Гингивит

Възпалението на венците (гингивит) най-често представлява възпалителен бактериален процес. Той е резултат от образуването на плаки по зъбите, които се вклиняват между лигавицата и самите зъби, което от своя страна води до още по-голямо раздалечаване между венците и зъбите и така се влиза в един порочен кръг на постоянно възпаление на лигавицата.

Възпалението на венците обикновено води до развитието на пародонтоза, което е възпалителен процес обхващащ както венците така и структурите и тъканите заобикалящи и поддържащи зъбите. След 30та годишнина възпалението на венците и пародонтоза са водещата причина за загуба на зъбите, а не кариеса.

Възпалението на венците обикновено е безболезнено състояние проявяващо се с подути, зачервени венци които кървят лесно най-често при миене на зъбите, обикновено придружено с лош дъх на устата (халитоза).

Витамини │ Хранителни Добавки при Гингивит

Фолиева киселина

Използването на 0.1% разтвор на фолиева киселина за изплакване на зъбите е намалило значително възпалението на венците при изследвания с двойни контролни групи. С приготвяния разтвор от фолиева киселина се изплаква устата в продължение на 1-3 минути след което устата се изплаква с вода.

Витамин С

Хората които страдат от дефицит на витамин С са с повишен риск от развитие на възпаление на венците и пародонтоза. Според повечето изследвания, ако консумирате достатъчно плодове и зеленчуци, приема на допълнително количество витамин С няма да промени съществено развитието на заболяването. Разбира се каква е адекватната дозировка необходима на човек е въпрос, който се дискутира от почти един век, като разминаването между официалната медицинска наука и «алтернативните» теории е в пъти. Повечето изследователи цитират дозировка от 2000 мг витамин С дневно.

Коензим Q10

Коензим Q10 е антиоксидант който демонстрира ефективност при лечението на възпалените венци. Предполага се че дефицита на коензим Q10 пречи на организма да възстанови адекватно уврежданията в лигавицата на венците. Според изследване с двойна контролна група приема на 50мг коензим Q10 дневно, в продължение на 3 седмици значително подобрява състоянието на пациентите с възпалени венци.

Билки при Гингивит

Кървав корен

Кървав корен (Sanguinaria canadensis) е билка която расте в Северна Америка и се използва от индианците от древността. Билката притежава бактерицидни свойства и се използва в някой лечебни пасти за зъби и разтвори за уста. Според изследване с двойна контролна група, използването на такава паста за зъби с екстракт от билката и с цинк в продължение на 6 месеца е намалила значително оплакванията от възпалените венци. В Доктор Здраве обаче сме силно скептични относно ефикасността на която и да е паста за зъби, тъй като пастата за зъби в най-добрия случай не е ефективен метод за внос на медикаменти, а обикновено не е нищо повече освен ароматизиран сапун, а и цитираното изследване не е дублирано от друго такова.

Неем

Употребата на 1 грам дневно на екстракт от неем (Azadirachta indica – дърво подобно на махагона), под формата на гел, е било по-ефективно както от плацебо групата, така и от лечение с хлорхексидин и е намалило съществено както плаките по зъбите така и нивото на бактерии в устата.

Билкова Рецепта при Гингивит

2 части кора от бял дъб (Quercus alba) стрита на прах
1 част от смирна стрита на прах или на гранули (Commiphora myrrha)
3/4 части листа от мента, стрити на прах (Mentha piperita)
1/2 части анасон стрит на прах или семена (Pimpinella anisum)
1/8 части карамфил стрит на прах (Syzygium aromaticum)

Стрийте на прах които съставки не са под формата на прах в машинка за кафе. Поставете сместа в кутийка или буркан с капачка.

Използвайте сместа един път седмично профилактично. Ако вече страдате от възпалени венци или пародонтоза използвайте сместа 3 пъти дневно. Поставете малко от сместа върху четката си за зъби и измийте зъбите си все едно използвате паста за зъби. Като приключите изплюйте остатъците от билковата смес но не изплаквайте устата си с вода. Може да преглъщате частиците от различните билки без притеснение. Сместа има горчив вкус и ако ви е неприятен увеличете количеството на листата от мента.

При упорити случаи на гингивит или пародонтоза пригответе гъста паста от билковата смес с малко вода и я поставете върху венците. Оставете пастата колкото дълго колкото може да я понасяте. Изплюйте остатъците от билковата смес но не изплаквайте устата си с вода. Може да преглъщате частиците от различните билки без притеснение. Употребата на тази билкова смес за 30 дни обикновено е достатъчна за превъзмогване на оплакванията.

Лечение Гингивит

0.1% разтвор на фолиева киселина

2000 мг витамин С дневно

50мг коензим Q10 дневно

Билкова Рецепта с кора от бял дъб

Share this post

PinIt

Comments are closed.

scroll to top