Рак на Дебелото Черво

Рак на дебелото черво е главно разпространен в индустриализираните държави. Не е трудно да се твърди със сигурност че храната е главния рисков фактор и основната промяна, която е необходима за предотвратяване развитието на тумор на дебелото черво, както и за лечението на това състояние.

След рака на белия дроб, карцинома на дебелото черво е най-разпространеното злокачествено заболяване. Язвения колит и болеста на Крон се считат за заболявания които повишават вероятността от развитие на рак на дебелото черво.

Симптоматика при рак на дебелото черво зависи от локализацията на тумора. Когато злокачественото образувание е локализирано в крайната част на дебелото черво (отляво) симптомите са главно свързани с промени в изпражненията, поява на стомашни колики, които се увеличават при ядене.

Диета при Рак на Дебелото Черво

Повечето, макар и не всички, изследвания съобщават за връзка между консумацията на бира и риска от развитие на рак на дебелото черво. Такава връзка не се установява относно другите видове алкохол, макар че съществуват малък на брой изследвания, които съобщават за такава връзка. Консумацията на бира е също така свързана и с повишен риск от развитие на различни предракови туморни образования в дебелото черво. Предполага се че това е резултат от действието на нитрозамините, вещества които се намират в бирата и които са известни канцерогени, но това е само хипотеза.

Логично е пациентите с рак на дебелото черво или тези които имат повишен риск от развитие на заболяването да спрат консумацията на алкохол, включително и особено на бира. Алкохола уврежда директно ДНК и от там се нарушава процеса на репликация на клетките. Едно от малкото вещества които спомагат за намаляването на тези увреждания е фолиевата киселина, която е вид витамин от групата В. Препоръчва се приема на 400мкг фолиева киселина дневно в продължение на години. Дългогодишно изследване установява че приема на такова количество фолиева киселина в продължение на 15 години намалява риска от развитие на рак на дебелото черво с 75%. Пациентите които приемат лекарството methotrexate не трябва да приемат фолиева киселина.

Традиционно при рак на дебелото черво се препоръчва консумацията на въглехидрати богати на растителни влакна. През последните години, тази хипотеза все повече се дискредитира и в момента е неясно дали такава диета има директно влияние върху риска и прогнозата на заболяването.

Доматите съдържат мощен антиоксидант наречен ликопен, вещество подобно по структура като бета каротена. Ликопена блокира развитието на раковите клетки в лабораторни условия. Епидемиологични изследвания от над 30 изследвания потвърждават че консумацията на домати и високи нива на ликопен в кръвта намалява риска от развитие на различни видове злокачествени заболявания, включително и рак на дебелото черво.

Зелето, броколи, карфиол и Брюкселско зеле са зеленчуци които принадлежат към семейство Brassica и съдържат няколко вещества които в лабораторни изследвания подтискат развитие на злокачествени култури. Няколко изследвания потвърждават намален риск от развитие на злокачествени заболяванаия, включително и рак на дебелото черво при повишена консумация на тези зеленчуци, макар и тази зависимост е по-слабо изразена в сравнение с доматите.

Чесъна, лука и праза са растения от семейството Allium, известно с противовъзпалителните си свойства. Съществуват достатъчно данни да се твърди че тези растения намаляват риска и от развитието на злокачествени заболявания на гастроинтестиналния тракт, включително и рак на дебелото черво. Веществата в чесъна и лука също така предотвратяват превръщането на нитратите, които се съдържат в зеленчуците, в канцерогенните нитрити и нитрозамини.

Консумацията на месо статистически увеличава риска от развитие рак на дебелото черво. Това са резултатите от по-голямата част, макар и не от всички изследвания. В рамките на тази зависимост, хората които консумират препечено или препържено месо са изложени на по-голям риск от тези които консумират месо с по-слаба термична обработка. Консумацията на салами също така е свързана с завишен риск от развитие на рак на дебелото черво. Това важи за саламите например в САЩ, но не важи при хората които консумират салами в Франция, където се използват по-традиционни методики за приготвянето на саламите.

Както е ставало въпрос и в други материали в Доктор Здраве, този проблем е силно политизиран и дори наподобява религиозен спор. Данните и интерпретациите от различните изследвания се манипулират от различни и мощни бизнес интереси. Факт е, че хората които консумират месо са с повишен риск от развитие на рак на дебелото черво и е логично консумацията на месо да се ограничи. В Доктор Здраве смятаме, че не самата консумация на месо е проблема, а вида и начина на технологична обработка на месото, но това е само мнение и е трудно да се подкрепи с много факти.

Съществува хипотезата че консумацията на кафе намалява риска от развитие на рак на дебелото черво, тъй като кафето намалява концентрацията на вторичните жлъчни киселини в червата. Съществуват епидемиологични данни които потвърждават такава зависимост, но липсват клинични наблюдения които да хвърлят светлина по този проблем.

Консумацията на мазнини отдавна се свързва с повишен риск от развитие на рак на дебелото черво, но реално няма клинични данни това да е факт.

Повечето изследвания съобщават за намален риск от развитие на рак на дебелото черво при хора които спортуват редовно.

Съществува статистическа зависимост между мъжете с наднормено тегло и повишен риск от рак на дебелото черво. Такава зависимост не се установява при жени. Не трябва да се забравя че хората които са с наднормено тегло обикновено имат хранителни навици които са по-скоро отговорни за повишения риск от развитие на рак на дебелото черво, отколкото самия факт че са с наднормено тегло.

Тютюнопушенето отдавна е свързано със значително повишение риска от развитие на рак на дебелото черво. Цигарите трябва да се спрат при всеки, които развие заболяването или който имат предразположеност към него.

Витамини | Хранителни Добавки при Рак на Дебелото Черво

Селений

Селения е минерал който се препоръчва при пациенти с различни злокачествени заболявания. Селения в лабораторни условия спира растежа на туморни клетки. Епидемиологично, районите с почви бедни на селений са с повишена заболеваемост от злокачествени заболявания. Нивата на селений в кръвта на пациенти с различни злокачествени заболявания са винаги ниски. Едно от най-големите епидемиологични изследвания с двойна контролна проведено в САЩ, включва над 1300 пациенти. В продължение на над 6 години на тази група е даван 200мкг селений дневно. При групата която приема селений смъртността от рак е близо 50% по-ниска, в сравнение с групата която получава плацебо лечение.

Мелатонин

Мелатонина има смисъл да се приема като част от лечебния режим само на хора, които вече са развили рак на дебелото черво, а не като средство за профилактика. Повечето успешни резултати използват 20мг мелатонин, които се приема вечер преди лягане. Приема на такива високи дози мелатонин трябва да става само под контрола на лекуващия лекар, който е запознат с терапията. Лабораторните изследвания потвърждават че противотуморния ефект на мелатонина се обръща на 180 градуса ако се приема през деня и реално да стимулира образуването на злокачествени клетки. Мелатонин не трябва да се приема през деня!

Витамин С

Витамин С е средство което се препоръчва почти при всяко заболяване. От десетилетия съществува спор дали приема на витамин С повлиява благоприятно прогнозата на злокачествените заболявания. Известени са твърденията на Нобеловия лауреат Линус Поулинг които дава масивни дози витамин С (2.5 грама, 4 пъти дневно) на пациенти с терминален стадии на рак. Според резултатите от тези изследвания групата пациенти която е приемала тези масивни дози (официално според медицинската наука токсични) витамин С е преживяла средно 210 дни, докато групата която не е приемала витамин С е преживяла средно 50 дни. Няколкото последващи изследвания на легендарната клиника Мауо, не потвърждава тези резултати, което хвърля сянка върху авторитета на Поулинг. Години по-късно клиника в Япония прави същите изследвания и получава почти същите резултати като Поулинг. Оказва се че разликата идва главно от факта че пациентите в клиниката Мауо са приемали химиотерапия като част от тяхното стандартно лечение. Химиотерапията дезактивира витамин С и обезсмисля приема му.

Билки при Рак на Дебелото Черво

Зелен Чай

Съществуват данни че консумацията на поне 5 чаши зелен чай намалява риска от развитие на рак на дебелото черво. Консумацията на черен чай не влияе на риска от злокачествени заболявания.

Лечение Рак на Дебелото Черво

Спрете цигарите!

Консумирайте домати, зеле, броколи, карфиол, Брюкселско зеле, чесън, лук и праз.

Спрете консумацията на алкохол и особено на бира

Ограничете консумацията на месо

400 мкг фолиева киселина дневно в продължение на години (пациентите които приемат methotrexate не трябва да приемат фолиева киселина)

200 мкг селений дневно

20мг мелатонин, които се приема вечер преди лягане под контрола на лекуващия лекар. Мелатонин не трябва да се приема през деня

Зелен Чай – 3-5 чаши дневно

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top