Рак на Белия Дроб

В повечето индустриализирани страни, ракът на белия дроб е най-разпространеното злокачествено заболяване, което води до смърт при мъжете. Тютюнопушенето отдавна е идентифицирано като главен рисков фактор водещ до развитието на рак на белия дроб. Замърсяването на въздуха и история на туберкулоза са допълнителни фактори които трябва да се имат предвид.

Ракът на белия дроб не предизвиква никакви симптоми докато не се стигне до крайната му фаза на развитие. Оплакванията са подобни на повечето заболявания на дихателната система – кашлица, кръв в храчките, задух. Много често заболяването се диагностицира по рентгенова снимка която се прави по друг повод. Пневмонии които продължават повече от 2 месеца често се оказват реално рак на белия дроб. Другите симптоми на рака на белия дроб са типични за метастатичната фаза на заболяването – болки в областта на гръдния кош, неоправдана загуба на тегло, болка в костите, главоболие, подувания на лицето и врата и др. С изключение на случаите когато се прави много ранна диагностика на заболяването, прогнозата на рака на белия дроб не е добра.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор свързан с развитието на рак на белия дроб. Нещата обаче дори и в тази, на пръв поглед, очевидна зависимост не са напълно прозрачни. Тютюн се пуши от индианците в Северна Америка от хилядолетия. В Европа тютюна започва да се употребява от 16-17 век. До края на 19 век обаче хората на практика не боледуват от рак (никакъв). Злокачествените заболявания са известни на медицинската наука от древността, дори Хипокрит описва симптоматика на злокачествени заболявания, но реално до края на 19 век, нормално средностатистическия практикуващ лекар не среща такова заболяване в практиката си. Ракът и в частност рак на белия дроб се появяват в началото на 20 век. Тогава започва и индустриалното производство на цигарите. За повече идеи какво може да означава това, гледайте (ако не сте) филма The Insider, който е базиран на реални събития.

Други въздушни аерозоли които се смята че повишават риска от рак на белия дроб са изпарения от бензин и дизел, катран и сажди, арсеник, хром, кадмий и никел. Всички които професионално са изложени в работата си на подобни вещества реално са с по-голям риск от развитие на рак на белия дроб.

Диета при Рак на Белия Дроб

Редица изследвания смятат че консумацията на плодове и зеленчуци намалява риска от развитие на рак на белия дроб. Веществата които се смята че имат отношение към тази зависимост се наричат флаваноиди и особено едно от тези вещества известно като куерцетин. Това вещество се намира най-много в ябълките и лука.

Веществата които придават жълт цвят на зеленчуците и плодовете (алфа и бета каротени) също се смята че намаляват риска от развитие на рак на белия дроб. Когато обаче са правени изследвания с химически синтезирани бета и алфа каротени и при пушачи, и при непушачи риска от развитие на рак на белия дроб не се променя. Възможно е реалната защитна функция на жълтите пигменти да се извършва от други вещества а не от каротените.

Ликопена е антиоксидант, които има структура подобна на бета каротена и потиска развитието на туморни клетки в лабораторни условия. Това вещество се намира в най-големи количества в доматите. Сравнително изследване съобщава че консумацията на домати намалява риска от развитие на рак на белия дроб, както и други видове злокачествени заболявания.

Консумацията на мазнини и месо и риска от развитие на рак на белия дроб е предмет на много дебати. Съществуват изследвания които подкрепят тази връзка, а и такива които не намират такава зависимост. Факт е обаче, че има страни, където консумацията на месо (червено) е висока (Аржентина), а заболеваемостта от рак на белия дроб е ниска и обратно. В Доктор Здраве смятаме, че не самата консумация на месо е причината за увеличение риска от развитие на рак на белия дроб, а качеството на месото и неговата обработка. Консумацията на прясно месо от животни, които се гледат по традиционни методи, при които не се използват лекарства и хормони, не води до повишаване риска от развитие на рак на белия дроб, а и на каквито и било други злокачествени заболявания.

Холестерола, който идва главно от консумацията на яйца не води до повишаване риска от развитие на рак на белия дроб.

Консумацията на риба намалява риска от рак на белия дроб, както и от други злокачествени заболявания. Предполага се че това е свързано с наличието на омега-3 мастните киселини които се намират в рибата.

Витамини | Хранителни Добавки при Рак на Белия Дроб

Фолиева Киселина

Фолиевата киселина и витамин В12 представляват едни от критичните фактори които контролират репликацията на клетките. Едно от изследванията установява че комбинацията от 10мг фолиева киселина и 500мкг витамин В12 дневно в продължение на 4 месеца спира процеса на пре-ракови промени в група пациенти, пушачи, при които се установяват предварително пре-ракови изменения (много ранен стадий на рак на рак на белия дроб). Няма допълнителни данни дали всеки един от тези два препарата има същия ефект.

Бета Каротен

Синтетичния бета каротен, противоположно на каротените в зеленчуците и плодове, всъщност увеличават риска от развитие на рак на белия дроб при пушачи. Такава зависимост не се установява при непушачи. Разбира се остава отворен въпроса как така синтетичния каротен и естествения имат диаметрално противоположно действие. Съществуват доста спекулации на тази тема, но ще оставим въпроса отворен.

Селений

Селения е елемент който е изследван от доста време. Селения спира растежа на ракови клетки в лабораторни условия. Районите където почвата е бедна на селений, обикновено са свързани с по-висока заболеваемост от рак. Пациентите които развиват злокачествени заболявания, включително рак на белия дроб, по принцип имат ниски нива на селений в кръвта. Леталния изход при пациенти с налични злокачествени заболявания е 3-6 пъти по-вероятен, при тези с най-ниски нива на селений в кръвта, в сравнение с онези с най-високи нива на селений.

Едно от най-големите епидемиологични изследвания с двойна контролна проведено в САЩ, включва над 1300 пациенти. В продължение на над 6 години на тази група е даван 200мкг селений дневно. При групата която приема селений смъртността от рак е близо 50% по-ниска, в сравнение с групата която получава плацебо лечение.

Витамин Е

Редица практики препоръчват приема на витамин Е като средство намаляващо риска от развитие на злокачествени заболявания и конкретно на рак на белия дроб. Непушачите които приемат витамин Е имат близо 45% по-малка вероятност да развият рак на белия дроб в сравнение с непушачи които не приемат витамин Е. Някой от изследванията които използват ниски дозировки витамин Е не установяват такива зависимости. Техните дозировки са около 50IU дневно.

Витамин А

Витамин А е другият витамин който се препоръчва като средство ефективно в превенцията и лечението на рак на белия дроб. При пациенти с рак на белия дроб в стадий I (много ранен стадий) лекувани с хирургия и последвал прием на 300,000 IU витамин А дневно, година по-късно 63% са излекувани напълно в сравнение с 52%, при които лечението е само хирургия безприем на витамин А. На практика обаче при повечето случаи диагностиката на рак на белия дроб става в по-късните стадии. В подобни случаи приема на витамин поне в тези дозировки не води до някаква съществена разлика. На практика няма убедителни данни че приема на витамин А може да промени съществено както лечението така и превенцията на рак на белия дроб.

Мелатонин

Редица изследвания са правени главно в Италия при които се установява че приема на 10мг мелатонин вечер в цикли от 3 седмици + 1 седмица почивка, увеличава преживяемостта при рак на белия дроб с близо 50%. Това се отнася само за пациенти, където рака на белия дроб все още не е метастазирал в черния дроб.

Няколко изследвания подчертават, че преживяемостта при болни от рак, които вземат различни витамини и хранителни добавки е 4 пъти по-висока, в сравнение с онези, които не приемат нищо друго освен стандартните медицински протоколни терапии – химиотерапия и радиотерапия. Много е вероятно да се смята, че в голяма степен това са хора, които полагат и значителни усилия да спазват определени хранителни и диетични програми и не на последно място имат и съответното позитивно и проактивно отношение и очаквания от изхода на заболяването си.

Билки при Рак на Белия Дроб

Coriolus versicolor

Това е вид дървесна гъба която е разпространена и в България. Два полизахариди в тази гъба, известни като (PSP) и (PSK) са изследвани, включително в изследвания с двойни контролни групи и се установява че увеличават преживяемостта при различни злокачествени заболявания, включително и рака на белия дроб. Дозировките които се цитират в изследванията са 3 грама дневно.

Женшен

Женшена е полу-митичен корен, който се смята че помага едва ли не при всички заболявания. Съществуват лабораторни изследвания, които демонстрират ефекта на женшена върху имунната система. Това е особено критично особено при пациентите които се подлагат на химиотерапия и радиотерапия, при които неизменно имунната система е силно отслабена.

Зелен Чай

Съществуват многобройни епидемиологични изследвания които съобщават за значителното намаление риска от развитие на рак на белия дроб при хората които консумират зелен чай. За разлика от това такава зависимост не е установена при хората които пият черен чай.

Билкова Рецепта на Хари Хокзи

Една от рецептите които привлича най-малкото медийното внимание е рецептата на Хари Хокзи. Тази билкова рецепта се използва в Биомедицинския център в Тихуана, Мексико. Наличните клинични изследвания включват много малък брой пациенти, така че трудно би могло да се направят някакви кардинални изводи, но така или иначе резултатите от приема на тази билкова рецепта са повече от впечатляващи. Съществуват много “оригинални” рецепти на Хари Хокзи. Според бутилка от 1954 година рецептата включва: калиев йодид, корени от гол сладник (Glycyrrhiza glabra), червена детелина (Trifolium pratense), елшовиден зърнастец (Rhamnus frangula), голям репей (Actrium lappa), корени от Stillingia sylvatica, корени от обикновен кисел трън (Berberis vulgaris), корени от американски винобой (Phytolacca decandra), кора от мечо грозде (Rhamnus purshina) и корени от Zanthoxylum fraxineum. Пациентите, които посещават центъра в Тихуана приемат редица други витамини и хранителни добавки и спазват специфични хранителни режими, така че е трудно да се идентифицира дали резултатите които се цитират, макар и касаещи малък брой пациенти, са резултат от действието на тази билкова рецепта или са сумарен ефект от всички използвани терапии.

Лечение Рак на Белия Дроб

Спрете цигарите!

10мг фолиева киселина и 500мкг витамин В12 дневно в продължение на 4 месеца

Селений 200мкг дневно

10мг мелатонин вечер в цикли от 3 седмици + 1 седмица почивка

Coriolus versicolor – 3 грама дневно

Зелен Чай – 3-5 чаши дневно

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top