Аменорея

Аменореята е липса на менструационен цикъл при жените. Първична аменорея е състоянието когато менструационния цикъл при момичетата не е започнал до 16 годишна възраст, а вторична аменорея е състоянието когато менструационния цикъл на жена прекъсва преди настъпването на менопауза.

Често аменореята се комбинира със увеличено окосмяване по лицето, намалено окосмяване под мишниците, удебеляване на гласа, намаляване големината на гърдите.

Най-честата причина за аменореята е ниски нива на репродуктивни хормони. Състоянието може да е свързано с недохранване, с екстремни физически натоварвания и др. Стреса е важен фактор който може да провокира аменорея, макар че не се смята че е достатъчен самостоятелно да я предизвика. Амeнореята може да е последствие от различни заболявания на яйчниците, хипоталамуса или хипофизната жлеза. Физиологично аменорея настъпва по време на кърмене.

Тежките и продължителни физически натоварвания са друг основен проблем. При тези жени освен всичко друго често се срещат и различни разстройства на апетита и тази комбинация е критична за хормоналния баланс. При две годишно изследване на група танцьорки с аменорея се регистрира също и че плътността на костите е по-ниска от нормалното за възрастта. Над 60% от атлетките (особено на дълги разстояния) и балерините страдат от аменорея. При тях освен непрекъснатите физически натоварвания има и допълнителни изисквания за поддържане на ниско телесно тегло и тази комбинация се оказва прекалено голям товар за организма и хормоналния баланс. Над 80%!!! от жените занимаващи се с културизъм също страдат от аменорея. При редица спортистки страдащи от аменорея дори учредяването на 1 ден седмично през който те се хранят «нормално» с завишени количества мазнини, протеини, витамини и минерали е довело до възстановяването на менструационен цикъл.

Продължителността на физиологичната, «нормална» аменорея, наричана лактационна зависи от това доколко пълноценно се хранят кърмачките. Добавката на хранителни добавки и пълноценното хранене водят до намаление на продължителността на тази физиологична аменорея.

Тютюнопушенето е допълнителен фактор за появата на аменорея. Пушенето на над 1 кутия цигари на ден повишава риска от поява на аменорея.

Аменорея Лечение

Диета при Аменорея

Както стана въпрос вече тежкото недохранване може да причини аменорея, така че всякакви заболявания свързани с апетита и храненето могат да доведат до това състояние. Анорексия, булимия, много драстични диети и тежки и продължителни физически натоварвания могат да доведат до аменорея. Жените които страдат от аменорея или имат нередовен менструационен цикъл приемат по-малко мазнини и белтъчини и повече въглехидрати и имат по-ниско «от нормално» телесно тегло. В едно от проведените изследвания простото увеличение количеството на приеманите мазнини е предизвикало възстановяването на менструационния цикъл след 4 месеца.

Някой специфични диети са предизвиквали аменорея. Такива са пълното суровоядство което се практикува продължително. Логично е жените които са вегетарианки да страдат по-често от аменорея. При вегетарианците нивото на каротен е по-високо от месоядците, а това поне лабораторно е доказан фактор предизвикващ аменорея. Друг потенциален проблем свързан с вегетарианците е че често те набавят необходимите им белтъчини от соеви продукти. Няколко изследвания свързват соята с понижени нива на естроген и прогестерон. Резултатите от изследванията са противоречиви, най-вероятно защото проблема е твърде политизиран.

Витамини │ Хранителни Добавки при Аменорея

Прогестерон

Прогестерон приеман орално в дозировка 200-300мг дневно възстановява успешно менструационния цикъл в няколко изследвания с пациентки с вторична аменорея. Лечение с прогестерон трябва да се провежда винаги под контрола на лекар.

Kалций и Bитамин D

Жените страдащи от аменорея по принцип страдат от намаление плътността на костите. Интересно е че в подобно изследване се установява че плътността на костите не се възстановява, независимо че тези жени са приемали по 1200мг Калций и 400IU витамин D дневно. Въпреки тези негативни резултати на жените с аменорея се препоръчва приема на 1200-1500мг калций и 400-800IU витамин D дневно.

Ацетил-Л Карнитин

Това е аминокиселина която се свързва индиректно с контрола на репродуктивните хормони. В изследване приема на 2 грама ацетил-Л карнитин дневно при жени страдащи от аменорея и с ниски или нормални нива на тези хормони е довело до възстановяване на менструационния цикъл при тези жени след период от 3-6 месеца.

Витамин С

Самостоятелната употреба на витамин С в дозировки от 400мг дневно не води до промяна на аменореята според редица изследвания. Комбинацията на витамин С със конвенционалното хормонално лечение обаче е довело до възстановяването на менструационния цикъл в над 50% от жените и при положение че прилагането на самостоятелно хормоналното лечение не е довело до желан резултат.

Билки при Аменорея

Caulophyllum thalictroides

Caulophyllum thalictroides е многогодишно растение което се използва традиционно от племената в Америка като средство което стимулира менструационния цикъл, предизвиква аборт или стимулира раждане. Няма обаче клинични изследвания които да потвърждават или опровергават тези му свойства.

Подобни растения които влияят на менструационния цикъл са още дяволска уста и бял равнец. Няма клинични изследвания, които да потвърждават или опровергават тези свойства на тези билки. Не трябва да се приемат каквито и да са билки, които влияят на менструационния цикъл по време на бременност, тъй като могат да предизвикат спонтанен аборт.

Vitex agnus

Vitex agnus е кактусоподобно растение което се култивира главно в Африка. Витекс се използва за лечение на безплодие и аменорея. Билката действа като понижава нивата на пролактин след 3 месечно лечение. Витекс също така повишава нивата на лутеинизиращия хормон и в последствие на прогестерона. Съществува само едно сравнително малко изследване, което потвърждава ефективността на билката. Използвани са 40 капки от екстракт от билката веднъж дневно в продължение на 6 месеца, в резултат на което при 10 от 15-те жени с аменорея се възстановява менструационния цикъл. Разбира се необходими са допълнителни изследвания.

Акупунктурата показва обещаващи резултати в няколкото малки изследвания които са правени през последните години. В тези изследвания се регистрират промени в нивата на естроген, прогестерон, лутеинизиращия и фоликуло-стимулиращ хормон. Необходими са допълнителни изследвания преди да може да се твърди със сигурност за ефективността на акупунктурното лечение при аменорея.

Аменорея Лечение

Хранете се добре с пълноценна и разнообразна храна. Не ограничавайте мазнините. Те са толкова важни за поддържане на здравословен живот колкото и витамините.

1200мг Калций и 400IU витамин D дневно.

Не прекалявайте с физическите натоварвания. Ако се занимавате професионално със спорт правете се «почивки» поне 1 ден седмично.

Прогестерон 200-300мг дневно

Ацетил-Л Карнитин – 2 грама дневно в продължение на 6 месеца

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top