Рак на простатата и кафето

Изследване, публикувано наскоро в списанието на Националния Институт за Рака (Journal of the National Cancer Institute) и проведено от Института за Обществено Здраве към университета Харвард (Harvard School of Public Health), представя драматични данни за профилактиката на рака на простата – едно от най-честите злокачествени заболявания при мъжете.

Според резултатите от изследването консумацията на кафе намалява риска от развитие на рак на простатата с почти невероятните 60%. Изборът на кафето за обект на изследването не е случаен. Кафето съдържа редица антиоксиданти, притежава противовъзпалително действие и регулира продукцията на инсулин в кръвта.

Съществуват и по-ранни изследвания, които насочват към профилактичната роля на кафето при рак на простатата. Според един от авторите на проучването, Lorelei Mucci, професор по епидемиология към Института за Обществено Здраве към университета Харвард, това изследване представлява най-мащабното досега проучване на влиянието на кафето върху рака на простатата. Изследването проследява близо 48000 мъже в САЩ в периода 1986 – 2008. През този период в изследваната група с рак на простатата са диагностицирани малко над 5000 души, включително 642 с агресивен рак на простатата в напреднал стадий. Според данните от изследването, мъжете които пият над 6 чаши кафе дневно, са с 20% по-нисък риск от развитие на рак на простатата и близо 60% по-нисък риск от развитие на бързо развиващия се и метастазиращ в костите, агресивен рак на простатата. Тези, които консумират 1-3 чаши кафе дневно, са с близо 30% намален риск от развитие на агресивното злокачествено заболяване.

Интересно е, че според резултатите от изследването профилактичният ефект на кафето спрямо рака на простатата е валиден при консумацията на каквото и да е кафе, дори и това без кофеин, което сочи, че веществата, които оказват профилактична роля, са различни от кофеина. Разбира се, прекомерната консумация на кафе води до евентуални нарушения в съня, сърцебиене, и раздразнителност, но човек сам трябва да намери удачната дозировка кафе дневно, която не предизвиква тези вторични ефекти.

И сега важният въпрос. Разбира се, подобни епидемиологични данни относно ролята на кафето при профилактиката на рака на простатата трябва да бъдат последвани от други подобни изследвания, каквито изследователите от Харвард планират, но така или иначе, дали ще видим лекарите и медицинската индустрия да препоръчват консумация на кафе като основно средство за профилактика, а защо не и при лечението на бавно развиващите се случаи (мнозинството) на рак на простатата. Въпросът е, разбира се, реторичен и с почти известен отговор. Кафето няма да донесе печалби за фармацевтичните компании, така че е малко вероятно то да се предлага като профилактика на заболяването, въпреки че медицинската индустрия не е в състояние да предложи нещо по-ефективно.

Но след като вече знаете какъв ефект може да играе консумацията на кафе, спрямо профилактиката рак ана простата, може да вземете съответните мерки.

Share this post

PinIt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

scroll to top