезнени кожни обриви и стерилитет.

Хистологично лигавицата на тънките черва разкрива тежки поражения особено в централната част на тънките черва. Хората с глутеновата ентеропатия често страдат от анемия, остеопороза, остеомалация и трудно качват тегло. Психически тези постоянни физически оплаквания могат да доведат до депресия и различни емоционални разстройства.

Няколко изследвания съобщават че бебетата които се кърмят по-кратко от 30 дни след раждането страдат от глутеновата ентеропатия значително по-често от другите деца които се кърмят по-продължително.

При голяма част от хората страдащи от глутенова ентеропатия и особено при деца, се регистрира ниска минерална концентрация на костите. Различни изследвания съобщават че 1 година след елиминирането на глутена от диетата, минералната концентрация в костите се възстановява до близки до нормата нива.

Безплодието и стерилитета, което е често срещано състояние при хората страдащи от глутенова ентеропатия. След елиминирането на глутена от диетата, в преобладаващата част от пациентите с глутенова ентеропатия, репродуктивната функция се възстановява и при мъжете и при жените. Съществуват съобщения, че подобна симптоматика като тази вече описана при глутеновата ентеропатия се развива и при консумацията на краве мляко и соя. Това трябва да се има предвид при първоначалната елиминационна диета.

Вместо пшеница, ръж и ечемик хората страдащи от глутенова ентеропатия могат да консумират царевица, картофи, ориз, просо, сладки картофи и ядки. Нормално могат да се консумират плодове и зеленчуци и прясно, необработено месо.

Глутен и Глутенова Ентеропатия

Диета при Глутенова Ентеропатия

Тъй като глутеновата ентеропатия води до намалена абсорбция на хранителни вещества редица изследователи препоръчват приема на цяла плеяда от витамини и хранителни добавки с цел да се компенсира намаления внос или по-точно абсорбция. Ако човек следи литературата стриктно хората страдащи от глутенова ентеропатия би трябвало да приемат шепи витамини и добавки дневно. На практика обаче освен ако не съществуват специфични вторични усложнения има смисъл да се приемат само няколко витамини и хранителни добавки.

Витамини при Глутенова Ентеропатия

Калций

Намаление концентрацията на калций в кръвта има редица последствия, основното от които засяга функционалността на костите и зъбите. Ето защо е логично да се увеличи приема на калций с което донякъде ще се комбинира намалената абсорбция.

Ензими

Приема на храносмилателни ензими е друга мярка с която се цели да се подобри разграждането на хранителните вещества което не се извършва пълноценно при хората страдащи от глутенова ентеропатия.

Витамин В6

Шведски учени изследват пациенти с глутенова ентеропатия които са спазвали стриктна диета ограничаваща консумацията на глутен в продължение на 10 години и установяват че нивата витамин В6 и фолат са ниски, а нивото на хомоцистеина е високо при тези пациенти. Хомоцистеина е рисков фактор който се използва за оценка на риска и агресивността на сърдечносъдови заболявания и инсулти.

Механизма на тази зависимост не е напълно изяснен, защото всички хора от тази група не са имали реални оплаквания и при всички се прави биопсия на тънките черва и се потвърждава че червата хистологично и функционално са без съществени изменения в резултат на дългия период от стриктното съблюдаване на глутеновата диетата. Приема на витамин В при тези пациенти бързо нормализира нивата на хомоцистеина и витамин В6 в кръвта. Това дава основания да се приемат витамин В6.

Пробиотик / Млечни Бактерии

Използването на млечни бактерии при лечението на глутеновата ентеропатия не следва обичайната логика за внасяне на култури от Bifidobacterium lactis и L. Fermentum. Нормално тези бактерии се внасят за да се подсили ефективността на нормално присъстващите в чревния тракт бактерии. При хората страдащи от глутенова ентеропатия се оказва че Bifidobacterium lactis всъщност метаболизира попадналия с храната глутен и по този начин се предотвратява отключването на автоимунната «алергична» реакция. Разбира се това действие на Bifidobacterium lactis е ефективно за относително малки количества глутен, т.е. ако се спазва диета елиминираща глутена от храната.

Лечение

Калций, 500-600 мг дневн

Ензими

Витамин В6, 50 до 200 mg дневно

Пробиотик / Млечни Бактерии, 6-18 милиарда бактерии, 3 пъти дневно

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top