Витамин А – абсорбция и метаболизъм

Витамин А в зеленчуците и плодовете се намира под формата на бета каротин. Този бета каротин в организма се трансформира до витамин А. Каротина, който се намира в плодовете, зърнените храни и растителни масла е по-ефективен като източник на витамин А, отколкото този, който се намира в салатите. Процентът на трансформация на бета каротин във витамин А е обратно пропорционална на концентрацията, т.е. колкото количеството е по-голямо, толкова ефективността на преобразуване във витамин А е по-ниска.

Две изследвания проследяват ефективността на преобразуването на бета каротин във витамин А. Първото изследва абсорбцията на бета каротин при 11 мъже. Само 6 от 11-те мъже са абсорбирали и преобразували бета каротина във витамин А. Оказва се, че останалите 5 не трансформират въобще бета каротина във витамин А. Дори и при онези 6, които са преобразували каротина във витамин А, ефективността на трансформацията е едва 4%, а съотношението на преобразуване е 0.05.

Изследването, което проследява този процес при жените демонстрира подобна зависимост. От 11-те жени, само 6 абсорбират и преобразуват бета каротина до витамин А, докато 5 не трансформират въобще бета каротина във витамин А. При онези 6, които са преобразували каротина във витамин А, ефективността на трансформацията е 6%, а съотношението на преобразуване е 0.1. Както е известно и от по-стари изследвания жените трансформират по-ефективно бета каротина във витамин А. Подобни данни сочат и изследванията с лабораторни животни.

От тези изследвания и някои други материали става ясно, че при тези нива на преобразуване на бета каротина, представата, че консумацията на зеленчуци, салати и плодове е в състояние да достави необходимия витамин А в организма, просто не отговаря на реалността.

Съществуват също така редица изследвания, които демонстрират, че активността на витамин А, който е преобразуван от бета каротин от растителен източник е ниска и варира силно.

От друга страна абсорбцията на ретинола, който се намира в яйцата и черния дроб варира между 60-90%, като в едно изследване се дават нива на трансформация от 99%.

Изводът е повече от ясен и данните показват ясно, че за да се надявате да си набавяте адекватни количества витамин А от храната е необходимо да консумирате яйца и черен дроб, както и други органни меса, като сърца, бъбреци и т.н. все неща, които обикновено не събират много желаещи да седнат на масата.

Другият вариант, разбира се, са витамините и хранителните добавки.

Share this post

PinIt
scroll to top