Артериални Плаки

Съвременната медицинска наука реално не предлага алтернатива за борба с натрупването на плаки по артериалните съдове, освен използването на лекарства, понижаващи холестерола (статини). Проблемът е, че тази група лекарства влияе само на производството на холестерол от черния дроб и не влияе на вече съществуващите плаки по артериите.

Три Алтернативни Режима за Изчистване на Артериите

Съществуват, обаче, 3 основни, алтернативни метода за повлияване на вече съществуващите отлагания по артериите:

1. Терапия на Линус Поулинг и Матиас Рат (Dr. Linus Pauling и Dr. Matthias Rath)

Терапията на Поулинг и Рат е базирана на коренно противоположна идея за генезата на сърдечно-съдовите заболявания. В основата й е ролята на колагена в поддържане структурата на съдовете. Здравината и еластичността на кръвоносните съдове е пряко зависима от количеството и ефективността на колагенните влакна. Дефицита на витамин С (и някои други минерали) компрометират способността на организма да възстановява уврежданията в кръвоносните съдове. Тези увреждания могат да бъдат най-различни – механични, окислителни и т.н. При хроничния дефицит на витамин С, макар и с по-бавни темпове, се развива същата картина – намалената еластичност на колагенните влакна не са в състояние да възстановяват уврежданията по съдовете. В тази ситуация организмът се опитва да „запуши пробойните“ с каквото намери. Това са различни липопротеини и най-често холестерол. Така че натрупването на холестеролни плаки е реакция на организма, а не заболяване, което е функция на увеличен внос на холестерол. Затова и логиката и терапиите, целящи да намалят холестерола в кръвта, не работят.

Линус Поулинг и Матиас Рат представят своята теория през 1990 и тя се основава на лабораторни изследвания с морски свинчета. Морските свинчета са едни от малкото бозайници, които не произвеждат витамин С. Други такива са хората. Това е резултат от мутация в L-gulono-lactone oxidase, която се случва преди милиони години и се смята, че е пряко свързана с метаболизма на захарите. Според данните на Поулинг и Рат намалените количества на витамин С в стените на кръвоносните съдове се заместват от липопротеини.

Програмата, която предлагат Линус Поулинг и Матиас Рат, включва 40 мг витамин С на килограм телесна маса на ден. За 70-килограмов човек дозировката е 70Х40мг = 2800мг витамин С дневно. Съществуват редица модификации на терапията на Поулинг и Рат с количества витамин С, много по-високи от тези. Когато витамин С се приема в мега дозировки (над 10 грама на ден), допълнително се развиват и силно окислителни процеси в орагнизма, включително и в кръвта, които притежават антибактериално действие, както и антинеопластично действие.

2. Хондроитин сулфат/лецитинова терапия на Лестър Морисън

Лестър Морисън (Lester Morrison) формулира своя режим за лечение на уврежданията в кръвоносните съдове през 70-те години на 20 век (преди появата на леченитето със статини). Морисън демонстрира още пред 60-те години, че лецитина (фосфатидил холин) намалява образуването на артериални плаки. По-късно Морисън демонстрира и в лабораторни условия, и при хора, че приема на 5000 мг хондроитин сулфат предизвиква драмитчно подобрение на състоянието на пациентите и намалява смъртността на хората, страдащи от исхемична болест на сърцето.

3. Л-аргинин/Витамин D3 Терапия

Програмата базирана на Л-аргинин/Витамин D3 се предлага от Джоузеф Прендергаст (Joseph Prendergast). Според Прендергаст болшинството от артериалните плаки представляват калцификати, а не натрупвания на холестерол. Режима на Прендергаст включва 5000 мг от Л-аргинин и 5000 мг от Витамин D3 дневно. Л-аргинина спомага за намаляване броя на нестабилните плаки по кръвоносните съдове. Нестабилните плаки по съдовете са основната причина за острата сърдечна недостатъчност и инфаркта, а не предлаганата картина на постепенно запушващи се кръвоносни съдове в резултат на наслагването на плаки по съдовете. Тъй като нестабилните плаки се съставени най-вече от калций, противо-калцифициращи агенти като витамин К, витамин D3, магнезий спомагат за „стопяването“ на тези отлагания.

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Опитайте отново

scroll to top