Вагинит

vaginitis.jpg

Вагинит Лечение

Вагинита (възпаление на влагалището) представлява около 10% от причините жените да търсят лекарска помощ. Съществуват 3 основни причини за появата на вагинит – хормонален дисбаланс, раздразнение на лигавицата и инфекция. Атрофичния вагинит е основното хормонално влагалищно възпаление, което се появява главно при жени при които е настъпила менопауза, макар че понякога се среща и при момичета преди настъпване на пубертета.

Вагинит е резултат на дразнене на влагалищната лигавица могат да настъпят в резултат на алергии или контакт с дразнещи вещества. Влагалищните възпаления които се резултат на инфекция най-често се появяват при жени в репродуктивна възраст и се причинява главно от 3 вида инфекции: бактериална вагиноза, гъбична инфекция и трихомониаза. Преди да се предприеме някаякво лечение трябва да се идентифицира причината за появата на възпалението. Това по принцип би трабвало лесно да се установи от лекуващият ви лекар.

Въпреки че водят до влагалищните възпаления, гъбичните инфекции не са предмет на този лечебен план.

Хормонално-обусловените влагалищни възпаления се характеризират с сухота и раздразнение и изтъняване на лигавицата и болка по време на секс. Влагалищните възпаления които се резултат на раздразнение на лигавицата предизвикват обикновено сърбеж и свръхчувствителност на влагалищната лигавица. Вагинит, които се получава в резултат от инфекция се характеризират с сърбеж и предизвиква влагалищно течение, което може да варира по цвят, миризма и съдържание в зависимост от инфекциозния агент. Обикновено оплакванията се влошават непосредствено след секс или след края на менструационния цикъл.

Вагинит Лечение

Диета

В изследване с двойна контролна група включваща жени, които страдат от бактериален вагинит или влагалищни възпаления в резултат на гъбички се установява, че в групата която е приемала 150 гама кисело мляко съдържащо живи Lactobacillus acidophilus дневно, симптомите са намалели с близо 50%, в сравнение с другата група, която е консумирала пастьоризирано кисело мляко, което не е съдържало живи бактерии Lactobacillus acidophilus.

При влагалищните възпаления които сая резултат от раздразнение трябва да се идентифицират и ограничат ползването на парфюми, химикали, лубриканти и спермициди, както и се ограничи фрикцията на влагалищната лигавица.

Витамини/Хранителни Добавки при Вагинит

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus acidophilus е бактериален щам които е съставна част от нормалната влагалищна бактериална флора. Тези бактерии потискат растежа на други бактерии и гъбички които могат да доведат до възпалителен процес. Продукта от метаболизма на Lactobacillus acidophilus е млечна киселина, която действа като естествен антибиотик. Тези бактерии на практика се съревновават с останалите бактерии и гъбички за усвояването на глюкозата. Те също така помагат за поддържането на оптимално pH.

Използването на директни вагинални апликации от кисело мляко съдържащо живи бактерии Lactobacillus е довело до изчезване на оплакванията при 80% от жените с бактериални влагалищни възпаления. В друго изследване жени с влагалищна трихомониаза са били третирани със свещички с Lactobacillus в продължение на 1 година. Всякакви оплаквания са изчезнали при над 90% от случаите.

Повечето изследвания съобщават че най-добри резултати при лечението на бактериални вагинити се получават при използването на 2 щама – Lactobacillus rhamnosus GR-1 и Lactobacillus reuteri RC-14. В едно от изследванията приема на капсули съдържащи 10 милиарда бактерии от тези 2 щама, 2 пъти дневно в продължение на 1 месец е увеличило ефективността на съпътстващото антибиотично лечение до 88%, в сравнение с 40% ефективност която е регистрирана при групата която е приемала само антибиотици.

Витамин Е

Някой лечебни планове препоръчват също така приема на витамин Е под формата на капсули или свещички за някой влагалищни възпаления. Свещичките с витамин Е се използват в дозировка 1-2 на ден в продължение на 1-2 седмици.

Билки Ефективни при Вагинит

Azadirachta indica

В изследване с двойна контролна група са изчезнали напълно оплакванията при 10 от 14те изследвани жени с хламидия, след лечение с крем на базата на екстракт от семената на Azadirachta indica (дърво от групата на махагона), семена от Sapindus mukerossi (храст от семената на който се прави сапун) и хинин. Използвана е дозировка от 5мл които се прилагат вагинално, веднъж дневно, вечер преди лягане.

Чаено Дърво

Локалното приложение на масло от Melaleuca alternifolia (известно повече като чаено дърво) се използва от доста време успешно при лечението на трихомониаза, гъбични бактериални влагалищни възпаления. Маслото от чаеното дърво трябва да се разтвори преди да се използва във влагалищен душ и трябва да се приема само след консултация с лекар. Понякога се препоръчва смесването на масло от чаено дърво с витамин Е съотношение 1/3 масло и 2/3 витамин Е. Тази смес може да се прилага като се използва тампон, който се залива със сместа. Използва се веднъж дневно са период не по-дълъг от 6 седмици.

Други Билки

Отвари от хидрастис (Hydrastsis Canadensis), кисел трън (Barberis vulgaris) и ехинацея (Echinacea Purpurea) се използват традиционно за вагинални промивки. Въпреки че няма клинични изследвания, които да потвърждават ефективността на тези билки, те всички са известни че имат антибактериални свойства, така че тяхната употреба изглежда уместна. Приготвя се чай като се запарват 3-4 супени лъжици от съответната билка с 1 литър гореща вода. Чаят се прецежда и се използват като вагинален душ. Препоръчва се също така и приема на тинктура от ехинацея – 1 чаена лъжичка 3-4 пъти дневно.

Лечение Вагинит

Консумирайте поне 150-200 грама кисело мляко с живи бактерии Lactobacillus. Ако имате възможност предпочитайте домашно кисело мляко

Използвайте свещички с бактерии Lactobacillus дневно до 4 седмици

Витамин Е под форма на капсули или свещички

Използвайте вагинален и душ от ехинацея. Приемайте също така тинктура от ехинацея – 1 чаена лъжичка 3-4 пъти дневно

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top