Сол и Високо Кръвно

Консумацията на сол е винаги била свързвана с риск от развитие на заболявания на сърцето и най-вече повишено кръвно налягане. Това е известно на всеки, че почти се подразбира от само себе си. Да, ама не, както се казваше в крилатата фраза от времето на прехода.

Според резултатите от мащабно изследване публикувано в списанието на Американската Медицинска Асоциация (JAMA) тази представа е поредната «медицинска» истина, която не се покрива с реалността. Изследването е извършено от Katarzyna Stolarz-Skrzypek и Jan A. Staessen от Европейския Генетичен Проект за Изследване на Хипертония. Изследването за разлика от повечето други проучвания не е финансирано от никоя фармацевтична компания.

Изследването проследява влиянието на консумацията на готварска сол върху заболявания на сърцето и смъртността при 3681 души в продължение на почти 8 години.

Резултатите са повече от недвусмислени – хората които консумират повече готварска сол се характеризират с по-ниска сърдечно съдовата заболеваемост и по-ниска смъртност.

Според авторите на изследването, връзката между систоличното кръвно налягане и натриевото отделяне, не води до понижение на заболеваемостта и смъртността. Точно обратното, намаленото натриево отделяне се свързва с повишена смъртност.

Тези данни са обратно противоположни на лекарските препоръки и компютърните модели за ефекта на намалената консумация на сол върху заболеваемостта. Намалената консумация на сол обаче, все пак, притежава намаляващо кръвното налягане ефект при хипертония, без този ефект, сам по себе си, да води до подобрение на сърдечно съдовата заболеваемост и смъртност. Освен това според данните от изследването, самоцелното и издигнато почти в култ намаление на кръвното налягане, реално не представлява критерий за ефективността на лечението на заболяванията на сърцето. Намалената консумация на сол води до намаление на кръвното налягане, като това само по себе си не води до реално подобрение на изхода от заболяването.

Авторите разбира се дискутират резултатите от тяхното проучване и обясняват, че насложената догма, че консумацията на сол е една от основните причини и рискови фактори за развитие на заболявания на сърцето и високо кръвно, е резултат главно от компютърно моделиране, при което се проучват модели на нива на намаление на консумация на сол и «спасяват човешки живот» чрез преследване на определено ниво на консумация на сол, а не резултат на реални клинични случаи.

Разбира се медицинската индустрия и редица медицински експерти които пропагандират ограничение консумацията на сол не остават нещата да отминат тихомълком. Резултатите, в по-голямата част, се окачествяват като «парадоксални и лошо представени» и в общи линии “никой не трябва да им обръща внимание”.

Проблема е че съществуват глобални програми към Световната Здравна Организация за ограничаване консумацията на сол, такива програми се прилагат в училища, в заведенията за масово хранене, за която цел се усвояват милиони и с което са заети редица специалисти и екипи. И това изследване изведнъж поставя на съмнение цялата тази парадигма.

Медицинската наука ако действа по принципите на науката би трябвало да проведе сега нови изследвания, които да хвърлят светлина върху проблема и ако тези данни се потвърдят да започне да препоръчва да се консумира сол дори профилактично. Това за съжаление най-вероятно няма да се случи. Авторите на това изследване ще се очернят и/или игнорират. Това разбира се обаче няма да е наука а бизнес. Така или иначе данните са си данни и трябва да се представят каквито са, каквато и е целта на Доктор Здраве.

Share this post

PinIt
scroll to top