Хемороиди – причини и лечение. Диета и билки при хемороиди

Разширените вени в областта на ануса и ректума се обознчават като хемороиди. Обикновено появата на хемороиди се свързват с хроничен запек или хронично разстройство. Съществуват различни изследвания които поставят под съмнение връзката на хемороидите със хроничния запек, но така или иначе средностатистическия лекар ще посочи запека като основен фактор за появата на хемороидите.

Симптомите свързани с хемороидите включват болезнено подуване на вените в областта на ануса, което често е съпътствано с кървене, вторично възпаление и сърбеж. Кръвотечението от активните хемороиди е ярко червено на цвят.

Причини за развитието на Хемороиди

Доминиращата теория за появата на хемороиди е че се намалява еластичността и издръжливостта на съединителната тъкан, която поддържа венозните съдове около ануса, в резултат на което тези вени се подуват и предизвикват съответните симптоми. Като причини за развитието на хемороиди се посочват различни фактори, които водят до увеличаване натиска в областта на ануса. Такива са продължителното напрежение при запек, бременност (поради повишеното напрежение върху аналните стени), отслабването еластичността на съединителната тъкан с напредването на възрастта и други.

Хемороиди и храни богати на растителни влакна

Когато стане въпрос за лечение на хемороиди, магическата дума която се подмята с и без повод е консумацията на храни богати на растителни влакна. Според тези теории, приема на такива храни (главно зеленчуци и плодове, като тиква, цвекло, пълнозърнести и бобови храни) предотвратяват запека и това води до намаление напрежението в областта на ректума. На практика, това обаче не води до съществени резултати.

Така например, Кохрейн прегледа на съществуващите изследвания (2005 Cochrane review) показва:

Риска от развитие на усложнения и рецидиви на хемороиди, при пациентите които приемат храни богати на растителни влакна, е по-слаб

Благоприятен ефект от приема на храни или хранителни добавки богати на растителни влакна след оперативна намеса

Незначително намаление на кървенето на хемороиди при прием на храни богати на растителни влакна.

Въпреки тази най-общо благоприятна роля обаче, приема на храни богати на растителни влакна не е по-ефективна от контролната плацебо група при пролапс на хемороиди, нито облекчава сърбежа на пациентите.

Приема на храни богати на растителни влакна има известен благоприятен ефект при по-леките форми на хемороиди, но не и при усложненията.

Теорията за ефективността на храните богати на растителни влакна при хемороиди обаче се „преобърна“ след публикацията на изследване през 2015. В това изследване се проследяват 2800 пациента чрез колоноскопия и се установява следното:

Средно, хората които развиват хемороиди консумират същото количество (около 15 грама на ден) храни или хранителни добавки, богати на растителни влакна, както и хората, при които не се появяват хемороиди.

Съществува пряка зависимост между запека и появата на хемороиди.

Не съществува пряка зависимост между разстройството и появата на хемороиди.

Храните богати на растителни влакна представлява група от храни, някой от които оказват благоприятно действие в предотвратяването на запека, докато друга група храни богати на растителни влакна, всъщност влошават състоянието.

Така, логиката изисква да се насочи вниманието към причините които водят до появата на запек. А те са най-различни и варират от нарушение в баланса на стомашно-чревната флора, до стрес и психично напрежение.

Митове и Хемороиди

Съществуват различни митове свързани с хемороидите, повечето от които не се потвърждават от клинични наблюдения и изследвания. Хемороидите нямат никаква връзка с рака на дебелото черво и хората които страдат от хемороиди не са с повишен риск от развитие на рак. По-скоро е вярно обратното – пациентите с рак на дебелото черво по-често развиват като вторично усложнение хемороиди, поради натиска от страна на тумора върху вените в областта на ректума.

Консумацията на черен пипер не води до повишаване заболеваемостта от хемороиди. Повишената консумация на пикантни храни и подправки (включително черен пипер) може да увеличи сърбежа и раздразнението на вече съществуващи хемороиди, но не и да е причина за тяхното появяване.

Хемороидите не са типични само за хората от третата възраст, а се срещат във всички възрастови групи.

Аналния секс не води до поява на хемороиди, въпреки че очевидно може да доведе до усложнения и активиране на вече съществуващи хемороиди.

Хемороиди – лечение

Диета при хемороиди

Както стана въпрос по-горе, при повечето хора, приема на храни богати на целулоза оказва благоприятен ефект при леките форми на хемороиди. Така че постепенно увеличете приема на храни богати на растителни влакна и вижте дали това се отразява добре на симптомите. Ако това не е така, прекратете приема им.

Не робувайте на определени «фиксирани» предписания относно диетата. При някой хора консумацията на зеленчуци всъщност влошава състоянието им. Експериментирайте докато намерите от кои храни са чувствате по-добре и кои са дразнещи за вашето състояние.

Според някой публикации, млечните и пшеничени продукти, рафинираната захар и рафинираната соя са храните, които оказват негативно влияние и активизират хемороидите при редица пациенти.

Не стойте в тоалетната продължително време. Ако имате запек регулирайте го с други средства – билки, определени храни и т.н. Не стойте прави или седнали продължително време. Ако ви се налага да седите на бюро по цял ден, разтъпквайте се за около 5 минути на всеки час.

Редовни физически занимания са необходими за да се увеличи здравината на стените кръвоносните съдове. Тука не става въпрос за някакви упражнения във фитнес салони а прости за разходка 20-30 минути дневно, 3-5 пъти седмично.

Билки за Хемороиди

Конски Кестен

Конския кестен е традиционно средство използвано при лечението на хемороиди. Според клинично изследване с двойна контролна група използването на билката (или екстракта от билката) намалява значително оплакванията. Под формата на екстракт се приема в дозировка от 90-150 мг есцин (aescin – активното вещество в конския кестен) дневно.

Жиловлек

Приема на целулозния екстракт от жиловлек (Plantago psyllium) осигурява необходимата целулозна маса, която е необходима да предотврати появата на запек. Според клинично изследване приема на 7 грама жиловлек (Plantago psyllium) 3 пъти дневно, разтворено във вода намалява кървенето и болката от хемороидите. Всеки прием на разтворения екстракта от жиловлек трябва да се последва от прием на допълнителна чаша вода. Както стана въпрос по-горе, това работи при някой хора, но при други всъщност влошава състоянието.

Хамамелис

Листата и корите на това растение (Hamamelis virginiana) притежават адстрингенто (свиващо) действие затова се използва често при хемороиди под формата на кремове и лосиони. Под формата на крем се използва 3-4 пъти дневно.

Билкови свещички

Използват се Корени от Черен Оман (Symphytum officinale) и Кора от Бял Дъб (Quercus alba). Набавете си тези две билки на прах и ги смесете по равно. Към така приготвената смес прибавете какаово масло до получаването на хомогенна смес. Оформете от тази смес свещички с 2-3 см големина и ги поставете в хладилника. Използвайте една свещичка преди лягане. Топлината на тялото стопява какаовото масло и по този начин билковата смес постепенно се резорбира. Освен че имат свиващо (адстрингентно) действие, тези билки притежават и противовъзпалителни свойства и ще предотвратят вторични инфекции.

Напитка от Ябълков Оцет, Мед и Лютив Пипер

Тази напитка (макар че според синът ми това не може да се нарече напитка) подобрява храносмилането и перисталтиката и според редица специалисти засилва устойчивостта на кръвоносните капиляри. Последното обаче не е изследвано клинично. Една чаена чаша ябълков оцет се смесва с една чаена чаша мед и 2-4 чаши гореща дестилирана вода. Към така получената смес се прибавя ¼ лъжичка лютив червен пипер. Налейте напитката в шише и я съхранявайте в хладилника за 1 седмица. Пие се като студена напитка след разклащане на бутилката, един път дневно по една чаена чаша.

Седящи Вани при Хемороиди

Едно от най-ефективните средства за облекчаване на хемороидите е седящата вана. Поставете много топла вода в седящата вана. Не толкова гореща че да се изгорите, но достатъчно гореща за да се чувствате некомфортно. Пригответе си суха кърпа.

След 5 минути измийте областта на ануса и се подсушете с кърпата. Измийте си ръцете със сапун.

Поставете 2 бучки лед в друга суха кърпа и ги увийте внимателно на вързопче. Седнете някъде удобно и поставете кърпата с бучките лед в областта на ануса. Стойте така за около 5 минути.

Повторете тази процедура още 2 пъти. Вечерта повторете всичко отначало. На следващия ден повторете двата цикъла от процедури. Това обикновено е достатъчно за да се премахнат оплаквания и дискомфорта.

Към горещата вода може да добавяте 5-10 капки етерично масло от лавандула или хвойна или шепа морска сол.

Лечение на Хемороиди

Седящи вани, 2 пъти по 3 процедури, в продължение на два дни

Билкови свещички от Корени от Черен Оман и Кора от Бял Дъб

Екстракт от жиловлек – 3 пъти дневно, разтворен във вода. Всеки прием на разтворения екстракт от жиловлек трябва да се последва от прием на допълнителна чаша вода.

Екстракт от конски кестен, стандартизиран до 90-150 мг есцин (aescin) дневно

Флаваноиди, 1-3 грама дневно

Разходки, 20-30 минути дневно, 3-5 пъти седмично

Share this post

PinIt
scroll to top