Женски Води

За водата се сещаме все по-често. Заради постоянно увеличаващите се сметки за вода, заради сушата по селата през лятото, заради политически сделки и стратегически пазарлъци, които се въртят около водните източници и не на последно място заради качеството на водата, която пием.

Преобладаващото мнение е, че ако си купувате и пиете бутилирана │ минерална │ вода, това ви гарантира чиста «от извора» вода.

Това може и да е така, но на практика критериите за чистотата на питейната вода в чешмите са по-стриктни от тези при минералните води. Идеята на тази статия, обаче, е да даде гласност на един друг проблем, свързан с чистотата на водата, който все още не е достигнал общественото съзнание. Това са пластмасовите отпадъци във водите. Тук става въпрос за различни по големина и съдържание отпадъци във водите, вариращи от това огромно пространство от пластмасови отпадъци в Тихия океан с големината на Германия, до найлоновите торбички в местния язовир или река.

Пластмасовите отпадъци, както и специфични отпадни продукти, които се изхвърлят във водите всяка секунда, съдържат вещества, които водят до промени в пола на различни животни. Според наскоро публикуваното изследване в списанието Unesp Science, извършено от Universidade Estadual Paulista в Бразилия, веществата в пластмасите, пестицидите, козметичните продукти, праховете и някои бои и химикали водят до промени в половите органи и репродуктивните органи на редица животни. Въпреки че тези вещества имат напълно различни химически характеристики, обединява ги фактът, че съдържат вещества, който взаимодействат с естрогенните (женските полови хормони) рецептори. По този начин предизвикват «фалшиви» сигнали, активизират клетъчната обмяна, карат клетките да се размножават или да произвеждат определени протеини.

Luciana Christante от Universidade Estadual Paulista в Бразилия е изследвала 25 лагуни по крайбрежието на Бразилия и установява че 8% от раците в тези лагуни притежават мъжки и женски репродуктивни органи. Смята се, че в конкретния случай това се дължи на вещество наречено ТВТ, което е химикал, съдържащ се в боите използвани за боядисване на лодките. Друго вещество с доказани подобни свойства е известното DDT, което, разбира се, отдавна е забранено за употреба. Други пестициди, обаче, които се използват масово, както и вещества в пластмасите съдържат вещества, които имат потенциала, а както се вижда и не само потенциала, да влияят на половите белези, на репродуктивните органи и на пола като цяло.

Обикновено тези вещества се обозначават като ендокринни модификатори, т.е. вещества, които могат да модифицират ендокринната система. Ефекта от тези модификации е винаги в посока на феминизация на мъжките видове. При женските видове супер-феминизацията понякога води и до поява на качества характерни за мъжките видове. Подозира се, че това е една от основните причини за проблемите с фертилизацията при полярните мечки, пингвините, раците и редица други животински видове.

Какъв е ефектът на тези вещества върху хората? Няма ясен отговор и няма конкретни изследвания, за да се твърди нещо конкретно, но някои учени допускат, че тези вещества влияят и на хората. Документиран е непрекъснатият и драстичен спад в спермограмите при мъжете след 60те години. Дали тези два фактора имат връзка, засега е въпрос на спекулация, но е нещо, за което трябва да се говори и да се търсят отговорите.

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top