Епидемия на стерилитет при мъжете

Един от най-драматичните резултати от епидемиологично изследване бяха наскоро публикувани в списанието International Journal of Andrology. Според резултатите на изследването броят на сперматозоидите на мъжете, родени между 1979 и 1987 е с 27% по-нисък.

Мъжете, родени в периода 1979 – 1981 имат средно 227 милиона сперматозоиди (общ брой), родените през 1982 – 1983 – средно 202 милиона, а тези през 1987 – 165 милиона, т.е. само в рамките на 6-8 години общият брой сперматозоиди намалява с 27.3%.

От друга страна изследването съобщава и за обратно пропорционално нарастване на рака на тестисите при мъжете.

Спадането в броя на сперматозоидите при мъжете, разбира се, е процес, който е известен и дискутиран нашироко, но за пръв път се представят данни, които са толкова песимистични. Проблемът се появява на вниманието на специалистите преди около 20 години, когато се обособява нов клас заболяване, наречено тестикуларен дисгенетичен синдром. Според редица данни съществува зависимост между риска от развитие на рак на тестисите и мястото, където се е родил мъжа, а не мястото, където живее (ако е различно). Това от своя страна насочва проблема към промени, които се формират в много ранната фаза на бременността.

Въпреки че няма еднозначен отговор за причините за драматичното намаление на общия брой сперматозоиди, както и на морфологията на сперматозоидите, повечето изследователи считат, че различни екологични фактори са отговорни за тази толкова песимистична картина.

Като главен виновник за това се счита повишеното съдържание на естрогени в околната среда. Естрогените имитатори, представляващи синтетични естрогенни вещества, идват главно от пластмасите, които са навсякъде около нас, от пестицидите, които се използват в съвременното земеделие, от хормоните, които се използват в животновъдството и не на последно място от соята, която допреди по-малко от 100 години се е смятала за непригодна за консумация от хора и която в резултат на усилията на селскостопанската индустрия днес се приема за питателна храна.

Ферментиралите соеви продукти не влизат в това число (соев сос, мисо и др.)

Какво може да се направи, ако имате намален брой сперматозоиди или искате да избегнете риска от появата на този проблем.

Избягвайте максимално пластмасите от ежедневието си. Макар че това е относително и трудно постижимо, определени навици могат значително да намалят влиянието на пластмасите в ежедневието ви. Не използвайте пластмасови опаковки и торби за да съхранявате храна и напитки.

Консумирайте органично (екологично чисто) месо. За България, където обозначението на органичното месо не е надежна практика, реално месото, «произведено» на село, е единственият източник на органично месо. Всяко месо, което се предлага в магазина, би трябвало да се счита за месо, при производството на което са използвани хормони, болшинството от които са естрогени.

Не консумирайте соя и соеви продукти. Това важи с най-голяма сила за т.нар. соеви изофлавони, както и други подобни продукти, представляващи соеви екстракти на прах, които се използват в спортната медицина и от културистите.

Проблемът с пестицидите е подобен на този с месото. В България дори и производството за лична консумация разчита на пестициди и торове за добри добиви, така че ситуацията не е особено обнадеждаваща.

Друг главен проблем, на който трябва да обърнете внимание, е водата, която приемате. Голяма част от водоемите са замърсени с пластмасови отпадъци. Допълнително водите се замърсяват от отпадните води от животновъдството и от използваните пестициди в селското стопанство. Използването на някаква филтрираща система за водата, която пиете, е добро начало. Както и друг път сме дискутирали в Доктор Здраве, фактът, че пиете минерална или бутилирана вода, не решава проблема.

Естрогените имитатори са проблем и за жените. Те се считат за един от главните фактори, увеличаващи риска от развитието на рак на гърдата. Женският организъм изисква баланс от естроген, прогестерон и андрогенни хормони, включително тестостерон. Присъствието на тези естрогени имитатори нарушава хормоналния баланс както при жената, така и при мъжа.

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Опитайте отново

scroll to top