Високо Кръвно

Лечение на Високо Кръвно

Високото кръвно налягане или “хипертензия” както се обозначава в медицината, в преобладаващата си част е идиопатично, т.е. не е ясна причината за появата му. Информацията изложена тук се отнася само за този вид високо кръвно налягане, при които няма идентифицирано друго заболяване или състояние (бременност, синдром на Кушинг, бъбречно заболяване, и т.н.), което като вторичен ефект да довежда до повишено кръвно налягане.

Високото кръвно налягане винаги трябва да се лекува от лекар и динамиката му трябва да се проследява във времето. Съществуват разбира се различни допълнителни средства, промени в начина на живот и психологични фактори, които могат да се използват да се постигне по-добър контрол над това състояние.

Познавате ли някой, които страда от повишено кръвно налягане и в резултат от предписана терапия от лекуващия лекар, след определен период от време, възвръща първоначалното си състояние, т.е. не страда повече от високо кръвно. Този почти реторичен въпрос разбира се отнася до повечето хронични заболявания.

Важно е да се разбере че промяната в начина на живот, използването на различни хранителни добавки и билки също няма да доведат до изчезването на състоянието веднъж и завинаги, а трябва да се приемат / съблюдават непрекъснато за да се контролира състоянието.

Ключа към овладяването на високото кръвно налягане е разбирането че това е процес, който трябва да се поддържа и контролира, а не да се гълтат или пият различни средства, било то химични или природосъобразни.

Диета при Високо Кръвно

Хората които поради една или друга причина използват много малко сол в диетата си почти не страдат от високо кръвно налягане. Разбира се при тях действат сигурно и много други фактори и въпреки това има достатъчно много улики, че консумацията на сол е риск водещ до повишаване на кръвно налягане. Намаляването на консумацията на сол при голяма част от хората води и до понижаване на кръвното налягане. Още повече, колкото в по-голяма степен ограничите консумацията на сол, толкова по-силно е понижението на кръвното налягане.

Повечето изследвания дори сочат, че незначителните до средни ограничения в консумацията на сол водят до много минимални понижения в кръвното налягане. Това важи особено при млади хора и особено ако те нямат състояние на повишено кръвно налягане. И обратното драматичните ограничения в консумацията на сол, при по-възрастни, и при групи със съществуващ проблем и история на високо кръвно налягане, водят до осезаеми и реални намаления на кръвното налягане. Проблема е че ако просто не пипате повече солницата това няма да е достатъчно. Съвременните храни, от тези в ресторанта, до тези които купувате от магазина съдържат вече предостатъчно сол. Въпреки че няма данни за каквито и да са краткосрочни и средносрочни здравни последствия от драматичното ограничение в консумацията на сол, има случаи в медицинската литература за парадоксално повишение на кръвното налягане, в резултат на силни ограничения на приема на сол. Така или иначе, ако сте решили да ограничите драстично консумацията на сол е необходимо това да се извършва под контрола и съвета на вашия лекуващ лекар.

Вегетарианците имат по-правило по-ниско кръвно налягане от хората които консумират месо – главно поради факта, че плодовете и зеленчуците съдържат калий, което е вещество понижаващо кръвното налягане. Затова се препоръчва консумацията на плодове (4-5 на ден) при високо кръвно налягане. Ако обаче сте на някакъв вид диуретично лечение, консултирайте се с вашия лекуващ лекар, тъй като калия от плодовете може да повлияе диуретичното лечение.

Понижената консумация на захар също в няколко изследвания води до намаление в кръвното налягане, поне в краткосрочен план. Механизмите на тази зависимост не са ясни. Противно на нормалната логика и това което вашия лекуващ лекар ще ви каже, консумацията на кафе и черен чай, повишава кръвното налягане само краткосрочно (за часове). В изследвания продължаващи 2 месеца се установява, че редовната консумация на кафе води до незначително повишение на кръвното налягане, а ефекта от пълното ограничение в консумацията на кафе, черен чай и шоколад е неясен, ако въобще има такъв.

Използването на растителни масла повече от веднъж, особено на слънчогледово олио, отдавна се смята за фактор повишаващ кръвното налягане. Най-вероятно това е резултат на някой от вторичните продукти, които се получават при повторното нагряване на олиото (някой полимери или мастни пероксиди). Готвенето с по-стабилни растителни масла (като зехтина) не се свързва с повишаване на кръвното налягане.

При изследване с двойна контролна група се установява че приемането на екстракт от домати сериозно понижава и систоличното и диастолично кръвно налягане. Използва се 250мг на ден в продължение на 8 седмици. Червеното цвекло отдавна се цитира като храна, която повлиява благоприятно здравето. Подобно е дори физическото усещане, когато човек яде червено цвекло. Цвета на този зеленчук освен че цапа безвъзвратно, много наподобява цвета на кръвта. Преди няколко години в червеното цвекло бе открито веществото бетаин, което намалява концентрацията на хомоцистеин в кръвта, а последното от десетилетия се свързва с динамиката на сърдечносъдовите заболявания и инсулта. Поредното изследване върху свойствата на червеното цвекло публикувани в списанието на Американската Асоциация за Сърдечни Заболявания – Hypertension, прави извода, че консумацията на сок от червено цвекло намалява ефективно и бързо кръвното налягане. Тези данни се потвърждават и от друг екип в Британската университетска болница – Queen Mary, според които сока от червено цвекло намалява кръвното налягане до 24 часа. Според един от авторите на изследването, Amrita Ahluwalia, ефекта на червеното цвекло върху кръвното налягане се дължи на органичния нитрат (не този който се слага като изкуствена тор). В организма нитратите от цвеклото се трансформират в нитратен оксид, чрез който гладката мускулатура се отпуска, настъпва разширяване на кръвоносните съдове и се увеличава циркулацията на кръвта, което води и до намаляване на кръвното налягане. В изследването се уточнява и количеството сок от червено цвекло, което е необходимо да се постигне този ефект – 250мл дневно, а както и че колкото е по-високо налягането преди началото на приема на сока от червено цвекло, толкова по-драстично е намаляването на налягането в резултат от действието на сока. Сока от червено цвекло би трябвало да е част от диетата на всички страдащи от кръвно налягане и инсулт и при онези групи при които имат повишен риск от развитието на тези заболявания.

Други Фактори

Тютюнопушенето е друг известен фактор при склонност към повишено кръвно налягане. Комбинацията от високо кръвно налягане и тютюнопушене увеличава значително риска от сърдечно заболяване и сърдечна недостатъчност. Всички хора с повишено кръвно налягане трябва да спрат да пушат. Без коментар и без увъртания! Консумацията на над 75мл алкохол на ден също увеличава риска от повишаване на кръвното налягане. Няма ясна зависимост дали консумацията на алкохол под това количество има връзка с повишаване на риска. Повечето хора с повишено кръвно налягане са и с наднормено тегло. Намаляване на теглото дори с 5кг има значителен ефект върху подобряване контрола върху кръвното налягане. Намаляване теглото има по-силен ефект от пълното въздържане консумацията на сол. Консумацията на соево мляко е друга храна която има благоприятен ефект върху кръвното налягане. В изследване с двойна контролна група, консумацията на 500мл соево мляко, два пъти дневно, в продължение на 3 месеца води до намаляване с 18.4mm Hg и 15.9mm Hg, съответно за систолично и диастолично налягане. Ефекта от използването на същото количество краве мляко (което е било контролната група) е съответно 1.4mm Hg и 3.7mm Hg. Въпреки че е популярна връзката между стреса и високото кръвно налягане, лечението на стреса не води до намаляване на кръвното налягане.

Минерали при Високо Кръвно

Калий

Калий също е друг минерал, който има значителен понижаващ кръвното ефект. При над 30 зиследвания обаче този ефект се забелязва само при дневен прием над 2.4 грама на ден. Нормално обаче, приема над 100мг калий дневно изисква консултация и контрол от лекар. Разбира всеки който приема каквато и да е диуретична терапия трябва да се консултира с лекуващия си лекар дори и в използването на 100мг калий.

Калций

Използването на калций също има понижаващ кръвното налягане ефект но той е доста незначителен.

Хранителни Добавки при Високо Кръвно

Kоензим Q10

Десетки изследвания потвърждават многократно понижаващия кръвното ефект на коензим Q10. В повечето от тези изследвания се използва дозировка от 100мг на ден за период от най-малко 10 седмици.

Омега-3 Mастни Kиселини

Омега-3 мастните киселини садържащи се в рибното масло са показали понижаващ кръвното налягане ефект в над 30 изследвания. Ефекта е в пряка зависимост от количеството на използваното рибно масло, като най-силен е бил ефекта при използването на неразумно големи количества – 15 грама на ден. Не лоши резултати са наблюдавани и при количества около 3 грама на ден.

Билки Ефективни при Високо Кръвно

Бял Равнец

В голямо изследване с двойна контролна група се установява значителен понижаващ кръвното налягане ефект при използването на бял равнец. В изследването се използва една от разновидностите на белия равнец Achillea wilhelmsii, която е местния вариан на бял равнец разпространен в Арабските държави. Използва се тинктура и дневната доза е 15-20 капки, 2 пъти дневно, в продължение на 6 месеца. Понижаващия кръвното налягане ефект е значителен, без да се наблюдават каквито то и да са странични ефекти. Белия равнец в нашата народна медицина се използва като кръвоспиращо средство. При лечението на високото кръвно налягане при Димков белия равнец се използва само за масаж, а не се приема вътрешно. Дали Achiellea wilhelmiss има различни свойства от нашият бял равнец Achillea millefolium не е ясно.

Чесън

Известен понижаващ кръвното налягане ефект има консумацията на чесън. Използваните дозировки при изследванията са около 600-900мг дневно.

Хибискус

Чай от хибискус има също понижаващ кръвното налягане ефект. 2 чаени лъжички от билката с запарват в 250мл гореща вода и се приема 3 пъти дневно. В изследването е правен сравнителен анализ на ефекта на хибискуса и лекарството Captopril. В това изследване приема под формата на чай на 10 грама от Hibiscus sabdariffa в продължение на 4 седмици показва еднакви резултати каквито има и лечението с Captorpil.

Глог

Глог е традиционно средтсво използвано в народната медицина за лечение на повишено кръвно налягане. Клиничните изследвания потвърждават тези му свойства. При изследванията се използват 1,200мг екстракт дневно, което отговаря на 6 грама суха билка.

Други Средства Ефективни при Високо Кръвно

На гладен стомах изяждайте по една скилидка чесън като след това изпийте чаша вода.

Прибавете една чаена лъжичка червен лютив пипер към чаша с топла вода. Пийте тази смес когато имате повишение на кръвното.

Стрийте на прах равни части от семена от диня и семена от мак. Взимайте 1 чаена лъжичка от сместа на празен стомах сутрин и вечер.

Изстискайте сока на един лимон в 100 мл вода. Правете си тази напитка на всеки 2-3 часа.

Взимайте 1 чаена лъжичка семена от сминдух (Trigonella foenum) с чаша вода сутрин и вечер в продължение на 10-15 дни.

Особено през лятото стремете се да вървите боси по трева за 15-20 минути дневно. Това подобрява кръвообръщението и спомага за подобряване на кръвното.

Смесете равни части сок от лук (кромид) и мед. Приемайте 2 супени лъжици от смета, два пъти дневно.

Стрийте на прах равни части семена от резене, кимион и захар. Разтворете 1 чаена лъжичка от сместа в чаша с вода и пийте сутрин и вечер на гладен стомах.

Използвайте горещ компрес наложен в областта на сърцето.

Лечение

Намалете теглото си.

Ограничете консумацията на сол.

Консумирайте чесън.

Соево мляко – пийте по 500-1000мл дневно, използвайте като заместител на нормалното краве прясно мляко.

Конезим Q10 (CoQ10) – 100мг дневно.

Тинктура от бял равнец (Achillea wilhelmsii) – 15 капки 2 пъти дневно. Алтернативно приемайте чай от бял равнец.

Чай от хибискус – 3 пъти дневно, 2 чаени лъжички от билката или 1 пакетче се запарват с 250мл гореща вода.

Сок от червено цвекло – 250мл дневно.

Share this post

PinIt

Comments are closed.

scroll to top