Зачатие при Жената

Безплодие се дефинира като състояние при което не се постига бременност след повече от година активен сексуален живот при които не се използват никакви контрацептивни средства.

Причините за стерилитет при жените са по-разнообразни отколкото при мъжете. Най-често безплодието е резултат от нарушения в хормоналния баланс, хипотироидизъм, ендометриоза, възпалителни процеси на фалопиевите тръби. Необходимо е да се диагностицира проблема преди да се прибегне до някакъв лечебен план.

Някой изследвания свързват консумацията на кафе с безплодието. В едно от изследванията жените които пият повече от 1 чаша кафе дневно са забременявали 50% по-трудно от групата жени които са се въздържали от консумацията кафе. Подобни данни се съобщават от няколко изследвания. Не е ясно по какъв начин кафето или кафеина въздейства върху организма на жената. Има хипотези че причината не е въобще в кафеина, а в таниновите киселини които се съдържат ф кафето или черния чай, тъй като повишения риск е валиден дори и при консумацията на кафе без кофеин. Въпреки това има смисъл като превантивна мярка да се ограничи силно или преустанови консумацията на кафе докато се постигне бременност.

Друг рисков фактор който е известен е тютюнопушенето. Изследвания съобщават дори че жените, чиито майки са пушили по време на бременността им (на майките), са с повишен риск от безплодие.

Консумацията на алкохол е свързана с повишен риск от безплодие според повечето, макар и не всички изследвания. Комбинацията на кафе и алкохол се счита че усилва риска от безплодие. Жените които не консумират алкохол и пият по-малко от една чаша кафе на ден са забременявали два пъти по-често (26.9 забременявания за 100 менструални цикъла) от жените които са приемали макар и малко количества алкохол и над 1 чаша кафе дневно (10.5 забременявания за 100 менструационни цикъла).

Много високото и много ниското наднормено тегло се счита като фактор които затруднява забременяването.

Витамини при Зачатие

Витамин С

В някой случаи безплодието е резултат от дефекти в лутеалната фаза. При това състояние, лигавицата на матката не се променя по необходимия начин, което предотвратява способността на оплодената яйцеклетка да се развива нормално. Предполага се че това е резултат от проблеми с хормона прогестерон. В подобни случаи, изследвания съобщават, че приема на 750мг витамин С дневно, в продължение на 6 месеца, води до увеличение с 25% на забременяванията, в сравнение с 11% за контролната група.

Витамин E

При лабораторни изследвания дефицита на витамин Е води до безплодие в изследваните животни. В предварително клинично изследване приема на витамин Е (200IU дневно за жените и 100IU дневно за мъжете) води до значително увеличение на честота на забременяванията.

Желязо

Според няколко предварителни клинични изследвания дори и най-незначителния дефицит на желязо в кръвта се свързва с повишен риск от безплодие. Жените които страдат от анемия трябва да консултират с лекуващия си лекар състоянието си.

Л-аргинин

Според резултатите от няколко изследвания приема на Л-аргинин повишава честота на бременностите при жени с неуспешни опити за in vitro бременност. Дозировките които се цитират са 16 грама дневно.

Билки при Зачатие

Прополис

Приема на прополис е повишил честотата на бременността с 60%, в сравнение с 20% за двойната контролна група (плацебо) според едно от изследванията. Дозировката която е използвана е 500мг прополис, два пъти дневно в продължение на 6 месеца.

Витекс

Витекс (Vitex agnus-castus) е кактусовидно растение разпространено в Средиземноморието и в северна Африка. Едно от наименованията на растението е монашески пипер. Счита се че плодовете и отчасти листата на растението имат анафродизиачен ефект (противоположно на афродизиак) и помагало на монасите да отстояват плътските си слабости. Не е ясно точното действие на билката, според някои има анафродизиачен, според други афродизиачен ефект. Клиничните изследвания обаче демонстрират ефективност в лечението на пременструалния стрес синдром и безплодие. Екстракта от това растение се използва главно в Германия.

Според едно то изследванията от групата от 48 жени които са приемали витекс веднъж дневно в продължение на 3 месеца, 7 са забременели, а при 25 се е нормализирало нивото на прогестерон, което се възприема като фактор повишаващ вероятността от забременяване. Дозировките които се цитират са 30 капки от екстракта дневно (1.8 мл). Според други изследвания се препоръчват 40 капки (2.4 мл) сутрин разтворени в чаша с вода. В случаите когато се използват капсули дозировката е 35-40мг (1 капсула) която се приема сутрин. Когато жената забременее приема на витекс се преустановява.

Акупунктура

Акупунктурата е обещаващ терапевтичен метод в случаите когато има проблеми с яйчниците. В клинично изследване жени с проблеми с овулацията са получили 30 сеанса акупунктура в продължение на 3 месеца. Подобрение е било регистрирано в 35% от случаите, а леко подобрение в 48% от участничките в изследването.

Акупунктурата на ушната мида (аурикуларна акупунктура) е разновидност на акупунктурата която също регистрира добри резултати. В сравнение със стандартната хормонална терапия този вид регистрира подобна ефективност, като 15 от 45те жени в изследването са забременели в резултат на тази терапия. За разлика от хормоналната терапия обаче това лечение не предизвиква никакви странични ефекти.

Лечение Зачатие

Спрете или поне силно ограничете консумацията на алкохол и кафе

Спрете цигарите

Прополис 500мг, два пъти дневно в продължение на 6 месеца

Витекс 40 капки (2.4 мл) сутрин разтворени в чаша с вода в продължение на 3 месеца

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top