Невропатия

Регулацията функцията на нервите се осъществява посредством три бариери (мембрани) – периневралната (около нервите), нервно-кръвната и нервно-цереброспинална. Дисфункцията на която и да е от тези мембрани води до нарушения във функцията на нервите. Нервопатиите включват диабетичната невропатия, синдрома на Guillain-Barré, пост-херпесна невралгия и други по-рядко срещащи се или идиопатични невралгии.

Най-често срещаната естествено е диабетичната невропатия. Половината от хората страдащи от диабет развиват една или друга форма на диабетична невропатия, а усложненията на диабетичната невропатия са една от главните причини за ампутации на крайници в развитите индустриални държави.

Невропатиите се придружават от различни по форма промени на съдово ниво, които могат да доведат както до исхемични поражения така и до отлагането на депозити от желязо. Поради това въпреки редица недомлъвки на официално медицинско ниво, различни анти-оксидантни терапии могат да доведат до сериозно подобрение в състоянието на пациентите с невропатия.

Според клинично изследване с двойна контролна група приема на 900 мг витамин Е в продължение на 6 месеца е довело до съществено подобрение в оплакванията на пациентите.

Хранителни Добавки при Невропатия

Липоичната киселина (ALA)

От всички анти-оксидиращи вещества, алфа липоичната киселина (ALA) като че ли притежава на силно изявено анти-оксидантно действие при невропатията. Алфа липоичната киселина е одобрена за употреба в Германия и се прилага при пациенти с диабетична невропатия от повече от 30 години. ALA притежава способността да възстановява липсващите електрони и да увеличава ефективността на други анти-оксидиращи вещества като витамин С и Е. (Shonhit 1995) Това е критично защото при невропатията и в частност диабетичната невропатия, поради многобройните бариери и мембрани е на практика невъзможно да се въздейства върху възпалителния процес с конвенционални средства. По този начин постепенното натрупване на анти-оксидиращи вещества, процес които ALA подпомага, води до преодоляване на възпалителния процес и позволява дори частично до пълно възстановяване на засегнатите нерви.

Съществуват многобройни изследвания, които демонстрират че приема на 200 мг ALA, 3 пъти дневно, в продължение на 6 месеца е ефективно средство за повечето пациенти страдащи от диабетична невропатия.

Комбинация на ALA и други антиоксиданти с билки които стимулират кръвообръщението е друга стратегия за лечение на невропатии, които използват някой изследователи. Такива билки традиционно са корени от градински чай, (Salvia officinalis), корени от лечебен божур (Peonia officinalis) и други.

Билки при Невропатия

Корени от гол сладник

Корени от гол сладник (Glycyrrhiza glabra) се използват успешно при диабетичен катаракт в лабораторни изследвания и съществуват достатъчно основания да се предполага че те биха оказали благоприятно действие и при невропатията чрез намаление на алдозо редуктазата. (Aida et al., 1990)

Бала

Аюрведическата билка бала (Sida cordifollia) се използва традиционно в лечението на невропатията. Билката притежава затоплящо действие и стимулира кръвообръщението.

Акупунктурата и особено електро-акyпунктурата е ефикасно средство при лечението на невропатията.

Приложението на капсацин (екстракт от люти чушки) под формата на крем или гел се използва също традиционно в лечението на невропатия като намалява болката и оплакванията на пациентите.

Приема на рибено масло или масло от нощна свещица спомага за намалението на възпалителния процес.

Лечение Невропатия

200 мг ALA, 3 пъти дневно, в продължение на 6 месеца

Чай от корени от гол сладник

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top