Холестерол – Вредното Полезно Вещество

Половината от случаите на смърт в резултат на сърдечни заболявания се случват с хора които имат нормално ниво на холестерол в кръвта. Мантрата, която обаче се повтаря от десетилетия е, че наситените мазнини и повишения холестерол в кръвта е най-краткия път към заболявания на сърцето и „вечен покой”.

Ако човек се абстрахира от вида на заболяването, повечето изследвания демонстрират, че смъртността е по-ниска при хора с повишен холестерол, отколкото обратното. Както цели пропогандата или сега наричана маркетинг, непрекъснатото повтаряне на неистини, води до обявяването им за истини. По подобен начин рефлективно днес холестерола се идентифицира с риск, болест, инфаркт и въобще нещо много лошо. Тук дори не става въпрос за медицинския бизнес, които по-принцип много неохотно се замисля дали нещото, което проповядва може и да не точно това за каквото се представя.

Какво прави реално холестерола?

Холестерола е необходим за нормалното функциониране на клетката. Клетъчното деление, т.е. образуването на нови клетки не може да се осъществи без холестерол. Холестерола се използва за възстановяване уврежданията в клетката. От холестерола се образува жлъчката, чрез която се обработват мазнините (мозъка например е 60% мазнини). От холестерола се образуват алдостерона и кортизола. Без тези 2 хормона настъпва смърт до дни. От холестерола се образува вещество наречено калцитрол, от което се образува витамин D, който контролира над 300 клетъчни функции, една от най-важните които е поддържане нивото на калций в костите. Без калцитрола, калция няма да се отлага в костите и зъбите, и те просто ще се разтворят. Обмяната на калций контролира също така и предаването на нервните импулси и сигнали.

Холестерола е критичен в борбата срещу инфекциите. По-високите нива на холестерол в кръвта осигуряват по-адекватна защита срещу инфекциозния процес. Хората които страдат от депресия и депресивни синдроми, агресия и насилие и други психични разстройства традиционно имат ниски нива на холестерол в кръвта.

Според една от теориите изказана от Yale University School of Medicine холестерола регулира неврохимичните процеси в мозъка. Мозъка използва около 20% от общия холестерол, който постъпва в организма. Може да се досетите, че ако в организма не постъпват адекватни количества холестерол това няма да е добре за мозъка и нервната система. Проучване през 2003 от Pfreiger et al. демонстрира че мозъка използва холестерол за осъществяването на синаптичните връзки между невроните. Съществуват група клетки наречени глиални клетки, които чрез холестерола осъществяват връзките между невроните. Без холестерол просто няма да има мозъчна функция. Ниско е нивото на холестерол и при хората страдащи от болест на Алцхаймер.

Хората с високи нива на холестерол живеят по-дълго. Хората с високи нива на холестерол живеят по-дълго (това повторение е нарочно). Трети път (това е за медицинските лица) – хората с високи нива на холестерол живеят по-дълго. Това се отнася с още по-голяма сила за по-възрастните хора.

Холестерола е толкова критично вещество, че организма ще го образува дори и когато не се внася с храната. Така че идеята да се намали холестерола чрез ограничения на еди какви си вид мазнини просто е нелепа. Колкото по-малко холестерол внасяте с храната, толкова повече холестерол ще произвежда организма. Съществуват достатъчно много изследвания според които нива на холестерола над 300 мг/dl не са сериозен здравен проблем. По-сериозния проблем, който реално „причинява” заболяванията на сърцето е високите нива на кръвна захар и инсулин, които са резултат от преобладаващите въглехидрати в диетата. Тези високи нива на кръвна захар и инсулин предизвикват или по-точно спомагат за развитието на възпалителни процеси, в резултат на които се стига и до хроничните заболявания на сърцето. Няма клинично изследване което директно да твърди, че холестерола причинява сърдечните заболявания.

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top