Атеросклероза

Атеросклерозата представлява втвърдяване на артериите в резултат на отлагания на холестерол и калций по стените на кръвоносните съдове.

Атеросклерозата на артериите снабдяващи самото сърце с кръв се нарича коронарна артериална болест, което логично води до ограничаване доставката на кръв до сърдечния мускул и е най-честата причина за сърдечния инфаркт.

Атеросклерозата на съдовете снабдяващи с кръв краката предизвиква болка в краката след изминаване на много малки разстояния.

Хората с повишени нива на холестерол имат много по-голяма предразположеност към развитие на атеросклероза. Поради тази причина едно от основните усилия в лечението на атеросклерозата е насочено към поддържането на ниски нива на холестерол. Хората страдащи от диабет също имат повишен риск от развитие на атеросклероза, както и групите с повишени триглицериди и хомоцистеин.

Атеросклерозата е продължително състояние и едва крайната фаза от заболяването се манифестира с определени симптоми. Типичните симптоми са болки в гърдите и болки и тежест в краката.

Най-ефикасния метод в контрола на атеросклероза и сърдечна недостатъчност си остава съблюдаването на такъв начин на живот, който минимализира рисковете от появата на заболяването. След като се манифестира атеросклерозата, терапията било тя химична или природосъобразна се насочва към усложненията и последствията от атеросклерозата.

Диета при атеросклероза

Основните промени в хранителния режим на атеросклерозата включват ограничение в консумацията на месо и млечни продукти, както и на мазнини (маргарин, някой растителни масла и различни пържени храни).

През 1994 е проведено голямо изследване в което хора с доказана атеросклероза и хронична сърдечна недостатъчност са били поставени на “средиземноморска” диета. Тази диета всъщност се различава от реалния начин на хранене на хората в средиземноморските страни главно по това, че не съдържа почти никакъв зехтин. В замяна на това тази диета е съдържала специален маргарин, който е богат на алфа-линолинова киселина (ALA). Изследването е регистрирало драматично (70%) намаление на риска от фатален изход от сърдечна недостатъчност в сравнение с контролна група в края на периода на изследването (27 месеца). Подобни са и резутатите получени и след 4 години. Тази диета включва грах и зелен боб, риба, плодове, зеленчуци, хляб и зърнени храни. Диетата е бедна на меса, млечни мазнини и яйца.

През последните 20 години са направени редица изследвания които свързват целулозата в храната с атеросклерозата и сърдечната недостатъчност. Така например, според изследване преди няколко години, използването на пълно зърнести храни намалява риска от развитие на атеросклероза и сърдечна недостатъчност с 26%. Хранителната целулоза, която в най-голяма степен намалява нивото на холестерола, включва целулозата в овеса, в жиловлека, в плодовете (пектин) и боба.

Храните които водят до увеличение на холестерола в кръвта в най-голяма степен са наситените мазнини (бели мазнини) и яйцата (особено яйчения жълтък). По този начин полу-вегетарианска диета (включваща само риба), комбинирана с физически упражнения и стресова терапия е проверена комбинация, която води до успех в контрола на атеросклерозата.

Консумацията на рафинирани въглехидрати (бяло брашно, бял ориз, рафинирана захар) увеличава риск от сърдечна недостатъчност и съответно от инфаркт особено при жени с наднормено тегло. Тютюнопушенето е доказан фактор увеличаващ риск от атеросклероза и сърдечна недостатъчност в безброй много изследвания. Спрете цигарите! Почти е безсмислено да се спазват някакви други указания и да се продължава да се пуши. Консумацията на червено вино традиционно намалява смъртността от сърдечна недостатъчност. Смята се че това се дължи на антиоксиданта ресвератол, който се съдържа във виното. Дали това е така и в каква степен още е рано да се каже. В умерени количества обаче червеното вино може да присъства на вашата трапеза.

Витамини

Bитамин С

Въпреки безкрайно многото си ефекти върху здравето витамин С не може да се свърже с достоверна информация за роля, в контрола и предпазване развитието на атеросклерозата. Повечето подобни изследвания са правени с дозировки около 100мг дневно. Единственото сериозно изследване с прием от 250мг, два пъти дневно е регистрирало 15% намаление в динамиката на атеросклерозата след 4 годишен период. Много изследователи дискутират, че ефекта на витамин С е още по-драматичен при дозировки над 1 грам дневно, но официални изследвания не са правени.

Bитамин E

Витамин Е е друг антиоксидант, който както и токотриенолите, предпазва от окисление ниско-плътните мазнини (LDL) и се свързва с предотвратяването на атеросклероза и сърдечна недостатъчност в редица изследвания. Традиционно се препоръчва приема на 400-800IU (единици) витамин Е дневно. Изследванията през последните 2-3 години обаче показват, че същия ефект се получава и при пием на 100-200IU витамин Е дневно.

Bитамин В6, В12 и Фолиевата киселина

Витамин В6, В12 и фолиевата киселина също често се препоръчват в превенцията и контрола на атеросклерозата, но прегледа на сериозните изследвания не показва ясна зависимост за някакав съществен ефект.

Минерали при атеросклероза

Cелений

Редица изследвания също свързват приема на селений с намаляване рисковете от развитието на атеросклероза. Всички тези изследвания обаче включват малък брой хора и е трудно да се направи по-генерален извод. Редица лечебни режими все пак включват селения (100-200 мкг дневно) в програмите си.

Хранителни Добавки

Токотриеноли

Токотриенолите са вещества които предотвратяват развитие на атеросклероза чрез предпазване от окисление на ниско-плътните мазнини (LDL). В изследване с двойна контролна група, на атеросклероза на каротидната артерия, използването на 200мг дневно на токотриенол е намалило значително нивото на окисление на липидите (LDL). Така хората подложени на терапия с токотриеноли, след 1 година, са имали значително намален риск от развитие на атеросклероза, а в отделни случаи са наблюдавани и намаления в размера на атеросклеротичните плаки по съдовете.

Рибено Масло

Приема на рибени масла, богати на омега-3 мастни киселини повлияват също благоприятно различни рискове фактори свързани с развитието на атеросклерозата. Така например, в дългосрочно изследване с двойна контролна група, хората приемащи 6 грама рибено масло, в продължение на 3 месеца, последвано от 3 грама за 21 месеца са имали значително намаление на атеросклеротичните плаки и намаление на оплаквания от сърдечна недостатъчност. Съществуват обаче и други изследвания, макар и по-краткотрайни и обхващащи по-малък брой хора, при които тази зависимост не е така ясно изразена.

Билки

Съществуват редица билки които повлияват атеросклерозата по различни механизми.

Нощна Свещица

Маслото от нощна свещица, но само в прием от над 3-4 грама дневно има известен ефект върху намаление на холестерола и от там индиректно повлиява благоприятно атеросклерозата.

Чесън

Чесъна е известен исторически да предотвратява развитието на атеросклероза. Има многобройни изследвания, повечето от които доказват ефекта на чесъна върху контрола на атеросклерозата. По осезаемо този ефект се наблюдава при жени на възраст 50-80 години. Чесъна също така предотвратява слепването на червените кръвни телца.

Гинко Билоба

Гинко Билоба намалява риска от развитие на атеросклероза чрез влиянието си върху фактор известен като (PAF). Този фактор стимулира червените кръвни телца да се слепват едни с други и гинко билоба предотвратява или поне забавя този процес. Това качество на гинко билоба го прави особено ценно средство при атеросклероза засягаща крайниците.

Epimedium grandiflorum

Epimedium grandiflorum или Yin Yang Huo е традиционна китайска билка за която също има достатъчно доказателства, че има реален ефект при атеросклероза, особено при хора възстановяващи се от мозъчен кръвоизлив.

Съществуват няколко средства, които директно намаляват нивата на мазнини в кръвта. Това са главно psyllium, зеления чай и в по-малка степен сминдух.

Лечение

Спрете цигарите!

Ограничете консумацията на месо и животински и млечни мазнини и яйца

Консумирайте чесън

Токотриенол – 200мг дневно

Рибено масло – 3 грама дневно

Селений – 100мкг дневно

Чай от Гинко Билоба

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top