Множествена склероза

Множествена склероза е бавно прогресиращо, дегенеративно заболяване, при което постепенно изтъняват и се загубват миелиновите обвивки около нервите в централния и гръбначен мозък. Миелиновите обвивки са разновидност на съединителната тъкан, която се изгражда от мазнини и белтъчини и която изолира нервните влакна, подобно на пластмасовата изолация, която имат медните проводници.

Тази изолация, освен че предпазва нервите, е ключово важна за ефективното протичане на нервния импулс.

Генезата на множествената склероза не е ясна. Една от теориите е, че това е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува миелина в нервите от централната нервна система. Един от най-важните фактори е, че заболяването се среща главно в северните страни, така че Слънцето и витамин D е един от основните епидемиологични фактори при болестта.

Лечение на множествена склероза

Проведеното наскоро изследване на Австралийския Национален Институт в Канбера фокусира резултатите от най-различни и многобройни предходни проучвания, изследващи зависимостта между витамин D, Слънцето и заболеваемостта от множествена склероза. Според изследването, публикувано в American Academy of Neurology Journal Neurology, високите дози на витамин D в кръвта предотвратяват развитието на множествена склероза.

Според ръководителя на екипа д-р Лукас, «предишните изследвания са демонстрирали подобни резултати, но нашето изследване за пръв път проучва пациенти, които проявяват първи симптоми на множествена склероза и все още не са диагностицирани със заболяването.» Екипът на Лукас изследва 218 души на възраст между 18 и 59 години, всички от които имат начални симптоми на множествена склероза. Тази група е сравнена с контролна група от 395 здрави хора. След взимане под внимание на нивата на витамин D, средното дневно излагане на действието на Слънцето и други фактори, учените изчисляват че всеки 1000 килоджаула от ултравиолетова светлина, на която е изложен човек, намалява риска от развитие на множествена склероза или по-точно от появата на първични симптоми на множествена склероза с 30%.

Дори и да игнорираме цифрите, излагането на тялото на действието на Слънцето и поддържането на високи нива на витамин D е сериозен профилактичен и лечебен фактор при множествена склероза. Това не е толкова далече от логиката предвид ключовата роля, която играе витамин D за имунната система. За повече информация прочетете тук.

Множествена склероза се проявява чрез най-различни неврологични симптоми, с периоди на обостряне и ремисии. Най-често се наблюдава парестезия (изтръпване) на крайниците или на част от лицето, мускулна слабост, нарушения в координацията на движенията на ръцете и краката и нарушения в зрението. Хората, страдащи от множествена склероза, се уморяват лесно, имат сериозни проблеми в придвижването, нарушения в контрола на пикочния мехур и психологични нарушения.

Въпреки че съществуват дебати, редица изследвания свързват заболяването с действието на органични разтворители, инсектициди и рентгенови облъчвания. Това донякъде обяснява някои особености в епидемиологията на заболяването.

Данните от предварително изследване, извършено в Швейцария, демонстрират, че никотинът временно влияе на координацията на движенията на ръцете при хора, страдащи от множествена склероза. При изследването употребата на цигари има такова влияние в продължение на 10 минути при над 70% от изследваните пациенти. Тези данни не са окончателни, но има смисъл да се вземат под внимание.

Едно от най-яростно оспорваните екологични влияния върху множествена склероза е влиянието на живака, главно попадащ в организма чрез стоматологичните амалгами. Според едно от изследванията концентрацията на живак в косата на хората, страдащи от множествена склероза, е по-висока от тази при здравите хора. От друга страна, при пациентите, при които тази амалгама, съдържаща живак, се отстрани, заболеваемостта от множествена склероза намалява с около 30%. Някои изследователи също така правят връзка между множествената склероза и кариеса при зъбите.

Витамини | Хранителни Добавки при Множествена Склероза

Рибено Масло

Рибено масло се препоръчва при пациенти с множествена склероза традиционно. В сравнително малобройно изследване, пациенти с множествена склероза приемат 20 грама рибено масло дневно. Сред период от 1-4 месеца при 42% от пациентите се регистрира значително подобрение, включително намаление на инконтиненцията на пикочния мехур и подобрения в зрението.

В друго продължително проучване с двойна контролна група приема на 10 грама рибено масло дневно, в съчетание с 3300 IU витамин А, 400 IU витамин D и 5.5 D витамин Е водят до значително подобрение на пациентите с множествена склероза с 69%, при 25% от пациентите не се установява съществено изменение, а при 6% се наблюдава влошаване на симптомите.

От друга страна, друго изследване, включващо 300 пациенти с множествена склероза, не регистрира някакви съществени промени в симптоматиката и развитието на заболяването.

Л-Карнитин

Медикаментозното лечение на множествена склероза намалява значително нивата на карнитин в организма и това е логиката, според която някои центрове предписват Л-карнитин на хората, страдащи от множествена склероза. В предварително проучване приема на 3-6 грама Л-карнитин дневно значително повлиява постоянната умора при 63% от пациентите с множествена склероза.

Витамин Д

Както стана въпрос вече, витамин Д е един от сигурните фактори, които влияят заболеваемостта и прогнозата на заболяването. Официалните препоръчителни дозировки за витамин Д са все още престъпно ниски (около 400 IU), но при повечето пациенти с множествена склероза се препоръчват значително по-високи дозировки, от порядъка на 5000 – 10000 IU. Витамин Д на практика не е токсичен.

Лечение Множествена Склероза

Рибено Масло, 10-20 грама дневно

Л-Карнитин, 3-6 грама дневно

Витамин D 5000 – 10000 IU

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top