Рак на Простатата

Рак на простатата е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания сред мъжете. Въпреки че причините за развитието му са неизвестни, се подозира, че основният фактор са измененията в метаболизма на тестостерона и/или реакциите на организма към промените в нивото на тестостерона. Съществуват многобройни лабораторни и хистологични изследвания, които потвърждават многократно, че на микроскопично ниво почти всички мъже в напреднала възраст развиват рак на простатата.

Мъжете, които развиват заболяването клинично, обаче, са многократно по-малък процент и се подозира, че различни фактории на околкната среда и начина на живот способстват за манифестирането на «латентното» заболяване до клинично изявено.

Хората, заети в селското стопанство (работещи с пестициди), механици, работници, заети в производството на каучукови изделия, в производството на стомана и работещите с кадмий се считат с повишен риск от развитие рак на простатата.

Рак на простатата обикновено прогресира изключително бавно без каквито и да е симптоми. Първоначално, симптомите наподобяват много на тези, които се развиват при увеличената простата (хиперплазия) – често уриниране (особенно вечер), болка при уриниране, слабо налягане при уриниране. Евентуално може да се появи кръв в урината. Никои от тези симптоми не са специфични за рак на простатата и се срещат и при други заболявания. Ракът на простатата метастазира най-често в костите. В напреднал стадий заболяването се проявява с драстична загуба на тегло, тежка анемия и др.

Диета при Рак на Простатата

Според няколко изследвания рискът от развитие на рак на простатата се увеличава при наднормено тегло. Хората и обществата, които консумират много риба и морски храни, страдат значително по-рядко от рак на простатата в сравнение с другите общества.

Макар и не напълно потвърдени, според някои проучвания консумацията на зеле, Брюкселско зеле, броколи, карфиол и домати са храни, които предпазват от рак на простатата.

Известно е, че мъжете, които се придържат към диета, богата на мазнини и бедна на въглехидрати, обикновено имат по-високи нива на тестостерон и съответно повишен риск от развитие на рак на простатата. По тази логика преминаването на диета, бедна на мазнини и богата на въглехидрати, се препоръчва при пациенти, страдащи от заболяването.

Консумацията на кафе, според изследване на Института за Обществено Здраве към университета Харвард и публикувано в списанието на Националния Институт за Рака на САЩ, представлява най-ефективния начин за намаляване риска от развитие на рака на простатата с до 60%.

Според някои предварителни резултати от епидемиологични изследвания, консумацията на бира повишава риска от развитие на рак на простатата. Такава зависимост не е установена при консумацията на другите видове алкохол.

Витамини Хранителни | Добавки при Рак на Простатата

Зелен Чай

Според резултатите от клинично изследване с двойна контролна група, консумацията на зелен чай (достатъчно да осигури 600 мг катехини дневно) намалява риска от развитие на рак на простатата при мъже, при които има повишен риск от развитие на заболяването. Само 3.3% от мъжете, които са приемали зелен чай, развиват рак на простатата година по-късно, в сравнение с 30% при контролната (плацебо) група.

Ликопен

В предварителни проучвания се установява, че приемът на ликопен може да намали значително агресивността на рак на простатата. Дозировката, която се цитира е 15мг, два пъти дневно при лечение на заболяването и 4мг два пъти дневно при профилактика.

Селений

Селеният, рабира се, не е специфично средство, което се препоръчва специално при рак на простатата, а се използва в лечението на различни видове тумори. При лабораторни изследвания селеният потиска развитието на тумори. Епидемиологично, хората, които живеят в районите, където почвата е бедна на селений, развиват по-често злокачествени заболявания.

Пациентите с рак на простата по принцип са с по-ниски нива на селений в кръвта. Хората с много ниски нива на селений в кръвта са с 3.8 – 5.8 пъти по-висок риск от развитие на заболяването, в сравнение с хората с високи нива на селений в кръвта.

При едно от най-мащабните клинични изследвания с двойни контролни групи, проучващи ролята на селения, над 1300 боледували от рак на кожата приемат 200мкг селений дневно в продължение на 4.5 години, последвани от допълнителни 2 години. Данните, които се отчитат в края на този период са: 50% намаление на смъртността при групата, приемаща селений, в сравнение с контролната група и 37% намаление на заболяваемостта.

От друга страна, при друго мащабно изследване над 35000 здрави мъже приемат 200 мкг селений дневно в продължение на над 5 години и това не оказва влияние на заболяемостта от рак на простатата.

Подобно изследване проследява и над 5000 мъже, които приемат комбинация от 100 мкг селений, 120мг витамин С, 30 IU витамин Е, 6 мг бета каротен и 20 мг цинк в продължение на 8 години. При това изследване се установява значително намаление от 48% в заболеваемостта от рак на простатата.

Витамин Е

Въпреки че редица лекари настояват, че съществува връзка между нивото на витамин Е и заболеваемостта от рак на простатата, трудно се намират клинични изследвания, които да подкрепят подобна теза.

Лечение Рак на Простатата

Контролирайте теглото си до нормални стойности.

Консумирайте риба и морски храни.

Стремете се диетата ви да включва редовно зеле, Брюкселско зеле, броколи, карфиол и домати.

Ограничете консумацията на бира.

Пийте поне 3 чаши кафе дневно. Ако страдате от заболявания на сърцето, консумирайте кафе без кофеин.

Пийте 2-4 чаши зелен чай дневно.

15мг ликопен , два пъти дневно.

Селений, 200 мкг дневно.

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top