Витамин Д и Слънцето

Една от главните организации, занимаващи се с клиничното изследване на рака, както и оперираща верига от благотворителни магазини във Великобритания Cancer Research UK подготвя публикацията на исторически доклад относно ролята на слънчевите лъчи и рака на кожата.

След като повече от 20 години Cancer Research UK и всички други подобни организации последователно препоръчваха ограничаване излагането на директното действие на слънчевите лъчи, препоръчваха използването на различни блокиращи слънцето кремове и лосиони, сега се прави «обратен завой». Е, този завой все още не е пълен и ще отнеме доста време докато се обърне напълно посоката, но все пак е «историческа» стъпка. Защо това е толкова важно?

Разбира се, става въпрос за витамин Д, тъй като наличието или отсъствието на витамин D е право пропорционално на излагането на действието на слънчевите лъчи. Витамин Д е тъмна страница за медицинската наука, зона, където «обективността» на науката се изкривява в теория за конспирации. Като начало ще уточня, че витамин Д не е витамин. Витамин е нещо, което организмът не може да синтезира сам и зависи изцяло от външен внос на съответното вещество с храната. Витамин Д, обаче, или по-точно витамин D3 (холикалциферол) се синтезира изцяло и самостоятелно от организма.

Витамин D3 се синтезира като резултат от взаимодействието между слънчевата светлина (и по-точно ултравиолетовата В радиация) и холестерола (да, същото онова вещество което се демонизира от цялата медицинска наука и от медиите) буквално върху повърхността или нанометри под повърхността на кожата. От там след около 48 часа витамин D3 стига кръвта и се разпространява до целия организъм.

Витамин D3 е необходим за функционирането на всички клетки. Без преувеличение,. Дефицтът на витамин D3 е пряко свързан с развитието на следните заболявания: болест на Паркинсон, мултиплена склероза, рак, сърдечно-съдови заболявания, болест на Алцхаймер, диабет, остеопороза, туберкулоза, бъбречни заболявания, хепатит и цироза, улцеративен колит, повечето заболявания на щитовидната жлеза, ревматоиден артрит и рахит, което е класическото заболяване свързано си дефицит на витамин D3. Останаха ли някакви заболявания което не сте чували? От всички тези заболявания най-критичен е ефекта на витамин D3 върху имунната система. Без витамин D3 няма имунна система, просто тя не функционира.

Ами Рака на Кожата?

Досегашното негативно отношение към действието на слънчевите лъчи върху организма се базираше на връзката между слънчевите лъчи и меланома (много агресивен вид рак на кожата). Има достатъчно данни, че такава връзка съществува. Проблемът е, че има връзка не с излагането на действието на слънчевите лъчи а със изгарянето породено от действието на слънчевите лъчи. Ако се излагате на действието на слънчевите лъчи внимателно и не изгаряте реално няма повишен риск от развитието на меланома. И остава само благоприятното действие на слънцето.

Нещо повече, дефицитът на витамин Д и последващото отслабване на имунната система носи по-голям риск за развитието на меланома, отколкото слънчевите изгаряния допринасят за развитието на рака на кожата.

Големият проблем при образуването на витамин Д, независимо дали от излагане на действието на слънчевите лъчи или от солариум е, че след образуването му са необходими 48 часа за да достигне кръвообръщението. Реално много преди този срок човек просто взима душ или се изкъпва и по този начин измива почти целия витамин Д. Е, поне веднъж хигиената не винаги е здраве, както е поговорката. Времето необходимо за образуването на витамин Д е по-малко отколкото времето, за което действието на слънчевите лъчи води до зачервяване на кожата и слънчево изгаряне. Става въпрос за 5-10 минути на ден.

Животът и хората са се е развивали първоначално в топъл климат и са били постоянно изложени на действието на слънцето. Постепенно с миграцията на север нуждата от адекватно количество излагане на действието на слънчевите лъчи се увеличава и това води до появата на по-светъл цвят на кожата. Нормално хората са прекарвали по-голямата част от времето изложени на слънчевите лъчи и организмът е “оптимизиран” да бъде излаган на действието на слънцето почти постоянно.

В умерените ширини и на север хората трябва да прекарват значителна част от времето навън, за да си осигурят адекватно количество витамин Д. Хората с по-тъмен цвят на кожата, които живеят в умерените ширини и на север си набавят още по-трудно необходимия витамин Д тъй като цветът на кожата им изисква значително по-интензивна слънчева светлина.

А солариумите?

През последните десетина години имаше очевидна неофициална кампания срещу солариумите като се преекспонираше рискът от развитие на рак на кожата, който се свързва с прекомерното използване на солариум. Тази промяна в официалната позиция относно действието на слънчевите лъчи не е последвана все още от адекватна промяна в отношението към солариумите. Разбира се, не ще и дума, че прекаляването в използването на солариумите води до съответните рискове, както естествено и прекалената употреба на всяка друга процедура.

Share this post

PinIt

Comments are closed.

scroll to top