Запек – ефективност на диети и билки. Стратегия и лечение

Най-честите причини за появата на запек са диетични. Макар и по-рядко запека може да е симптом на друго заболяване или резултат от страничен ефект на определено лекарство.

Рака на дебелото черво може да се представя като симптоматика дълго време чрез запек. Независимо от това обаче, хората които страдат от запек не са изложени на по-голям риск от развитие на рак на дебелото черво отколкото тези които не страдат от запек.

Диета

Когато стане въпрос за запек, подобно на лечението на хемороиди, магическата дума която всички медицински специалисти повтарят е храни богати на растителни влакна и целулоза. Изследванията показват че това е вярно, но донякъде. Причината храните богати на целулоза да благоприятстват запека е, че те променят консистенцията на изпражненията. Разтворимата целулоза образува своеобразен филм или гел, което прави изпражненията по-меки и по-хлъзгави, и благоприятства преминаването им през червата. Целулозата също така набъбва от водата, което в някой случаи също действа благоприятно. По принцип, храните богати на растителни влакна и целулоза оказват благоприятно действие при хроничен запек, когато запека се причинява от твърди и сухи изпражнения.

Това обаче не е единствената причина за появата на запек. Другата причина за появата на запек е, когато това е функция на забавеното преминаване на изпражненията през дебелите черва. Това е проблем на мускулните контракции в червата, които нормално придвижват изпражненията. В този случай употребата на храни богато на целулоза и растителни влакна няма да помогне особено много. Този тип запек се среща при близо 60% от хората които страдат от диабет. Друга част от хората с диабет често имат разстройство, а понякога комбинация от запек с разстройство. Хроничното повишение на кръвната захар може да доведе до увреждане на нервите (диабетична невропатия) включително тези контролиращи подвижността на червата. Механизма по който се осъществява това не е напълно ясен, но най-вероятно е свързан с намаление нивата на ацетилхолин. А кое вещество увеличава нивата на ацетилхолин? Това е кафеина или кафето което „трябва“ да пиете сутрин, повлиява благоприятно „раздвижването“ на червата.

Механизма на увреждащото действие на високата кръвна захар е един от основните механизма за често срещащия се запек у възрастни хора, тъй като с възрастта се увеличават и случаите на повишена кръвна захар.

При деца и особено кърмачета запека най-често се предизвиква поради непоносимост към кравето мляко. При повечето кърмачета симптомите изчезват напълно когато кравето мляко се премахне от диетата им.

На теория физическите занимания повишават контракциите на мускулатурата в червата и по този начин спомагат за предотвратяването на запека. Ефективността на физическите занимания обаче като средство против запек не е изяснено.

Витамини при Запек

Глюкоманан

Това вещество представлява водно разтворим въглехидрат който се извлича от корените на Amorphophallus konjac. Глюкоманана забавя стомашното изпразване. Съществуват няколко лабораторни и клинични изследвания с контролни групи които демонстрират ефективността на глюкоманана при запек. Дозировките които се използват обикновено варират в границите на 3-4 грама на ден.

Хлорофил

Може би си спомняте хлорофила от уроците по биология. Зеления пигмент който е отговорен за процеса на фотосинтеза се оказва ефективен при хроничен запек при възрастни хора.

Билки Ефективни при Запек

Повечето лаксативни средства са базирани на действието на различни растения. Те съдържат вещества които имат способността да задържат вода, да набъбват подобна на сюнгер или гъба за баня. По този начин така образуваната маса в червата предизвиква контракции в мускулатурата на дебелото черво и това стимулира изпразването на червата. Подобни естествени лаксативни средства са семена от жиловлек, семена от лен и сминдух. Тези лаксативни вещества могат да се използват продължително тъй като те стимулират мускулатурата на червата.

Жиловлек

Обикновено се използват около 6-7 грама семена от жиловлек, смесени с вода или сок, 1-2 пъти дневно. Понякога се използва комбинацията от 20% листа от майчин лист и 80% семена от жиловлек.

Семената от босилек е друго средство което действа на същия принцип. В изследване са използвани успешно семена от босилек за лечение на хроничен запек при възрастни пациенти след операция.

Другата основна група лаксативни вещества отново главно от растителен произход действат чрез стимулацията на мускулатурата на дебелото черво главно чрез различни растителни гликозиди. Най-популярното от тази група средства разбира се е растението майчин лист. Други подобни растения са слабителна зърника, зърнастец и лечебен равнец.

Лечение

Глюкоманан 3-4 грама на ден

6-7 грама семена от жиловлек, смесени с вода или сок, 1-2 пъти дневно

Пийте достатъчно вода 2-2.5 литра дневно

Share this post

PinIt
scroll to top